April
| April a întrebat:

Dialogul "Apararea lui Socrate"scris de Platon se incheie cu urmatoarele cuvinte ale inteleptului condamnat la moarte de catre atenieni, adresate prietenilor de care se despartea pentru totdeauna:"Dar acum e timpul sa plecam:eu ca sa mor, iar voi ca sa traiti.Care dintre noi se indreapta spre un bine mai mare, nu stie nimeni altcineva decat Zeul."...Nici noi nu putem sti insa putem crede in una sau alta dintre variante.Asadar, ce crdeti, viata este supremul Bine sau sau ceea ce se intampla dupa moarte este mai important? Si, pana la urma, e mai fericit cel ce se naste sau cel ce nu are sansa asta? A fi sau a nu fi?

Răspuns Câştigător
| Alexandra_8909 a răspuns:

Desigur ca viata este importanta, cred ca cea mai importanta, deoarece viata de dincolo este o incertitudine. Am vazut multe dezbateri despre acest subiect, viata de dincolo. Sigur ati auzit despre teoria reincarnarii, despre faptul ca avem trup si spirit(suflet) care atunci cand dormim este liber etc., acestea fiind doar speculatii. Eu cred ca exista si viata de dincolo, ca este importanta, dar sunt sigura ca sunt multe aspecte pe care nu le stim.pana la urma nimic nu este sigur. Cred ca este o bucurie sa ai sansa de a te naste, chiar daca viata nu e asa de 'roz' pentru toti, cred ca Dumnezeu are un plan cu fiecare.si totusi. iar speculatii. Nimeni nu poate stii ce e mai important, viata sau viata dupa moarte.Tot ce trebuie sa stim este ca viata este si ea un fel de incertitudine, cu bucurii si tristeti, si chiar daca este greu, trebuie sa mergem mai departe, sa stim cum sa traim bine; a trai bine nu consta numaidecat intr-o viata luxoasa, consta si in o viata sanatoasa, o viata curata, o viata dreapta. Si pana la urma ramanem tot cu un semn de intrebare. A fi sau a nu fi?

12 răspunsuri:
HepHap
| HepHap a răspuns:

@ nony

"Daca lansam ideea ca ceea ce se intamplá dupa moate ar fi ceva mai bun, 95 % din populatia lumii s-ar sinude in masa.De ce? .Priveste in jur"

Subiectul asta a fost lansat deja. Si nu doar de crestini. Spune-i cum vrei: Paradis, Eden, Elizeu, Nirvana, Valhala, Jannat sau bairam cu 72 de virgine. E o anecdota pe internet: De ce toti vor sa ajunga in rai, dar nimeni nu vrea sa moara. Daca reusesti sa ii dai un raspuns(in gand), vei intelege de ce 95% din oameni nu se sinucid.

@ april

A fi! Parafrazandu-l pe Nony, nimeni nu alege sa se nasca, dar oricine poate sa aleaga sa moara.

nony
| nony a răspuns:

Dar Socrate insusi nu stia ce este dincolo de moarte. El nu a zis ca evolueaza prin moarte, ci a lasat un semn al intrebarii, el neavand alternativá.
Subiectul ¨ ce e dincolo de moarte¨ este deschis oricaror speculatii si ipoteze.
Daca lansam ideea ca ceea ce se intamplá dupa moate ar fi ceva mai bun, 95 % din populatia lumii s-ar sinude in masa.De ce? .Priveste in jur.
Nu eu am ales sa ma nasc, nu eu aleg sa mor, pur si simplu este un ciclu nesfarsit.Acept viata asa cum o am.si ma indrept inevitabil spre sfarsitul ei.

| shadovv a răspuns:

A fi, caci daca nu esti, nu prea iti mai pasa de ceva...

| petru a răspuns:

Aros din Milet spune/explica, in aforismele sale, Egzistentialul, consider ca a inteles mai multe decat altii!
""Nu este A NU FI, ci este doar A FI! Da, oricare existenta
manifesta ( la un moment dat, fiind posibila), si/deci nu numai Fiintarea Om, poate considera # a fi # doar cele ce-s manifeste, acest rationament est insa pur nestiutor a celor ce-s intr-o ipostaza temporala, si judeca in consecinta ""
"" Cert acel/acei ce discuta/sustin/filosofeaza imposibilitatea # A NU FII # sunt departe de a Intelege ce-i VIEREA. Da deoarece desprinsi din Ea cred ca trairea manifesta ESTE unul si singurul ##A FI ##, Nu-i desconsider insa-i apreciez ca ei sunt ceia ce pretind ca sunt doar arogantii destepti. Fiintari care neavand Harul de a percepe/atinge macar Intelepciunea s[un ca stiu, insa nu cauta a STI ce SUNT IN FAPT!""
"""Multe se pot Naste intru Manifestare, insa Nimicul nu poate ##A FII## ci doar cand ceva manifest crede prin rationament ca ESTE si NU ESTE! ""
desigur, pe Bunul meu Aros din Milet, pot a-l cita cateva zile la rand si, si doar in cele ce discuta despre imposibilitatea existentiala a lui #A NU FI##!
Mi se pare cu talc o spunere a lui Aros din Milet :
""Daca nimenia nu stie ca eu sunt poate a zice ca Aros nu este insa a nu stii ce este Aros nu echivaleaza cu # A NU FII# ci cu nestiinta. Iar a pretind ca Stii ca Aros nu este, sau este un ceva ce NU-I, doar ca nu-l intelegi ca ESTE in Fapt un # A FI# este o pretentie( desteapta) pe cat de lipsita de cunoastere, pe atat de absurda!""
"" EU, Aros din Milet sunt si cand nu voi mai fi si manifest caci sunt deci voi fii! ""
"" Asa consider ca Este sau Nu Este, adica sustin ca SUNT si in consecinta nu pot sa nu fiu candva, chiar si cand nu este manifest nici timpul nici spatiu si nici acest Cosmos care-i Unul din Infinitele cosmosuri Posibile, eu Voi Fi fiinndca sunt!""
"" Vierea este Fireasca! Deci si trairea Manifesta este Fireasca, insa temporala din/in Viere, si oare ce-i mai Frumos( implicit si mai cu fericire) partea sau intregul din Existential!? Nicidecum partea nu poate fi desprinsa de Intreg deci Vierea este Frumosul Avsolut, iar manifestarile temporale sunt Frumusetea Intregului, sub Forma Sa manifesta/temporala!""
Oricat am incercat sa nu fiu de acord cu Aros din Milet n-am reusit ca ar insemna sa fiu un nimic
si nu-mi permit aceasta chiar eu cel mai simplu dintre cele ce-s manifeste
petru borodi/Cluj

| remus a răspuns:

Viata este certitudine, restul...

| antonius74 a răspuns:

Eu sunt de parere ca acesta viata reprezinta o metoda de evolutie spirituala pentru a creste (sau scadea) in ierarhia luminii. cu alte cuvinte, sansa de a te naste e ceva minunat si poate fi atat blestemul, cat si binecuvantarea noastra. Toti avem sansa de a ne naste, intrebarea e daca o vrem...

| ionut1980 a răspuns:

La fel ca remus consider ca viata iti ofera lucruri palpabile.Vis-a-vis de Binele suprem cred ca se afla in antagonie cu Raul suprem - eu sunt adeptul teoriei dualiste.De aceea raspunsul sau raspunsurile pe care le cauti nu cred ca-si vor gasi locul aici.Forumul ar fi mai indicat pentru a trata un subiect atat de vast si divers.

| kjbh13 a răspuns:

Eu raspund cu o intrebare,, de ce plingeau evreii cind se nastea un copil si se bucurau cind murea un om,,

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ne intrebam noi. dar pe noi cine ne intreaba cand ne nastem? si cand ne ducem cine ne intampina?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

April am ajuns prea tirziu...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fiecare dintre noi care se afla in aceasta lume plina de neliniste trebuie sa iteleaga ca odata o va parasi indiferent cine este, dar problema e cu totul alta cum o vom parasi impacati cu creatorul nostru sau nu, caci rasplata dupa moarte este mare si nu se poate compara cu nimic, aceasta ne invata Cuvintul Lui Dumnezeu, de aceea pocaitiva pentru a trai in imparatia Lui Dumnezeu, caci recunosc acum ca sunt si eu un pacatos ce are nevoie de Dumnezeu.Amin
Vasilii

| nemo a răspuns:

Poate ca viata inseamna absolut totul. Si daca avem o viata grea, noi ne-am facut-o asa. Posibil ca ultima clipa in care mai esti pe planeta asta sa fie singurul lucru care-l mai stie fiinta ta, deci dupa moarte sa nu existe absolut nimic.