In Geneza, dupa pacat, Dumnezeu ii spune femeii ca ii va spori suferinta. Durerea, ca si senzatie fizica elementara, minora si temporara, era indispensabila chiar si fiintelor edenice. Durerea, ca suferinta, rezulta insa direct din pacatul originar. Aceasta durere e consecinta si pedeapsa pentru nerespectarea poruncii divine. In Biblie, pentru ca a pacatuit, femeia e condamnata sa nasca in chinuri. Durerea ei este amplificata, i se spune, tocmai pentru a stii si a putea compara intre durerea edenica si durerea lumeasca. Primii oameni pot astfel sa inteleaga decaderea lor prin intensificarea suferintei trupesti si prin retrogradarea lor la conditia de organisme vulnerabile. Victoria discernamantului, amplificarea ratiunii, obtinuta prin pacatuire, este compensata prin durerea fizica, suferinta corporala, vesnica truda.
Harciog, as vrea sa ma pot pune in situatia ta si sa stiu ce gandesti. Dar cum nu se poate, poate ne spui tu mai pe indelete de ce simti ca e atat de greu sa alegi intre pacatul originar si durerea originara.
Pai intrebarea mai naturala, pe care mi-am pus-o si am mai discutat-o si cu altcineva, este ce inseamna pacatul. bun, putem veni cu citate din Biblie sau din alte parti, dar oare chiar ne multumesc? adica eu nu simt pacatul, stiu doar ca e pacat pentru ca asa spune acolo. si asta nu ma multumeste. poate are legatura si cu durerea, sau cu un fel de constientizare a pacatului dupa ce il savarsesti. dar ce face un pacat sa fie pacat, de ce durerea aia nu ar fi constientizata si inainte? de exemplu, simti ceva cand iti zic ca cineva a violat pe altcineva? sau te lasa indiferent? sau, cum fac oamenii pe la stiri, incepi sa spui fatarnic ca e nasol? nu ma refer la tine, ci in general. poate singura cale de a simti cat de cat un pacat este constiinta care te zdruncina dupa. dar asta nu inseamna ca nu ai savarsit ceva rau inainte. si iar e relativ cu raul asta. mi-ar placea sa nu se dea doar exemple crestine, ci sa explica careva sincer ce e pentru el pacat si cum simte durerea
Diferenta intre pacat si durere este ca, mai intai a fost pacatul si dupa el a venit si durerea "Cu durere vei naste copii","Cu multa truda sa-ti scoti hrana", in urma pacatului au venit si consecintele. Dar ce este un" pacat original"?(pentru cultura mea generala ). O zi buna
Pacat vs constiinta morala as crede eu... Durerea nu as baga-o in ecuatie aici decat in contextul descris de HepHap adica bibilic.
Ca o paranteza:costi pui problema gresit si ai avut un rationament pueril aici.