In societatea de astazi, faptele morale sunt morale pentru ca sunt dictate de Dumnezeu... Majoritatea credinciosilor se raporteaza in viata la o serie de reguli de conduita promovate de religie, de Biblie, fara sa judece singuri insa ceea ce e moral sau nu. In randul credinciosilor mai "sanatos" ar fi sa creada ca faptele morale sunt dictate de Dumnezeu pentru ca sunt morale... dar dilema aceasta e valabila doar in contextul in care oamenii se raporteaza la faptele morale dictate de divinitate. Intr-un final, posedam o libertate de gandire si suntem perfect capabili sa ne formulam propriile noastre reguli morale cu toate ca moralitatea este un termen destul de relativ. Oamenii prefera in general sa aleaga " the safe way", crezand ca atata timp cat nu se abat de la regulile absolut valabile stabilite de Biserica sau societate o sa le fie bine, dar nu e nimic moral in a trai o viata dupa niste reguli care nu coincid tocmai cu propriile convingeri.
Cand vorbim de Dumnezeu nu putem vorbi de dictare!
Faptele morale, iti sunt sunt considerante ca atare daca te aflii in compania unui anturaj potrivit.
@syme
Daca nu ar fi fost dilema nu ar fi numito asa, iar daca era clar o solutie logica intre cele doua situatii nu mai era dilema. Uite citeste aici: http://www.atei.ro/Text/pecacked.html
@syme
Nu am sustinut ca este adevarul pur si simplu pentru ca se afla pe atei.ro. Tiam dat adresa nestiind ca tu ai citit articolul sa tragi singur concluziile dar se pare din ce mi-ai scris ca tu esti cu un pas inaintea mea si ai tras concluziile inainte. Nu am studiat alte articole, am dat de articol fara sa vreau si probabil este prima oara cand intru pe atei.ro. si nici nu ma indoiesc ca poate exista o solutie logica dar in acelasi timp nu consider nici ca dilema este falsa. Nu a fost niciodata pentru mine o pasiune sa dezleg acest mister, am mai citit intamplator articole dar polemica am facut doar pe TPU. Incercarile lui Craig(la cat am inteles eu) de a rezolva aceasta dilema pe mine nu ma comving destul, si eu continui sa cred ca nu este o dilema falsa. In primul rand nu vad se ce Dumnezeu ne-a dat(comandat) sa facem sau sa nu facem ceva care indica actiuni corecte sau gresite, atata timp cat suntem capabili sa le decretam noi, iar in al doilea rand probabil as gasi solutia logica a acestei dileme daca nu ar contine Biblia unele versete care nu sunt de natura unui Dumnezeu bun(moral prin natura Lui). Arata-mi tu solutia logica.
@syme
Eu cand am citit aceasta dilema pe atei.ro mi-am dat seama ca dilema este falsa si ca nu poate fi valabila la creatorul absolut, dar am pus aceasta intrebare mai mult din curiozitate sa vad si alte opinii. Raspunsul la aceasta intrebare care implica un creator absolut si atotstiutor este foarte simplu pentru mine, dar am vrut sa vad in urma raspunsurilor primite daca poate fi ceva care eu nu iau in calcul si face din aceasta intrebare sa fie o dilema pentru alte persoane.
Sunt de acord cu tine. In cazul in care exista Dumnezeu(creatorul absolut) El este creatorul omului si a capacitatilor lui prin care poate obtine o morala(logica, simturi, etc). Dumnezeu find absolut si omniscient nu exista logica sau morala diferita sau superioara lui(El cuprinde totul) si putem deduce ca ce este placut Lui, este caracterul Lui. Daca omul este creatia lui Dumnezeu si urmeaza logica stabilita de El, oglindeste caracterul Lui. Nu poti compara caracterul Lui fiind absolut(fara concurenta). Dilema este falsa!
Alphawolf,
Vezi şi o a treia variantă în această dilemă? Adică este o dilemă adevărată sau există o soluţie logică între cele două situaţii?
Alphawolf,
Eu am studiat cam toate articolele de pe atei.ro. Dar nu as spune deloc ca ele spun adevarul pur si simplu pentru ca se afla pe atei.ro. Intrebarea mea este daca tu ai studiat si altceva in afara de articolul respectiv si daca TU crezi ca ar putea exista o solutie logica (pentru ca solutia exista in mod real, insa nu vreau neaparat sa conving ci mai degraba sa te provoc sa gandesti vizavi de un articol citit undeva, candva).
Am maine un examen si nu am timp de scris prea mult acum. Poate te ajuta daca vizualizezi o dezbatere intre un intre un crestin si un ateu pe aceasta tema (este atinsa destul de fain si problema dilemei pe care ai avansat-o): http://www.youtube.com/watch?v=HIt9iDBR7_Y&feature=related
Sunt mai multe parti, eu iti recomand sa le urmaresti pe toate (sunt de folos si stimuleaza gandirea critica).
Maine voi avea mai mult timp de discutie si iti voi scrie mai mult.
Sa ai o noapte buna.
Alphawolf,
Am revenit în sfârșit cu răspunsul. Între poziția care susține că „un lucru e moral pentru că așa spune Dumnezeu" și cea care susține că „Dumnezeu susține un lucru ca fiind moral pentru că lucrul respectiv este moral", există poziție logică și intermediară. Aceea că moralitatea este emanată pur și simplu de „felul în care Dumnezeu este". Ea nu este stabilită în mod arbitrar, de dragul de a exista o moralitate. Dar nici nu există o instanță morală superioară lui Dumnezeu și căreia El trebuie să i se supună. Pur și simplu principiile morale (un principiu moral este diferit de un cod etic în sine: codul etic este pur și simplu aplicarea principiilor morale în societăți diferite) sunt emanate de persoana lui Dumnezeu în sine. Asfel avem cele trei poziții:
1. Moralitatea este stabilită arbitrar de Dumnezeu.
2. Moralitatea există independent de Dumnezeu și Dumnezeu i se supune.
3. Moralitatea este emanată din ființa lui Dumnezeu și este în concordanță cu El însuși (nu în mod arbitrar).
Astfel, acel „sau" din citatul tău (din întrebare) este nelalocul lui. Poți spune liniștiti că „faptele morale dictate de Dumnezeu sunt morale și de aceea sunt dictate" însă ele sunt morale nu pentru că există o instanță superioară morală.
Moralitate este o caracteristica PUR umaná. Lasa-l pe D-zeu. Faptele imorale de cine sunt dictate?
Faptele sunt dictate de Dumnezeu pentru că sunt morale. Şi fără zei oamenii îşi dau seama că nu este voie să furi sau să ucizi, să minţi sau să îl jigneşti pe altul. Imaginează-ţi doar cum ar fi viaţa dacă acestea ar fi atât de întâlnite.
Spui dumnezeu..., inainte de a-ti raspunde alege unul, cel biblic, allah, elohim? Care din ei?
Parerea mea este ca, oricare ar fi raspunsul, lumea nu mai stie sa scrie si sa citeasca dupa "dictare" si nu mai face nici o deosebire intre cele morale si imorale!
Pai si lui Dumnezeu cine crezi ca i-a spus ce este moral, ca sa poata dicta?
Moralitatea e ceva relativ. Tine de fiecare individ in parte, nu de ceea ce a dictat sau n-a dictat Dumnezeu. Daca ar fi sa te iei dupa moralitatea dictata de Dumnezeu, mai mult de 90% din populatia planetei e imorala. Pe langa asta, nici povestile Bibliei nu sunt invaluite de moralitate.
Faptele 'morale' sunt dictate de societatea in care traiesti. De cei care vor sa o conduca de obicei.
Daca cineva este ateu isi poate reindexa singur ceea ce este moral si ce nu.
Pacatele moderne date de papa nu sunt tot asa? Depinde de fiecare cat traieste pentru el si cat pentru Dumnezeu.
Faptele morale sunt morale fiindca sunt in concordanta cu vointa lui Dumnezeu oglindita in noi, si reflecta caracterul moral al lui Dumnezeu.nu sunt dictate.asta e o expresie strecurata de respectivul pentru a arunca o umbra de rautate asupra adevaratului caracter al Domnului. el ce explicatie a dat acestei dileme? fiindca eu personal nu as vrea sa fiu in dilema niciodata.iti voi explica de ce.
Stie cineva ce a dictat sau dicteaza Dumnezeu? In Vechiul Testament Dumnezeu este crud si imoral... dupa parerea mea. Am citit niste paragrafe din Talmud (cartea de capatai a evreilor) in care se dovedeste chiar pervers si sadic...