| sabin89 a întrebat:

Din cugetările lui Pitagora: "Taci sau spune ceva mai bun decât tăcerea".
Cum vi se pare? Cum comentaţi?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Tăcerea poate exprima mai multe lucruri...aici mi se pare ca e evidentiat doar unul.

Tacerea poate insemna neștiință, intr-adevar. Dar totodata si modestie, pentru ca daca iti constientizezi nestiinta, iti dai seama ca cel mai bun lucru pe care il poti face este sa taci. Si nu e nicio rusine, e chiar de folos si pentru tine (persoana in cauza) pentru ca nu te faci de ras si e de folos si pentru ceilalti fiindca ii scutesti de a auzi lucruri nefolositoare si deplasate.

Daaar... tacerea mai poate fi si semnul a ceva ce e mai presus decat vorbirea. Poate fi o intelegere muta, nu ma refer prin semne neparat, ci cumva o cunoastere atat de profunda a unei persoane incat cea mai mare comuniune o ai cu ea atunci cand taceti. Asta se vede foarte bine la unii batrani (sot si sotie) care au trait o viata impreuna si se inteleg "din priviri" sau chiar si fara priviri. Se cunosc atat de bine reciproc incat nu e necesar sa mai spuna ceva. Si in tacerea respectiva ei se iubesc.

De altfel, mai e ceva. A exersa tacerea si intelegerea doar prin semne de exemplu, e un exercitiu extraordinar pentru a putea percepe si miscarile cele mai subtile ale emotiilor si gandurilor cuiva, care eventual se manifesta prin privire, prin gesturi, mimica, energia degajata. Am incercat chestia asta la un moment dat cu o prietena si a fost o experienta faina.

Stiu ca la scoala lui Pitagora in primii vreo 5 ani (?) ucenicii trebuiau sa taca. Nu stiu exact care era sensul tacerii, eu cred ca o adancire in sine in cazul ăsta si poate o incercare de contemplatie.

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Ai vorbit doar despre tăcere. Şi ai vorbit bine. Nu ai spus nimic despre partea a doua, că putem spune ceva mai bun decât tăcerea. Şi dacă putem, de ce să nu spunem...

| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

In general mie imi place sa tac mai mult...sincer. Poate de asta am vorbit doar despre tacere. big grin

Cred ca e mai bine sa vorbim decat sa tacem atunci cand ceea ce spunem este ceva practic, de importanta practica. Adica nu poti tacea atunci cand ai nevoie de ajutor fizic la ceva (sa cari apa, de exemplu...sau sa scoti ceapa din gradina) - oamenii nu se pot prinde de la sine ca ai nevoie de ajutor, daca nu le spui. People must speak out about this. Sau cand isi stabilesc un loc sau un moment de intalnire. Sau in procesul de invatare. Nu poti preda ceva (un curs, de exemplu) fara sa vorbesti si cunostintele respective clar ca vor ajuta mai departe pe elevi/studenti/ucenici.

Totodata cred ca e mai buna decat tacerea, aproape intotdeauna o vorba de mangaiere. Daca cineva e intristat sau are un necaz, cred ca e de folos sa spunem ceva care sa il intareasca pe omul respectiv.

Ar mai fi buna ruperea tacerii in anumite cazuri in care a vorbi poate salva pe cineva, sau poate scoate la iveala lucruri care nu sunt ok. Aia nu cred ca e o tacere sanatoasa.

Si in general, cu oamenii fara o gandire prea profunda, genul ăla de oameni care nu inteleg de ce ma uit eu pe pereti laughing Cu ei cred ca e mai bine sa vorbesti fleacuri decat sa nu vorbesti ca altfel se supara.

Mai sunt si alte situatii probabil, dar astea mi se par cele mai semnificative acum.

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Bună dimineaţa!
De acord cu ce ai scris. Şi aş mai adăuga ceva: Un om înţelept (precum Pitagora) chiar n-ar trebui să tacă. Lucrurile pe care le poate spune el sunt mai bune decât tăcerea, iar cei ce-l ascultă pot să înveţe lecţii preţioase pentru viaţă.

24 răspunsuri:
| foxsilver a răspuns:

Nu stiu de ce citatul lui Pitagora ma duce cu gandul la o polemica; poate gresesc. Dar, daca este vorba despre o astfel de situatie, ideea e ca personajele sa aiba argumente. Daca nu, ar fi mai intelept sa taca.
Altfel s-ar pune problema in cazul unui conflict; personajele nu trebuie sa apeleze doar la argumente, dar va trebui sa aduca si dovezi in sprijinul dreptatii de facto.
O situatie mai delicata ar fi atunci cand e vorba despre „ personaje colective "; si luand in calcul si faptul ca Pitagora a fost matematician, atunci suntem nevoiti sa luam in calcul cifrele, ce pot genera variabile, caz in care balanta se poate inclina si intr-o parte, si in cealalta.
Subiectul nu este atat de simplist, cum pare; poate fi dezvoltat inca tot atata timp, cat de la Pitagora pana in prezent, dar si pe viitor.

| sabin89 explică (pentru foxsilver):

Mare om a fost Pitagora - şi filosof, şi matematician. Şi a trăit, când? Parcă cu vreo cinci sau şase sute de ani Î.Hr. Eu credeam că pe atunci oamenii abia coborâseră din copaci, dar uite că n-a fost aşa. Acest om, ca să îl luam numai pe el ca exemplu, a format o şcoală filosofică şi de matematică la vremea aceea. Urmaşii lui sau numit pitagorici (sau pitagoricieni?) şi gândirea lor a infuenţat profund şcolile de mai târziu ale unui Platon sau Aristotel. El a mai spus: "Cine nu este stăpân pe sine nu este liber". Apropo, pe net este pusă aici o virgulă după "sine". Tu ce crezi? Eu aş zice că nu trebuie, pentru că prima propoziţie este subiectivă. Sau, a doua este subiectiva? Că nu mai ştiu; le cam încurc. Ştiu că, de exemplu, nu se pune virgulă la "Cine nu munceşte nu mănâncă" sau la "Cine se scoală de dimineaţă departe ajunge". Dar revin şi spun că Pitagora a fost un mare om. Ce nu am prea înţeles eu este obsesia asta a lui pentru numere. A spus, de exemplu, că "numerele conduc universul". Cum aşa? Sau că numerele reprezintă esenţa lucrurilor.

| foxsilver a răspuns (pentru sabin89):

In materie de matematica ( vezi Teoria lui Pitagora ) sunt o catastrofa! Pot sa-mi amintesc oarecum doua catete si o ipotenuza, dar tot nu am aflat ce trebuie sa fac cu ele. laughing
Asa ca, imi ramane doar sansa de a traduce, timid, din punct de vedere literar, parerea lui Pitagora despre cifre, reducand citatul la un singur cuvant, si anume „ calcul ".
Da-mi voie sa cred ca acest cuvant a devenit chiar un instrument de ghidare in viata inca de la aparitia primului homo sapiens.
Poate ca, unul dintre ei si-a dat seama la un moment dat ca trebuie sa aiba o „ anumita cantitate " de provizii, pentru a rezista o iarna intreaga inchis in pestera, respectiv, sansele de supravietuire; deci, a calculat cumva, ceva.
Apoi a observat ca uneori este frig, iar alteori este cald - asa poate ca a calculat si definit anotimpurile. Pe urma orele, etc.
In prezent s-a ajuns ca prin aplicarea unor algoritmi sa poti declansa o criza economica, sau dimpotriva, sansele unei tari de a se dezvolta.
Acum, daca homo sapiens, din perspectiva unui fin observator al universului, a avut intuitia, sau perspicacitatea de a calcula manifestarea acestuia intr-un mod matematic, chiar si la un nivel primitiv ( oare? ), poate cineva sa il contrazica pe Pitagora?!
P.S. Uneori, tonul discursului ne poate juca feste, in ceea ce priveste virgula. happy

| RAY a răspuns:

O domnisoara de 17 ani din Spania, s-a certat cu părinți ei și fratele ei mai mic,astfel saturata de ăștia, nu s-a dus și sa plângă era prea moral,a găsit o arma,ți a împușcat mama și apoi fratele ei,a ajuns și tatăl ei,îl aștepta O mare surpriza, o împușcătura direct în cap,fata crezând ca ăștia vor deveni zombi, Lea închis într o camera,s-a dus și s-a culcat,după zile a bătut o vecina la ușa, care avea CV suspiciuni, a chemat politia și a găsit pe cei morți, fata nu a dat detalii despre execuți, a vrut sa păstreze pentru ea, au torturat o cu Mozart și filme horror, pana când săracă fata a cedat, fata așteaptă sa treacă 20 de ani sa iți caute jumătatea psihopata

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Alt caz, o familie ți a dorit ca fata lor sa fie mereu în casa, astfel fata a fost băgată în treptele casei, politia cauta fata, vreo 3 ani, ironic e faptul ca cu toto au călcat peste mormântul ei, morala, fii cuminte ca te fac de beton

| sabin89 explică (pentru RAY):

Interesant! Nu prea are legătură cu topicul, dar e bine să ştim şi noi ce s-a întâmplat.

| RAY a răspuns (pentru sabin89):

Are legătură, vorbește când ai ceva de spus

| sierra1 a răspuns:

Orice am zice, l-am supăra pe Pitagora

| mastadont a răspuns:

Uneori, tăcerea e singurul răspuns care merită spus. Unii vorbesc doar pentru că se tem de tăcere dar mie îmi place să ascult liniștea căci, dacă asculți cu atenție, vei auzi cum bate inima universului în fiecare din noi.

| sabin89 explică (pentru mastadont):

Sunt sigur că îţi place cântecul "The sound of silence".

| 1997onur a răspuns:

Hayatta hiçbir şey mükemmel değildir

| sabin89 explică (pentru 1997onur):

Este asta o limbă de circulaţie în zilele noastre?

| DonEduardo a răspuns:

Cam acelasi lucru cu"Daca taceai, filosof ramaneai".

| sabin89 explică (pentru DonEduardo):

Doar parţial acelaşi lucru. Zicala asta de care zici tu menţionează doar tăcerea. Citatul din Pitagora admite şi varianta de a spune ceva, dacă acest ceva este mai bun decât tăcerea.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca taceai filosof ramaneai

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Uite, tu nu ai tăcut şi ai spus ceva mai bun decât tăcerea. Frumos!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu interpretez citatul cam asa: daca nu ai argumente pentru un subiect sau daca atunci cand vorbesti incepi sa spui prostii, atunci mai bine taci, pe principiul sa nu vorbesti si sa confirmi ca nu te duce mult mintea.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mai bine tac.

| relustefan a răspuns:

Se spune ca tacerea este de aur, dar decat sa taci o viata ca prostul mai bine spui o baliverna!

| sabin89 explică (pentru relustefan):

Bună observaţia. Dar, uite că există o alternativă: în loc să spui o balivernă, poţi spune ceva mai bun decât tăcerea happy

| UserNameLost a răspuns:

Practic, Pitagora ne spune că oamenii vorbesc mai mult prostii.