| sabin89 a întrebat:

Din nou istorie. Care a fost, după părerea voastră, adevărata cauză (sau cauze?) a războiului din Europa anului 1812? Părerile istoricilor sunt împărţite. Dacă îi întrebi istoricii francezi, îţi vor spune într-un fel, dacă îi întrebi pe cei ruşi, îţi vor spune altfel. Dar chiar şi în rândul istoricilor de aceeaşi naţionalitate vei găsi "variaţiuni" pe această temă. În ceea ce sunt de acord cu toţii este că rezultatul a fost un dezastru - sute de mii de morţi, atât francezi cât şi ruşi. De ce a fost declanşat acel război? Nu a judecat Napoleon bine? Nu a estimat el corect riscurile? Greu de crezut. Napoleon era un om inteligent; chiar super-inteligent; şi cu multă experienţă în domeniul armelor. Atunci, ce l-a determinat să se hazardeze într-o asemenea aventură?

Răspuns Câştigător
| Darkmagic a răspuns:

Intrebarea ta cred ca este de fapt: "De ce nu a judecat Napoleon bine?", cand acum stim cat de greu este un razboi cu Rusia, probabil, numai doua tari ar putea sa o invinga.
Atunci insa nu se stia acest lucru, si trebuie sa mai ai in vedere si egocentrismul, orgoliul nemasurat al imparatului francezilor. Cand esti neinvins, indiferent de cat esti de tare psihic, mitul invincibilitatii se instaleaza...si te loveste.
De ce a atacat Rusia, cand avea toata Europa la dispozitie?
Pentru ca visul sau pan-european se izbea de existenta Rusiei si a lui Alexandru, vazut de catre europeni drept un "eliberator al popoarelor", in timp ce Napoleon era din ce in ce mai mult vazut drept... ceea ce era. Un om care vedea doar interesele Frantei, si care a "unit" continentul instalandu-si in tarile ocupate o pleiada de co-sangvini. Daca ar fi avut si nepoti de un an, probabil le-ar fi dat si lor cate un regat, acestea trebuind sa joace dupa cum voia Franta...
Napoleon promitea intotdeauna ceea ce putea sa dea, fara ca un singur francez sa simta macar o intepatura de baioneta, asa s-a ales Alexandru la Erfurt cu Moldova si Muntenia, dupa ce rusii s-au batut cu turcii, si apoi Napoleon a spus: "Da, le luati voi."
Nu crezi ca e neplacut? Cum vezi tu o astfel de atitudine de dictator asupra a ce nu ai? big grin
Pozitiile celor doi erau ireconciliabile, dincolo de motivele ca incalcarea Tratatului de la Tilsit de catre rusi, sau ocuparea Oldenburgului de catre francezi. Intentia de a reforma Polonia era in secret, tot o modalitate a celor doi de a se proteja, avand drept tampon, aceasta tara, deci razboiul era latent intre ei, indiferent ce.
De facto, nici Hitler nu s-a simtit bine cu "Europa lui" in vecinatatea Rusiei, nici mai moderna U.E. nu se simte bine, doar ca acum ii cauta prietenia. E doar o alta tactica si alte interese, din moment ce gazul norvegian e scump... happy

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

Istoria, bat-o vina! Cine îi poate dezlega hăţişurile? Nu ştiu cum, dar în toate câte s-au întâmplat începând cu 1797 şi până la...insula Sf. Elena, eu am fost de partea lui Napoleon; un sentiment de simpatie căruia nu îi găsesc neapărat o explicaţie logică; în plus, faţă de ruşi am avut întotdeauna sentimentul opus. Tare aş fi vrut să-i căpăcească atunci francezii; după Moscova să se fi îndreptat spre Petersburg şi să-l fi luat prizonier pe tânărul, "nobilul şi frumosul" ţar. Dar, aşa s-a învârtit roata istoriei. Napoleon a primit o rană aproape mortală încă de la Borodino. După aia, Kutuzov, deşi vedea doar cu un ochi, a găsit calea cea mai înţeleaptă a retragerii; şi a pârjolului. A venit apoi iarna ş.a.m.d.

9 răspunsuri:
| romeo78 a răspuns:

Peste 130 s-a repet acest război, dar s-a schimbat combatantul. Nu mai era francezul, era neamțul.
Oare câte războaie au avut vreun rost? Doar cele de la începutul omenirii, primelor imperii de până în era noastră. Acele războaie erau pentru hrană, pentru rezerve de apă, pentru averile celor cuceriți.
După căderea imperiului roman, apariția barbarilor, apoi apariția noilor imperii, toate războaiele au fost fără un rost, motiv anume.
Unul dintre cele mai lungi războaie a fost Războiul de 100 de ani dintre Anglia și Franța, numit nu pentru că s-au luptat 100 de ani, ci pentru că după 100 de ani, când nimeni nu mai știa motivul real al războiului s-a hotărât să se semneze o pace, prin care se anula actul de începere al războiului.
Așa și cu cel de la 1812. Ce să spună istoricii, cât timp cei contemporani cu Napoleon nu au știut, înțeles motivul începerii războiului.

| sabin89 explică (pentru romeo78):

Bune observaţii. Referindu-ne la rîzboiul din 1812, nişte cauze ar putea fi enumerate. Pe lângă setea de dominaţie a lui Napoleon, mai era vorba de jocul dublu al ruşilor în problema blocusului continental, jignirea ducelui de Oldenbourg, căruia Napoleon îi luase cu japca regatul, erorile unor diplomaţi, dârzenia lui Alexandru, intrigile Angliei ş.a. Dar toate astea trebuiau rezolvate altfel, nu pe calea nebunească a războiului.

| relian a răspuns:

Nu se stie? Ba se stie f bine,orice razboi are ca si cauza doua chestii, ocuparea de noi teritorii si noi resurse, iar cealalta chestie este latura umana, setea de putere, vrei sa arati tutorora cat de tare esti tu ce muschi ai tu si sa tii departe eventualii oponenti, sa ii tii sub papuc ca nu cumva mai tarziu sa se ridice si sa te hacuiasca laughing

Toate razboaiele sau dus pentru asa ceva.Napoleon nu s-a dus in Rusia din alte cauze,stia f bine ca si Rusia vrea expansiune,deci s-a dus sa-i puna la colt cum se spune.
Intr-un razboi trebuie sa iti pui inamicu la pamant de tot,sa il elimini definitiv,acelasi lucru il avem si in biblie,unde erau omorati toti copii daca ai citit,luatile averile,femeile si omorati toti copii,cum iti suna,sau a ce?
Deci resurse,teritorii ce iti pot aduce sau furniza ce ai nevoie,apoi odata ce esti in varf trebui sa tii vecinii sau evetualii dusmani sub papuc.
Rusii nu au fost buni si nici nu sunt nici astazi laughing desi multi ii cred mai stiu eu ce mari zmei.
Atat pentru Napoleon cat si pe germani nu rusii iau terminat ci vremea,ca de ar fi un razboi dus doara pe vreme favorabila,vara, rusii is terminati.
Deci ce na luat in calcul Napoleon si nici germanii? Vremea,asta pentru ca ei se gandeau mergem si gata intr-o saptamana, o luna i-am terminat.
Dar rusii ca si romanii au folosit metode evazive,sau retras,mai hartuiau,trageau de timp,asta sa vina iarna laughing plus nu te duci gata asa ca si cum ai cunoaste casa,este un loc strain,bastinasii cunosc mai bine locu,deci nu te arunci ca orbu,mai ales cand gandesti prea mult.
Cel care a reusit sa mearga f departe a fost Alexandru cel mare,ala da a stiut si a avut rabdare,asa a cucerit tot ce i-a iesit in cale laughing si romanii,ca de aia au stat ca imperiu atata timp.

Deci daca ai un rival si stii ca are intentii ca si tine,stii ca intr-o zi te poate elimina,ce faci? Te duci tu acu la el,acum cand esti in varf sa il pui la colt,ori sa il elimini, asa iti asiguri un viitor mai linistit.

Rusii pe timp de vara nu ia batut nici pe aia ce erau calare peste ei pe ceceni laughing dar pe aia nici iarna nu ia batut ca erau invatati cu vremea si erau acasa la ei.
Uite razboaiele rusilor si cu romanii, pai ia tabacit romanii de le-au mers fulgii.
Rusii atata fuga, se ascundeau sa vina iarna si sa atace, beau pana intepeneau de tot, nu mai simteau nimic si ieseau peste tine laughing.

Zmeii lu peste prajit laughing

| sabin89 explică (pentru relian):

"Deci daca ai un rival si stii ca are intentii ca si tine, stii ca intr-o zi te poate elimina, ce faci? Te duci tu acu la el, acum cand esti in varf sa il pui la colt..."
Cam aşa ar trebui să se ducă americanii acum la chinezi să-i pună la colţ, până nu e prea târziu happy

| relian a răspuns (pentru sabin89):

China nu reprezinta o amenintare pentru SUA,is slabi si departe si inconjurati de alte puteri, Australia, Japonia, Rusia, India etc, greu pentru ei sa miste ceva

| dinaprilie a răspuns:

O sa realizezi mai tarziu ca noua ca specie ne si place sa ne jucam cu pac pac, sa ne aratam muschii sa dam cu bombe etc chiar si sub diferite pretexte mai mult sau mai putin indreptatite CULMEA nascocite tot de noi sau bazate pe fapte mai mult sau mai putin adevarate..suntem cool ..in varful lantului trofic.

| sabin89 explică (pentru dinaprilie):

Joaca e joacă, dar când e vorba să-ţi duci propriii oameni la pieire... te mai şi gândeşti.happy

| dinaprilie a răspuns (pentru sabin89):

laughing laughing
hai ca esti amuzant.