| gd001 a întrebat:

Din punct de vedere fizic cum se pot masura subdiviziuni de secunde? Mi-ar placea sa primesc un raspuns logic cu exemplu daca se poate. Multumesc!

4 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Cum se măsoară, cu ajutorul unor fenomene care au durate de timp sub o secundă, care este domeniul radiaților electromagnetice.
Aici ai răspunsuri.
https://www.scientia.ro/......ogica.html

| gabicoo a răspuns:

Milisecunde,nanosecunde,etc.

| sabin89 a răspuns (pentru gabicoo):

Aşa se numesc subdiviziunile. Întrebarea e cum se pot măsura.

| Darkmagic a răspuns:

Se masoara cate lucruri se intampla in perioada numita "secunda". happy
Pentru zecimi se folosesc cronometre de mare precizie care pot sa fie si mecanice.
Pentru sutimi si miimi de secunda, se intra obligatoriu in zona electrica, unde se utilizeaza vibratiile quartz-ului.
Practic, toate ceasurile pe care scrie "Quartz" au in interior o..."pastila" turtita din acest material, in care se introduce energie (de la o baterie, de exemplu), ansamblul se cheama "traductor de timp", functioneaza cu o frecventa de oscilatie, (vibratie) situata intre 32 Khz / 4, 194304 Mhz, si toate, pot sa "taie" secunda in mai mult de 1000 de "felii" la frecvente mari. Ai deci: miimi.
De ce nu o fac decat cronometrele dedicate, nu si ceasul tau de pe perete, chiar daca foloseste quarz?
Pentru ca aceste unitati sunt dincolo de limita de perceptie a timpului, nu sunt constientizate de catre oameni.
Pentru "o miliardime de secunda" (nanosecunda), si dincolo de aceasta valoare, se folosesc numai "ceasuri atomice", primul din aceasta gama a utilizat elementul Cesiu 133 reusind sa "imparta" o secunda in: 9. 192. 631. 770 de perioade de tranzitie, fiind un tip de ceas care utilizează tranzitia frecventei electronice in zona microundelor, opticii sau a ultravioletelor dintr-un spectru electromagnetic a unui atom.
In prezent, un ceas de la NIST (SUA), utilizeaza strontiul, acest element schimbandu-si nivelurile de energie chiar mai rapid decat cesiul.
Vezi ce spune si internetul vis-a-vis de ceasurile atomice si de cele cu quartz, eu ti-am dat o chestiune condensata.