| sabin89 a întrebat:

Diviziunea celulară - Poate fi explicată cu ajutorul fizicii și în particular al mecanicii cuantice? Dar reproducerea? Dar metabolismul?

6 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Nu ar fi explicatia pe care o doresti sau pe care sa o poti intelege.
Daca scrisul dintr-o carte este mult prea mic pentru a putea fi citit, solutia nu va fi sa folosesti un microscop electronic. Ar fi instrumentul gresit.

| T0T a răspuns:

Nu știu dacă poți face un sistem pur fizic legat de organismul uman. Însă, fizica este folosită pentru înțelegerea mai bună a proceselor biologice. De exemplu, noțiunile din fizica cuantică ajută la înțelegerea modului de deplasare a particulelor cuantice, iar fără această înțelegere nu ai ști cum e posibilă fotosinteza sau reacțiile enzimelor. Totuși, descrierile se fac, în general, folosind teoria biologică și sunt ajutate de cele fizice. Desigur, poți segmenta procesele complexe biologice în părți cât mai simple care pot avea reprezentări fizice care pot fi înțelese. Totuși, la puțina biologie pe care o știu eu, mai avem multe de aflat despre mecanismele biologice, dar despre mecanismele fizice care guvernează orice particulă din organism.

| relian a răspuns:

Diviziunea celulara si in general regenerarea, este un proces f comlicat si asa la nivel biologic, tu vrei sa exlicam la nivel atomic sau sub.
Sa stii ca e o idee buna, pentru ca fizic e mai usor de explicat, cel putin teoretic, fata de mecanismul biologic, unde te poti impotmoli laughing

Cind o celula se divide, sau cand celule se regenereaza, are loc o copiere, a celor noi dupa cele vechi.
Dar copiatul asta, nu-i deloc simplu. Cind se copie se fac greseli la balamuc, apoi intervine alte chimicale, care vin si corecteaza ce sa facurt gresit.
Iti dai seama la nivelul asta cam pe unde sintem? laughing normal ca deja te intrebi stai asa, cum e posibil asa ceva.
Dar asa se intampla, la nu stiu cate copieri, sau cand se aramnjeaza acele nucelotide, ori cum se mai numesc, e vorba de miliarde laughing se fac nu stiu cate greseli. Apoi apare profesoara care corecteaza laughing ups, o sa spunem dar cum e posibil, uite asa biologic, deja te intrebi daca nu cumva e un progarm scris de cineva laughing

De aia unia asa spun ca natural, vai n-a fost posibil.Noi ce stim e ceva la nivel general, dar lucrurile in amanunt, de le-am stii, ori am stii cate se stiu, near pune f multe semne de intrebare.

Cum zic la ascoala se invata asa chestii de suprafata, gata copie celula alta, pac pac o iesit una noua, sau se divide si am rezolvat treaba.

Asa ca e mai bun sa discutam la nivel fizic, desi si acolo doar dam din gura laughing
Chestia e complicata, adica n-ar fi daca am putea vedea, urmarii aceste chestii, ceea ce nu se poate deocamdata.

Ce intrebi tu, raspunsul este Da pentru ca pana la urma orice este fizica si chimie, adica sa nu vina unia sa zica ce chimie ba laughing sa le spunem este vorba despre atomii si conditiile in care se afla la un mom dat acei atomi.
Restu e poveste.
Procesul ce tu spui, este dictat de un program, care o fost scris cumva, in anumite conditii.Toate au mers in directia ce o vedem, pentru ca asa o zis conditia laughing
Parca am mai discutat chestia asta odata pe aici. Daca era doar fizica de aia mais tiu eu cum, ce cred unia car fi, nu am mai fi avut atitia atomi, atiatea elemente nu?

Dar uite ca plecind de la un singur element, putem crea o multitudine, asta doar datorita unor conditii. Daca acele conditii n-ar fi, nu ar aparea aceste elemente.

Subiectul asta, mai ales acum, acu tiai gasit si tu sa vii cu asta, cand oamenii se uita la meciuri laughing

Tu nu urmaresti campionatul asta? Baga ceva de actualitate laughing jos RO hai acasa laughing sau mai stiu eu ce sloganuri de aseta, auzi si tu generatia de suflet, care suflet frate,. ala dus de suflet poate laughing

Asta e generatia de suflet, adica de credinciosi, astia is cu biserica, merg la biserica, se roaga laughing nu ca aia generatia de aur niste comunisti laughing de astia care habar nu aveau de biserica si Dzeu.

| sabin89 explică (pentru relian):

Dar mutațiile, selecția & evoluția, transmiterea codului genetic...s-or fi putând explica și ele cu fizica cuantică?
Hai România!

| relian a răspuns (pentru sabin89):

Mutatiile is de fapt greseli de copiere. Cind se copie se fac greseli, nu mai stiu cate greseli la milion sau miliard, dar se fac multe greseli.
Acele enzime numite si polimeraze, ele executa aceasta copiere, aseaza acele nucelotide, A-T and G-C in ordinea corecta, dar la un moment dat mai aseaza si gresit.
Dar tot ele au capacitatea dea citi ce au facut, asa ca detecteaza asezarile gresite si revine si le corecteaza laughing ceva genul asta, daca e sa vorbim mai adinc nitel.

Insa si la corectare, se poate intampla sa omita o anume chestie, cand copierea este completa si nu se mai corecteaza nimic, procesul este deja terminat, daca exista o greseala aia va ramane acolo, asa apar mutatiile.

Bine pot apare si ca urmare a unor actiune externe care pot aduce daune, acolo, dar si in cazul ala sunt ceva enzime care se ocupa cu reparea acelor daune, ele inlocuiesc nucelotidele defecte sa le spunem asa cu altele bune, dar sunt cazuri cand nu reusesc, ori dauna este prea mare, asa ca se lasa asa.

Procesul asta este din mers, daca putem sai spune asa.Gindeste ca mergi cu o masina si se intampla o defectiune, iar cineva din acea masina trebuie sa repare defectiunea in timp ce masina ruleaza.

Problema este ca organismul care a suferit o mutatie, natural, poate fi eliminat sau tinut, daca cumva acea mutatie este un avantaj.
Daca nu-i avantaj, atunci organismul se elimina singur, il papa lupu laughing
Ca urmare aceste mutatii nu este directia de urmat, adica acel orgamism sa faca asta in aceasta directie, este o greseala de copiere, care uneori este buna, adica buna pentru acel organism sau pentru alte organisme.

Cuym sunt bananele, initial bananul nu faceau fructe comestible, so intimplat o mutatie, fructele sau modificat si au deventi comemstibile pentru animale si om.

Acu de o fi o chestie buna pentru banan, uite aia doar el stie.Ori acea mutatie face ca viitoarele tesuturi, celule acolo sa o ia razna, caz in care apar acele cancere.

Ca urmare defectele astea care nu afecteaza organismul sunt ok, dar altele nu sunt bune.
Omu ca a devenit specie dominanta, a spus lasa frate, merge si asa, a continuat sa tina acei indivizi in populatie si sa le si permita sa faca urmasi, asa am ajuns cu atiatea boli.

Uite alta mutatie la om, de data asta, culoarea ochilor, albastru.Deci cand sa copiat, acolo sa omis ceva, nu sa ma sintetizat melanina pentru ochi, asa aparu culoarea albastra la ochi., dar nu-i ceva care ar afecta, ori poate fi dar nu stim noi.

Ne putem unita la cei care au ochii albastri daca si citi port ochelari comparativ cu culoarea maro sau neagra.

Probabil cand enzimele alea construiesc acolo, ceva sa le influenteze, sa le faca sa greseasca, este posibil, dar nu stiu daca fizica cuantica, mai degraba actiunea unei forte sau o conditie anume.
Daca stii cum este in cazul electronilor sau experimentul ala cu fantele, in care un electron, atom, nu mai stiu exact este trimis spre un perete ce are fante, el logic ar fi trebuit sa treaca doar printr-o singura fanta.

Daca este urmarit el trece printr-o singura fanta, asa cum ar fi logic, daca nu este urmartit el trece prin toate fantele, deja ceva se intampla.
Sau invers, nu mai stiu exact, dar experimentu arata ca o simpla observatie schimba directia sau schimba acel electron, atom sa functioneze altfel.

Este vorba de un gind, de o intentie, cum am zis se schimba conditiile, apare alt element in joc care schimba situatia.
Asa si acele enzime gresesc pentru ca cineva le influenteaza, nu permanent, doar in anumite momente, ori se incurca ele in timp ce lucreaza, tot ce se poate.

Romania, slabi, eu is de parere ca au cistigat din plesneala si egal tot din plesneala laughing Hagi Ianis ca la faultat ala, este adevarat, dar mai bine il lasa ca oricum si singur de era nu ar fi facut nimic.

Hagi asta este un anemic, fara urma de vlaga, daca bate vintu mai tare il sufla laughing Ro nu are jucatori talentati, poate 1-2 prin aparare, desi nici acolo, doar cred ca ar fi.

| TuzacAngelina a răspuns:

Fisiunea binară este similară cu mitoza, la nivel celular suntem mai aproape de molecule și atomi practic orice fenomen ce implică atomi și molecule nu prea au latură biologică ci o latură fizică și chimică. La nivel cuantic nu se poate distinge fizica de biologie. Ex. Molecula de apă este udă, adică doi atomi de hidrogen și 1 atom de oxigen am putea spune că este apă? Așa și cu atomii și moleculele dintr-o celulă am putea spune că sunt o celulă? Practic pe Pâmânt există doar prima celulă care s-a format și s-a multiplicat, care a evoluat și specializat pentru a îndeplini funcții. La bază este o "mașinărie" un nanobot ce se auto/multiplică/evoluează/etc în baza unui cod. Doar ființele se reproduc celulele se divid. Metabolismul este transformarea energiei+elementele în compuși reversibili în energie sau structura de susținere a celulei/organismului. Moleculele de apă se aranjează exact ca spirala ADN ului practic pe moleculele de apă solventul universal se dispun toate elementel chimice ce formează lanțurile de cod. Iar aici se distinge clar că vorbim de fizică, chimie și informație și nu de biologic, https://www.nature.com/articles/s41467-024-48986-8