Grindina este un tip aparte de precipitatie solida, formandu-se in conditii speciale. Pentru a se forma grindina trebuie sa existe conditii favorabile, in primul rand aerul sa fie incarcat pana la saturatie cu vapori de apa, temperatura la nivelul solului sa fie ridicata, temperatura scazuta in straturile superioare ale atmosferei,
iar vanturile in zona de formare sa fie slabe, pentru a nu fi distrusi curentii ascendenti. Boabele de grindina se formeaza in norii foarte inalti, bine dezvoltati pe verticala Cumulonimbus) pe seama curentilor verticali puternici din interiorul norului. Picaturile din partea inferioara a norului, care de obicei se afla la temperaturi pozitive
sau usor negative, sunt urcate rapid in partea superioara a norului in zona cu temperaturi negative. Particula de apa in ascendenta ingheata si se tot mareste prin coalescenta. Dupa ce se mareste atat cat sa nu mai poata fi sustinuta de curentul ascendent, picatura inghetata coboara din nou pe curentul descendent pana in zona pozitiva a norului si pe parcurs se topeste partial sau total. Cu cat particula se afa mai in interiorul norului, cu atat este mai mare si mai complexa structura bobului de grindina.
Grindina paraseste norul daca are o viteza de cadere mare si are dimensiuni variate. Bobul de grindina poate fi sferic, plat, elipsoida, poate fi format din mai multe picaturi alipite. Exista un nucleu central, acesta fiind inconjurat de straturi concentrice de gheata, unele netede, altele poroase. Straturile poroase se datoreaza bulelelor de aer inchise in procesul de inghetare rapida a peliculei de apa. Nucleul poate fi chiar o picatura de apa lichida.
In zonele de pe glob unde atmosfera nu ajunge la saturatie, grindina se formeaza foarte rar.
Grindina apare vara, deoarece norii de grindina se formeaza (asa cum ai zis tu) la altitudini mai mari unde este frig.
Dar grindina nu apare iarna, deoarece temperatura(negativa) de la sol nu o lasa sa seformeze, transformand picuri de apa direct in fulgi de zapada.