In primul rand e stimulent. are un rol semnificativ in satisfactie, dar nu e principalul!
Cand spun stimulet si satisfactie, la ce zona ma refer?
Daca vorbim de zonele si nucleii aferenti "sistemului de recompensa" a Mezencefalului/Diencefalului atunci, da, ceea ce putem cataloga drept "satisfactie" e un raspuns mediat, printre altele, de Dopamina. In Substanta Neagra, de exemplu, povestea Dopaminei e alta. Termenul de "stimulent" e vag. Nu exista neurotransmitatori "ai stimulentilor". Neurotransmitatori cu rol de stimulenti sunt multi... Acetilcolina, Glutamat, Norepinefrina, Octopamina, Serotonina, multi aminoacizii, derivati, etc. In functie de situatie, unii dintre ei pot avea rol chiar si de inhibitie (Serotonina de exemplu). Lucrurile acestea trebuie aprofundate, pentru ca atunci cand vine vorba Neurofiziologie si creier, nu poti face corelatii de 1-1 de genul Dopamina = Satisfactie, decat la un nivel superficial.
Ai vazut ca ti-ai dat seama, la ce ma refer?
Lucrurile acestea sunt subinteleg.
Termenul e de stimulent e vag.
Pai si ce vrei sa spun INCENTIV?
Am vazut ca in romana nu exista.
Uite aici, cred ca acuma o sa iti fie clar la ce ma refer.
https://en.wikipedia.org/wiki/Incentive
Dragul meu, datoria de a te face inteles in limba in care comunici sta in spinarea ta, nu poti miza pe subintelegeri si presupuneri din partea celorlalti. De asemenea, cand pui intrebari dintr-un domeniu de specialitate, asigura-te ca stapanesti terminologia. "Neurotransmitatorul stimulentului" e incorect nu doar terminologic ci si logic. E bine sa tii cont de lucrurile acestea ca sa poti comunica eficient in timp scurt si fara pierderi prea mari de energie. De asemenea, mare atentie la limba romana, gramatica, topica si ortografie.
Numai bine!
Omule, tu faci asa multe greseli, ca daca ar trebui sa te corectez, mi-ar trebui mult timp.
Plus ca te obsesionezi cu subiectul, de parca eu am intrebat despre tot sistemul nervos.
Deci vorbesti plusuri, nu vorbesti scurt si la obiect.
Ti-am mai spus ca nu intelegi bine, ce insemna stimulent.
Lasa definitile de pe google, intra aici si citeste la ce ma refer.
In economie termenul de stimulent are alta definitie!
Citeste prima data aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Incentive
Daca nici asa nu intelegi, o sa iti explic babeste.
Lucrul acesta se subintelege, de aceea ceilalti, m-au inteles.
Bine dragule, asa este cum spui tu, stimulent SNC = incentive (eng), bravo. Insa legat de greseli, priveste felul in care scrii/folosesti limba romana, atat INAINTE cat si DUPA ce-ti editezi raspunsurile, pentru ca greseli rudimentare exista in ambele cazuri, sfat prietenesc. Incheiat.
Daca nu intelegi scrisul, spune asa.
Sune, nu te inteleg, nu ca am gresit rolul dopaminei.
Tu nici acuma nu ai inteles la ce ma refer.
Stimulenti asa cum spui tu, sunt toti.
Dar stimulenti care MOTIVEAZA COMPORTEMENTUL SUNT PUTINI.
Cand am spus satisfactie, trebuie sa iti dai seama ca ma refer la comportament.
Oricum tu nu ai gresit cu nimic, doar m-ai inteles gresit.
As vrea sa sa incep cu tine, sa vorebesc despre dopamina, am vazut ca esti exepert in tema acesta.
Dar o las pe mai incolo, ca acuma am ceva examene de aprobat, si nu am timp.
Dopamina este neurotransmitator, cu toate consecintele, serotonina ar fi cauza satisfactiei sau al depresiei, in functie de doza.Sigur ca toate sunt 'fabricate ' in organismul uman. Chiar si alcoolul este fabricat, in doze mici, atunci cand psihicul o cere. Sunt mai multe si se leaga intre ele. In opinia mea si a altora, dozele sunt controlate de gandire, de dorinte, deci ar putea fi controlate, dar asta este o alta discutie. Feromonii pot stimula emularea acestora.