| Inferno a întrebat:

Dragii mei, care ar fi probabilitatea ca o cantitate minuscula de energie sa apara, sa excite spatiul si din toate acestea Universul sa ia fiinta in urma cu 13 miliarde de ani,ca din atomi si molecule sa rezulte in cele din urma Pamantul, vechi si el de patru miliarde de ani, ca din polimerizarea spontana a unor monomeri in interiorul unor globule lipidice sa rezulte celule cu ADN, ca din aceste celule sa apara fiinte mai complexe,iar din aceste fiinta in cele din urma sa aparem noi, oamenii. Si care este probabilitatea,ca eu, o fiinta ce a aparut in urma a sute de coincidente uluitoare sa-mi fac cont pe acest site si sa postez aceasta intrebare,chiar acum,cand fatalitatea a facut ca tu,cititorule, sa o zaresti aparand la categoria stiinta si filosofie?
Probabilitatea este atat de mica, de neglijabila,incat, nestiind ca acest lucru s-a intamplat deja, am putea postula ca nu se va intampla vreodata. Dar asa cum am spus, s-a intamplat. Poate pentru ca "putin probabil" nu inseamna "imposibil". Insa atunci ce reprezinta imposibilul? Cand stim ca un lucru este cu adevarat imposibil, pe ce ne bazam cand afirmam aceste lucruri, ne fondam afirmatia pe temeiuri infailibile? De unde stim ca un lucru este imposibil si nu doar foarte putin probabil?

Răspuns Câştigător
| HiddenWorld a răspuns:

A trebuit să citesc de mai multe ori întrebarea, sunt încă confuză happy.Nu ştim, când afirmăm aceste lucruri ne bazăm pe experiență.

Tindem să credem că sunt posibile evenimentele doar la care am luat parte sau i-am auzit pe alții, nu putem să dovedim că un lucru cert nu se va întâmpla sau că altul sigur se va întâmpla. Orice este posibil big grin.

4 răspunsuri:
| Alphawolf a răspuns:

Eu nu adopt nimic preconceput, adica nu ma precipit in a trage concluzii acolo unde lipseste sau ar putea lipsi informatie... Cat priveste probabilitatile, nimic nu se poate trece la imposibil atata timp cat se incadreaza in niste reguli. "Toti" spun de probabilitati minime, eu nu exclud ca acele probabilitati minime sa fi fost inevitabile. Daca sunt conditii, este tot ce trebuie, inevitabil va iesi ceva, directia nu mai conteaza. Daca ar fi iesit altceva decat inferno, neclaritatile erau aceleasi. Mai avem mult de cunoscut pentru a intelege unde se afla acele probabilitati pe o scara de 0-10.

| sublime89 a răspuns:

100% sigur nu putem sti nimic niciodata. Putem sti doar ca unele lucruri sunt mai probabile decat altele. Dar si aici putem fi supusi erorii. Existenta noastra, si poate chiar si a intregului Univers, au fost lucruri foarte putin probabile, dupa gandirea noastra. Dar poate ca intr-un Univers atat de mare si de vechi, lucrurile extrem de improbabile au atatea sanse de a se intampla, incat devin probabile. Din aproape imposibile, se tranforma in evenimente normale. Noi vorbim acum in nestiinta de cauza, desi ne place sa credem ca stim. Ce s-ar intampla daca am afla candva ca nu suntem deloc singuri in Univers, ca sunt milioane sau miliarde de alte civilizatii si nenumarate forme de viata? Am mai considera atunci improbabila existenta noastra, sau ne-am da seama ca a existat un oarecare grad de normalitate in aparitia noastra? Dupa cum am putut vedea in ultimii ani, numarul planetelor din galaxia noastra este unul enorm, iar multe dintre aceste planete sunt de marimea Pamantului si orbiteaza la distanta potrivita de steaua lor pentru a avea apa lichida si conditii asemanatoare cu ce avem noi aici. Asta arata ca cel putin planeta noastra nu este deloc o raritate, si ca alte "pamanturi" exista aproape peste tot in galaxie si in restul Universului. Stim clar ca aceste conditii pe care le avem pe Pamant stau la baza existentei vietii aici, deci nu vad de ce nu ar putea viata sa existe si pe acele planete. Legile fizicii sunt la fel peste tot. Candva credeam ca Pamantul e unic, dar uite ca aparitia unor astfel de planete nu e atat de improbabila pe cat credeam. Acelasi lucru cred ca se va afla si despre viata sau civilizatii. Asta nu inseamna ca extraterestri ar trebuie sa misune peste tot prin cosmos. Daca tinem cont ca distantele sunt imense in spatiu, ne putem gandi ca in Calea Lactee ar putea exista mii de civilizatii complet izolate unele de altele, dand impresia unei singuratati sigure.

| Radu284 a răspuns:

Depinde de cum vezi lucrurile. Daca toate acele intamplari sunt rezultatul sansei, posibilitatea este de 0 absolut.

"ca din polimerizarea spontana a unor monomeri in interiorul unor globule lipidice sa rezulte celule cu ADN"

Daca tot esti tu asa bun la stiinta, cam care ar fi sansa ca o proteina sa apara asa, singura, fara sa fie creata de un proces viu si/sau inteligent? Sansa este atat de mica incat, pana acum, nu s-au observat proteine 'in natura', care sa nu provina de la un organism viu.

http://www.youtube.com/watch?v=Sh048UW2Tj4

| wtxwhdxifdjebdd a răspuns:

Nu putem sti prietene.Se pare ca nici tu nu esti ateu convins.Sau esti aproape.Eu sunt in balanta.Azi cred in Dumnezeu, maine nu.Asa scriam si eu in postari, ai aparut din nimic, dar faci rationamente in legatura cu postarea mea :).In primul rand tin sa anunt ca societatea se inclina spre satanism, si oamenii se robotizeaza tot mai tare.La TV se dau pe ascuns mesaje satanice, si noi cum le asociem cu ceva negativ nu poate iesi nimic bun din asta.Societatea nu te invata sa iubesti, poate doar parintii, in rest, jungla moderna, n-ai ce comenta.Mai e si Biserica asta a lui Dumnezeu, care secera vieti pe banda rulanta. Dumnezeu e descris ca un cocalar, ca trebuie sa faci si aia si aia si aia, mai ales ca acele lucruri costa si o gramada de timp si bani.Mai e si Biblia aia imputita.Carte care se contrazice mai mult decat Biblia n-ai vazut in viata ta, te asigur.Si cum societatea e organizata sa ai datorii, sau sa supravietuiesti, iau nastere ateiasii si oamenii care Il injura pe Dumnezeu ca le merge atat de prost. Apoi, fas.Se naste marea intrebare al carei raspuns nu se mai poate gasi.Inteligenta nu apare din nimic, bine? Nu poti sa spui:gata, nu cred.Mai ales daca ai experimentat acea fericire divina.Asa i se zice.Adica este superioara tuturor.Si da, am avut-o.Acel Dumnezeu zice de fapt sa iubesti, sa ierti, sa ajuti, sa nu furi, sa nu iti fie frica, sa nu te ascunzi.Cum ar fi societatea daca s-ar respecta aceste lucruri? Si aceste lucruri vin spuse de la asa numitul Dumnezeu.Si sigur e de acord cu ele daca exista.Gandeste-te,tot auzi de iadul ala, pedepse pe Pammant s.amdar auzi cocalari cum injura de Dumnezeu si totusi nu patesc nimic.Totul lucreaza perfect numai conflicetele distrug totul. Exact cum zice Dumnezeu. Locul asta e facut ca sa ne distram, si sa traim pe principiul " Nu fac altuia ce nu mi-as face mie."Atat de simplu.Si ciudat e ca stim ce-i cu noi.Gandim,dezvoltam concepte s.a. Dar mai ales sentimentele.Esti fericit? Ce-i asta? Urasti.Ce-i asta? De ce sunt tocmai opuse? De ce exista acea fericire, acel bine incredibil, si de ce exista totusi si opusul? Si in legatura cu banii, din pacate au ajuns centrul.Iar noi suntem prea departe de centru.Si se poate si fara ei, dar sistemul monetar impiedica asta.Economia ar trebui sa fie pe baza de resurse nu de bani. Avem tehnologia si resursele sa facem totul inepuizabil.Dar totusi nu se intampla.Tot mai multi oameni sunt cuceriti si facuti sclavi.Nu prin razboaie, s-au modernizat baietasii:). Prin bani.Si mai sunt si acele profetii scrise acum 2000 de ani care par sa se implineasca.Rautate intre oameni, hai sa zicem, astea se intamplau oricum.Catastrofe naturale, hai sa zicem, se intamplau oricum.Profeti falsi, aici cam da. Oameni care stiu cand vine sfarsitul lumii, oamenii care comunica cu Dumnezeu, oamenii care sunt urmasi ai lui Hristos s.a. Evident, baliverne.Nu s-a nascut omul care sa spuna ca el e Dumnezeu:)).Cel putin nu de adevaratelea.Mai este si codul de bare 666, si mai presus de toate, cipurile, deja facute, se fac teste, in baza 6, in 2017 cica se aplica.Si americanii le au deja in pasaport.Ar trebui sa-ti dea de gandit.S-au facut documentare pe baza cipurilor care sa le puna intr-o lumina buna, sa le accepti.Si spre mirarea mea, se pun in brat, mana sau frunte. Exact cum a fost scris in Biblie. Daca nu cumva a fost scrisa acum 10 ani.:))) Societatea te face sa crezi ca nu insemni nimic.Gen:" Poti sa pleci.Nu-ti simte nimeni lipsa." In timp ce Dumnezeu spune ca toti suntem speciali.Nu degeaba sunt lucrurile facute asa.Astea-s opuse de Dumnezeu.Sa te simti un ca.cat,sa n-ai motivatie, decat sa cauti cat mai multi bani.Deja te-ai pierdut daca ai ajuns aici.Dar circumstantele ne obliga totusi. Legat de acel video cu cipuri:

http://www.youtube.com/watch?v=dttcMMljo7k

A,asa ca idee. Daca nu ma crezi, poti sa cauti pe sutele de si-te-uri oficiale si video-uri, zeci de bloguri si documentare, mai citesi si profetiile din Biblie.:D Ca sa ne facem intelesi.In Biblie sunt si adevaruri.Inca o chestie legata de cip, banii vor fi in ei.Vor fi in format digital.Deci nu vei putea cumpara decat cu cipuri. Poti crede ca nu exista, dar poti crede si ca exista.Vom fi mereu la mijloc.