Pentru a fi mai explicit, logica nu-mi permite să accept atotputernica întâmplare care a reuşit un lanţ de evenimente întâmplătoare în strictă ordine obligatorie (! ) care în final a dus la apariţia vieţii ( a acelei celule ).
Ar trebui să fiu un pic dus ca să pot accepta că ADN - ul, ARN - ul împreună cu proteinele au apărut din senin, întâmplător şi bineânţeles în acelaşi loc.
Probabilitatea ca o singură proteină să apară întâmplător este mult mai mică ca aceea de a ajunge preşedinte.
Toate acestea ar trebui să se formeze întâmplător, în acelaşi timp, în acelaşi loc şi toate într-o bună conlucrare.
S-a calculat ca probabilitatea apariţiei întâmplătoare a unei proteine simple este de unu la un milion de miliarde.
În corpul uman există peste două sute de tipuri de celule dintre care amintesc : celula musculară, celula oculară, celula osoasă, celula cerebrală etc.
Un gram de ADN conţine tot atâtea informaţii cât pot avea un trilion de CD-uri. Numai ADN-ul din acea celulă prin capacitatea uriaşă de stocare a informaţiei nu poate fi egalat docamdată de vârfurile tehnologiei umane.
Sunt multe de spus dar aş ocupa din întâmplare tot spaţiul TPU.
Mihaidavidoglu1954,
Bine. Scuze, incerc si ma explic asa cum pot. 'Intrebarea intrebarilor' pe care si-o pun astazi unii oameni de stiinta -este aceea a esentei vietii, a acelui ''ceva'' care apare odata cu celula in momentul trecerii materiei nevii in materie vie. Asadar, reintreb: ''Ce factor a permis aparitia primei celule in univers?''
Multumesc pentru intelegere!
Alphawolf, nu este imposibila o anumita pozitie, atat timp cat nu se abate de la regula, respectand(u-se) cele 64 de patratele.
Tin sa va multumesc frumos tuturor celor care mi-ati raspuns.
Numai bine!
Cercetarile stiintifice facute pana acum nu poate lamurii concret asta, doar la nivel teoretic. In viitor noi descoperiri se vor adaga celor existente s-au le va inlocuii. Asta nu inceamna ca daca azi nu stim, viitorul nu va crea surprize. Asa cum in urma cu sute de ani omenirea credea ca pamantul era plat, acum stim ca e rotund, asa cum in urma nu aveam notiunea de celula azi cunoastem ADN-ul si sigur ca omenirea nu pune stop cercetarii, pentru ca unii prefera sa creada ca nimic nu este intamplator si pornind de la aceasta sustine ca totul este creat de divin.
@Arthur,"S-a calculat ca probabilitatea apariţiei întâmplătoare a unei proteine simple este de unu la un milion de miliarde", in fata conceptului dintotdeauna si infinitatea univesului cifra data de tine nu are nicio valoare ca timp.
Swifthammer, bagi mereu matematica la inaintare, sigur ca ea este logica, insa fie ca nu suntem capabili sa o folosim in a explica viul, fie ca ea nu este aceea cu care putem explica. Suntem aprox. 6, 5 miliarde de oameni pe pamant si toti avem acelasi nr, de cromozomi, aceleasi organe interne, si totusi ca aspect fizic suntem diferiti, 100 de miliarde daca vom fi, la fel de diferiti vom fi si totul merge spre infinitate.Sigur ca putem demonstra matematic asta, dar nu spre creationism caci el limiteaza ci spre evolutionism pentru ca accepta diversificarea spre infinit. Si fiintca venii vorba de "ne-viata nu va produce viata" asta este o scorneala a voastra, viata este din totdeauna in sinele infinitatii universului care este in continua miscare "viu" unde energii se formeaza, combinatiile chimice sun permanente si viata presarata la infinit in varietati infinite, unde o stea se naste alta apune, galaxiile se "plimba" dupa reguli nestiute de noi, gaurile negre absoarbe tot in jurul lor inclusiv lumina dupa legii nestiute de noi, iar cometele se pare ca poarta cu ele germenele vieti semanandul peste tot. Acest spectacol este prea vast sa-l putem limita la o scorneala biblica. Suntem produsul energetic si chimic al universului si ca singurele fiinte rationale de pe planeta pamant suntem mereu in cautarea adevarului al aparitiei vietii pe planeta noastra.
Dumnezeu a facut fiecare celula,fiecare nerv, fiecare vena, muschi.El a facut fiecare detaliu din structura trupului tau.Psalmul 139:13:,,Tu mi-ai intocmit rarunchii,Tu m-ai tesut in pantecele mamei mele:Te laud ca sunt o faptura asa de minunata. Minunate sunt lucrarile Tale si ce bine vede sufletul meu lucrul acesta!,, Cum pot unii sa creada ca din nimic poate sa apara omul o fiinta atat de complexa? Cred orice numai sa nu recunoasca ca exista Cineva superior lor care este Atotputernic, si guverneaza peste vietile noastre.
@Swifthammer, lasa calculele ca doar te impresioneaza. Daca pe tabla de sah este un numar enorm de mare de pozitii crezi ca este imposibila o anumita pozitie? Calculeaza numarul pozitiilor de pe tabla de sah si iti va da un numar mult mai mare decat numarul estimat al atomilor din univers.
Dacă luăm în considerare că nimic nu este întâmplător, Divinitatea a creat totul de la microcosmos la macrocosmos.
Da Hombre, este exact cum spui, dar tocmai de aceea printr-un simplu exerciţiu de logică mi se pare mult mai plauzibil faptul ca un Creator să se fi ocupat de acest lucru decât să încerc să calculez creşterile exponenţiale ale posibilităţii improbabile de a aduna la un loc din întâmplare ingredientele esenţiale vieţii.
În ceea ce mă privește pe mine personal, argumentul existenței lui Dumnezeu în domeniul cosmologiei este foarte evidențiat. Evident, dacă ai o mașină complexă ai și un proiectant. Dacă v-aș spune că televizorul meu a evoluat din nimic pe măsuța mea ați izbucni în râs. Atunci cât de bine ar suna ca cineva să sugereze că o celulă vie, care este de mii și mii de ori mai complexă decât orice televizor pe care l-au construit vreodată oamenii, să evolueze din sine însuși? Nu trebuie neapărat să mă întâlnesc cu proiectantul ca să asum ideea că el există, însă tot știu că lucrul respectiv a fost proiectat. A acorda ateismului o cauză nefolositoare și inutilă înseamnă a smulge temelia de sub el. Teoria evoluționismului s-a prăbușit, iar știința mai îndepărtată – paleontologia și microbiologia – avansează și neo-darwinismul va fi îngropat. Nu fiecare evoluționist este un ateist, însă fiecare ateist este un evoluționist.
Când ai de rezolvat, ceva deosebit de complicat, încerci să desfaci acel ceva, teribil de complicat în bucăți, despre care crezi că luate separat zici că ar putea fi rezolvate.
Întrebarea ta reformulată altfel ar fi în ce condiții ar fi putut apare prima celulă vie / primul organism viu unicelular în Univers. Sau ce a determinat trecerea de la ne viu, la viu.
Dacă luăm la rând religiile, o parte dintre ele au și modele creaționiste.
Dacă despre un anumit model creaționist, putem râde și cu fundul, asta nu înseamnă, că ulterior nu pot apare și alte modele creaționiste, cât de cât, ceva mai plauzibile.
Evident, că plec de la ipoteza, că acest site, nu este frecventat de doctori docenți în inginerie genetică, sau de specialiști foarte buni în biofizică și biochimie.
Deci nu prea are cine să îți răspundă corect la o asemenea întrebare, sub aspect științific.
Întrebare ta segmentată în bucăți, nu este exclus, ca anumite segmente, să își găsească răspuns.
Bănuiesc că totuși, vom apuca, să trăim momentul, când se vor mai găsii, ceva explicații, aceste fiind, ceva mai aproape de adevăr.
Bună.
Dumnezeu a creat Universul și implicit și prima celulă!
http://ro.wikipedia.org/wiki/Univers, pur teoretic!
Pa, pa.
Daca toti oamenii de acum si din toate timpurile s-ar fi multumit sa-si explice tot ceea ce nu inteleg prin "factorul Dumezeu" atunci am fi trait in epoca de piatra acum. Arunci la gunoi o explicatie rationala ca sa pui in loc ce, "factorul Dumnezeu"? Adica sa pui in loc ignoranta. Exista si motive de bun-simt prin care se poate justifica credinta in Dumnezeu, fara "inteligent design" sau alte bazaconii care incearca sa falsifice stiinta.
Acel factor fara de care viata nu ar fi putut exista este Dumnezeu. S-a demonstrat matematic (implicit stiintific) ca sansa aparitiei primei celule din ne-viata, este de aproximativ 1 la 10 la perioada 340. Imagineaza-ti ca universul are aproximativ 10 la puterea 80 atomi, dupa acest numar ar veni asa : 10 la puterea 81 = atomii din 10 universuri, 10 la puterea 82 = atomii din 100 de universuri si extraploleaza asa pana la aproximativ 10 la puterea 339.999.920 milioane, asta ca sa-ti dai seama concret cam care ar fi sansa aparitiei vietii din nimic.
@hombre, teoria numerelor mari spune ca dupa un anumit nivel, probabilitatea ca un eveniment sa se intample este, in plan aplicativ egala cu 0, chiar daca teoretic tu vezi o sansa ca el sa se intample. In acest caz, nici macar timpul nu mai conteaza, pentru ca pentru ca la o astfel de sansa pot trece un infinit de ani, si rezultatul va fi acelasi, ne-viata nu va produce viata. Si indoctrinatii aia cu idei ateiste sustin ca viata s-a format in mai putin de cateva milioane de ani? Total absurd si nestiintific (matematica o demonstreaza). Nu ma credeti? Tastati pe internet "mathematical probability of evolution", vedeti rezultatele.
Prietenii mei, n-are rost sa comentam sau sa desconsideram metoda matematica. E stiinta pura, e exacta, e cu da si amin! Daca matematica afirma ca viata este imposibil sa fie aparut la intamplare, atunci asa e!
Daca " ăi mai mari " se bat cap in cap incercand sa descopere asta, pana acum fiecare avand mai mult pareri decat un adevar concret, de ce sa-mi zgudui eu neuronii cu aceasta intrebare, care nici nu ma prea intereseaza? Mai ales ca nu va duce altundeva decat la formarea propriei pareri asupra acestui subiect. Mai bine traiesc eu mult si bine!
Parerea mea e ca mai sunt multe lucruri pe care nu le stim, despre care nu avem habar, caci consider ca in cele din urma suntem doar oameni, din cand in cand se"naste" un geniu - dar nimic mai mult. Si, draga noastra, ii dau dreptate userului Mihaidavidoglu1954 cand spune ca trebuie reformulata intrebarea; caci tu vrei imposibilul. Raspunsul la intrebarea aceasta nu-l are nici un om pe de Terra, tu vrei de fapt parerea noastra.
Nu-i ca n-am luat in serios intrebarea ta ( asemanatoare cu a multora ), dar na, atat ma duce mintea.
P.S.Am vazut p-aici ca se vorbeste despre logica. Logica poate-poate am creat-o noi ( cine stie cum? ) pentru a (ne) putea intelege si de la intelege a se putea ajunge mai departe.
Cel mai logic si mai simplu: Dumnezeu! Altfel, cum iti explici sensul vietii tale pe Pamant? De ce existi? Doar ca sa mori? Gandeste'te ca nimic nu este intamplator... Tot asa cum unora li se pare o prostie sa creada ca TOT ce exista a aparut dintr'un banal BIG-BANG poate sa ti se para si tie ca TOTUL acesta a fost creat de catre un DUMNEZEU!, dar este, dupa parerea mea, cea mai sigura!
Stii.un matematician - parca Pitagora - spunea:,, Daca am crezut in Dumnezeu si El nu exista, nu am pierdut nimic; dar daca nu am crezut si El exista, atunci am pierdut totul! "
Banuiesc ca aici ai vrut sa ajungi...
Sper ca te'am putut ajuta. Numai bine!
JeSsYkA, febletea mea... Suntem prea mici "la cap" pentru a putea da un raspuns intrebarii tale, cel putin eu Regret nespus ca nu pot sa-ti dau un raspuns pe masura intrebarii, dar nu regret faptul ca-mi place sa fiu un organism pluricelular, aflat in varful lantului trofic.
Subscriu tipului pe care intamplator natura mi l-a facut frate (Kronstadt), si iti spun ca ar fi fost extraordinar ca toti sa cunoastem aceste inceputuri. Ca o fi dumnezeu, ca o fi diavolul, ca o fi chiar omul de vina pentru slaba noastra putere de cunoastere... Cine poate sti? In nici un caz eu