| Krina a întrebat:

"Dubito, ergo cogito, cogito, ergo sum." - concept filosofic al lui René Descartes. Face oare legatura cu Holismul?
Haideti sa comentam putin asupra conceptului.

Răspuns Câştigător
| psiholoaga a răspuns:

Cu holismul? Ce te face sa spui asta? Holismul se bazeaza mai mult pe "a simti", nu pe "a gandi". Mai degraba cu rationalismul, ca asta si era descartes. Holistii tind mai mult sa accepte realitatea, sa o treaca prin filtrul sentimentelor, sa ii gaseasca explicatii empirice sau non-traditionaliste. In schimb ce rationalistii sunt cei care cred ca ratiunea le descopera realitatea, si de-aia, cogito, ergo sum.

1 răspuns:
rroxi44
| rroxi44 a răspuns:

Ma indoiesc - deci gandesc, gandesc - deci exist. Daca te gandesti asa - faptul ca totul este pus la indoiala si totul se rationeaza, cat si faptul ca insusi Descartes a fost si matematician nu doar filozof... si a aplicat metode matematice de analiza filosofiei (ma indoiesc pentru ca nu am incredere in simturi, deci trebuie sa gandesc...). El a fost un rationalist un antiscolastic, a avut o gandire materialista...
Holismul pe de alta parte ma duce cu gandul la MISA, YOGA, integrare in absolut... presupune din start credinta. Definitia holismului in Dex este : "conceptie care interpreteaza teza ireductibilitatii intregului la suma partilor sale, socotind drept factor integrator al lumii un principiu imaterial si incognoscibil".
Deci departe de a te indoi si cugeta - accepti ca adevar universal un principiu imaterial.
Eu cel putin asa am inteles...