Mai bine te-ai sluji pe tine insuti, nu te mai amagi, ca Iisus nu ne mai calca apele. Foarte palpabile dovezile de existenta a divinului, ca fiecare natie il cauta pe D-zeu in alta parte, unii il cauta printre stele, alti ii cauta omnibenevolenta prin canale, dar cei mai multi il cauta la biserici indoctrinindu-se cu vorbe goale.
D-zeu nu exista. Nu mai filozofa doar de dragul de a fi cu un pas mai aproape de acest zeu. Mai mult te indepartezi de realitate. Liber arbitru nu exista.
Spun ca nu exista liber arbitru pentru ca omul nu-si poate controla toate procesele psihice. Sunt sute de procese psihice care ne scapa. Deci multe din deciziile pe care le luam nu le luam ca asa vrem noi ci ca asa ne sunt dictate din subconstient si etc.
Cristacheceliute Mai multi oameni de geniu au afirmat ca nu exista nici un zeu. Daca tu preferi sa orbecai in misticism e treaba ta. Nu-mi pasa de acei asa zisi oameni de geniu care n-au fost in stare sa vada ce este evident. Personal nu cred ca exista vreun zeu si implicit nici d-zeul crestinilor nu cred ca exista. Biblia mi se pare o bazaconie, o carte ridicola, plina de erori si fapte sangeroase, contradictii si absurditati. Insusi cateva caractere ale lui d-zeu il anuleaza ca existenta.ca de exemplu gelozia, ura si dragostea care sunt atribute ale constiintei umane/animale si sunt caracterizate ca procese psihice atribuite unui creier si deci n-ar putea salaslui intr-o entitate decat daca aceasta ar fi materiala si nu tip spirit imaterial. E destul de evidenta gogoasa d-zeu, insa nu vrei s-o vezi pentru ca ti-e frica de moarte, de iad si alte jucarii.
Cristacheceliute Cand si persoanele religioase vor fi tolerante si nonviolente poate vom fi si noi ateii toleranti cu ei, ORICUM SUNTEM MAI TOLERANTI SI DESCHISI DECAT CREDINCIOSII. Nu pot tolera aberatiile si prostia, habotnicia, ignoranta si nestiinta unora care se dau credinciosi unui zeu fiind impartiti in zeci de mii de religii + secte. Voi sanctiona intotdeauna religia si credinta oricarei persoane, dar asta nu inseamna ca sunt nesimtit sau rau intentionat ci doar intolerant cu desertaciunea si ratacirea unora. Nu pot respecta punctul de vedere al unora care cred in zei, eu nu functionez dupa principiul fiecare e liber sa creada ce vrea.
Cristacheceliute Cu siguranta ca psihanalist nu ai avea prea mare succes. Nu incerca acum sa-mi faci portretul pentru ca te depaseste o asemenea atributie. Nu traiesc intr-un razboi imaginar, te asigur ca acest razboi este cat se poate de real si dupa cum ai observat ai vazut si cine sunt combatantii. Un razboi cu mine insumi nu port si atat timp cat nu ma cunosti personal cred ca ar trebui sa te abtii de la comentarii de acest tip. Si ar fi cazul ca si tu sa respecti punctul de vedere al altora indiferent care este acesta. Iti convine? E treaba mea ce convingeri am si ce imi doresc sa fac. Daca respect pe cineva sau nu e decizia mea.
Cristacheceliute Daca incepem cu drepturile si nedrepturile nu cred ca ajungem prea departe. Tocmai tu vorbeai de toleranta. Eu imi permit sa judec pe oricine in orice. Nu pot fii pasiv doar de dragul unei idei de respect pe care de fapt nu-l are nimeni dar despre care vorbesc toti.
Are vreo importanta daca e cineva de acord cu tine din moment ce tu esti convins ca stii adevarul?
Si cum faci tu diferenta intre o decizie pe care o iei tu si alta care iti e dictata din subconstient? Si pe aceea cine ti-o dicteaza, a cui e atunci, daca nu a ta?
Apoi, cand faci astfel de afirmatii ("D-zeu nu exista" ), avand in vedere ca adevarati oameni de geniu n-au deslusit adevarul, nu faci decat sa demonstrezi absurdul afirmatiei.
@Parintele - mai multi au afirmat ca n-ar crede ca exista, mai multi ca nu, tu ai afirmat ca nu exista cand de fapt corect era sa spui ca nu crezi tu ca exista. Una e sa afirmi "parerea mea este ca", altceva s-o faci la modul absolut considerandu-i pe ceilalti mai dezinformati sau prostavani in caz ca au alta parere. Faptul ca nu vrei sa vezi padurea din cauza copacilor este perspectiva ta, nu poti face astfel de afirmatii fara sa scoti in evidenta o judecata superficiala. Este problema ta, insa e civilizat sa pastrezi un minim de respect pentru alegerea celorlalti, iar felul cum te exprimi e jignitor pentru ei. Nu stiu cum ai ajuns la concluzia ca singura perspectiva valabila este a ta, dupa cum iti expui ideile, insa asta e un nonsens. Abordarea agresiva, lipsa de toleranta si superficialitatea impertinenta sunt inacceptabile in orice dialog, avand in vedere ca multi pe aici avem deja buletin. Probabil singura conjunctura in care sunt de acord cu tine aici e contextul intrebarii, lipsita si ea de pertinenta, insa abordarea este inca mult prea agresiva. Eu unul raman la parerea ca TPU n-a fost creat pentru propaganda religioasa sau antireligioasa - fie de orice natura, trebuie sa ramanem la parerile proprii - etalate cu bun simt.
Sa inteleg ca ai autoritatea de a impune altcuiva credinta ta sau te consideri in masura sa sanctionezi credinta altcuiva. Daca as avea 13 ani m-ai face curios, insa observ deja ca traiesti intr-un razboi imaginar cu oamenii din jur si probabil si cu tine insuti. Si vazand ca ai in general problema de respect fata de cei din jur, dar si o dorinta seaca de razvratire, imi dau seama ca problemele emotionale au probabil radacini in copilarie. Dar e numai o observatie, nu imi permit sa te analizez. Accentuez doar ideea ca nu esti in masura sa apreciezi perspectiva altora si ar trebui sa lucrezi un pic la partea de toleranta, pentru ca un dialog ori decurge in doua directii ori devine retorica.
Cam asta ziceam si eu, ca e treaba ta ce crezi dar nu e frumos sa jignesti gratuit.
Iar razboiul nu se da cu religia sau credinta, problemele apar din alte cauze si ele tin de latura animalica, nu de cea spirituala a oamenilor. Oamenii impacati cu sine sunt toleranti si au simtul umorului. De aia am presupus ca esti intr-un razboi cu tine insuti, din cauza lipsei de toleranta si respect. Dar, cum spuneam, nu te baga nimeni cu japca in biserica, nu incerca nici tu sa scoti pe cineva din biserica tot cu japca. E treaba lor unde se duc, n-ai dreptul sa-i judeci.
Da, imi permit tocmai eu sa vorbesc despre toleranta. Cei care ma cunosc stiu ca sunt un exemplu pozitiv in aspectul asta, si e ceva ce afirm fara modestie. Daca nu respecti drepturile celor din jur e clar de ce nu ajungi prea departe, intr-adevar. Asa cum tie ti se respecta alegerea si nu te ia nimeni cu forta la biserica, asa nici tu n-ai cum sa impiedici oamenii sa-si pastreze credinta. Nu decizi tu pentru ei, dar in cel mai rau caz iesi in evidenta cu afirmatii impertinente. Nimic special.
Bineinteles. Liberul arbitru se observa la atei cel mai bine pentru ca nu sunt obligati de nimeni sa creada in Dumnezeu. Raspund direct in faptele lor.
Sunt de acord ca te contrazici in aceeasi fraza! Ai LIBER ARBITRU si prin urmare nu esti obligat la nimic, indiferent daca pentru tine dumnezeu exista sau nu. Daca pentru tine dumnezeu exista atunci nu esti obligat findca tu deja crezi ca el exista. Daca pentru tine dumnezeu nu exista atunci oricum nu esti obligat la nimic.
Cat despre procesele psihice si gradul in care constientizam. Societatea umana a evoluat fantastic si nimeni n-a avut nevoie de justificari: "oh, mais mon sousconscient, que-dit-il?!"...Cred ca uneori tu n-ai treaba si-atunci iti faci de lucru...no offence.
In legatura cu misticismul. iarasi, exista libera alegere a fiecarei fiinte, indiferent de dorinta ta proprie.
NU! De ce as fi? DUmnezeu nu obliga pe nimeni sa faca nimic- nu imi amintesc sa fi semnat niciun contract cand m-am nascut, nu ma consider un caine in lesa!
Iti recomand documentarul The Secret, care sper ca te va ilumina putin si vei iesi din dilema, eu una nu cred propriu-zis in Dumnezeu, dar nici nu ii neg existenta. Sunt de acord cu majoritatea afirmatilor lui cristacheceliute.
De ce oara preotii din ziua de azi se culca cu enoriasele in biserica sau molesteaza copii? Biblia e doar o alegorie, nu trebuie interpretata ad literam.
Frate ti-a zis tie cumva Dumnezeu ca esti obligat sa nu stiu ce si nu stiu cum? Nu a zis El oare in sfanta Sa evanghelie,, cel ce voieste sa vina dupa Mine...,,? Cum dar, poti sa afirmi tu ca esti obligat sa? Te intreb un lucru, in viata ta, ai vazut vreodata un lucru frumos care sa te minuneze prin felul cum arata, maiestria cu care era facut, sau in orice fel iti va fi starnind admiratia si nu ai exclamat tu, fie si in sinea ta,, ce uimitor lucru, ce frumos este, etc,,? Oare acest lucru nu este o lauda adusa celui ce a facut acel lucru, o multumire pentru cel ce a facut lucrul acela, si totul vine firesc, de la sine, fara sa simti nici o obligatie sau constrangere din partea celui care a facut acel lucru. La fel stau lucrurile si atunci cand ascultam de Dumnezeu, Ii multumim si Ii dam slava, toate vin dintr-un firesc al lor. Problema apare atunci cand simturile noastre sunt alterate. Spre exemplu, atunci cand ti-ai fript limba si vrei sa manaci o prajitura buna, care de regula iti placea mult, nu ii mai simti gustul sub nici o forma si ai impresia ca ai manca carton, iti displace senzatia. Tot asa este si in cazul simtirii lui Dumnezeu si a conceperii vietuirii cu El in vesnicie. Atunci cand simturile noastre sufletesti ne sunt alterate si afectate de patimi si pofte, de pacate mici si mari, nu il mai simtim pe Dumnezeu in mod normal si firesc, ca pe o bucurie si ca pe cel ce ne implineste desavarsit, asa cum El insusi ne marturiseste despre Sine, ci ne dezgusta si Il simtim amar, greu de suportat in viata noastra, il simtim ca pe o constrangere si o ingradire a tot ceea ce voim sa facem si de aici, aceste simtaminte alterate ale noastre ne duc la concluzii total gresite despre Dumnezeu. Cu toate acestea, Dumnezeu nu pune ingradire liberului nostru arbitru, iar daca nu voim sa Il alegi pe El, sa stii ca nu ne va opri, dar in acelasi timp, ca fiinte rationale si cu libertate de alegere, sa ne asumam si consecinta alegerii noastre. Asa ca, sa ne bucuram si sa ne veselim, Hristoa a Inviat!
Nu esti obligat mai modestule.esti chemat de pe marginea prapastiei, esti rugat insistent. esti implorat, din dragoste si grija parinteasca, de cel ce te-a creat sa nu mergi pe calea autodistrugerii. el poate umple prapastia intr-o secunda, pentru a nu pati tu ceva. dar ai liberul arbitru. e alegerea ta.