| sabin89 a întrebat:

După moartea sa, Iulius Cezar a fost divinizat. Era de-acum zeu în toată regula. Pe de altă parte, romanii ştiau că el a murit şi că un cadavru numai zeu nu putea fi. Asta spune ceva despre ce anume înţelegeau ei prin noţiunea de zeu. Nu? Voi ce ziceţi? În cazul lui Cezar, ei probabil că voiau pur şi simplu să cinstească memoria celui dispărut. Un fel de cult. Cam cum vorbim noi azi de marele Eminescu. Mă face să cred că nici despre ceilalţi zei nu credeau că ar fi adevăraţi, adică nişte fiinţe puternice, conştiente şi inteligente, care ar veghea de undeva de deasupra şi ar interveni din când în când în vieţile oamenilor. Romanii erau oameni inteligenţi. Ar fi o ofensă la adresa inteligenţei unui Octavian, a unui Mecena sau a unui Marcus Agrippa să spunem că ei chiar credeau că există un zeu al apei, unul al vântului, altul al vinului ş.a.m.d. Şi poate că acelaşi lucru putem spune şi despre greci, cu toată pleiada lor de zei. Voi cum vedeţi problema?

Răspuns Câştigător
| mastadont a răspuns:

Eu o văd ca pe o problemă de psihologie umană. Când oamenii nu știau exact cum se petrec fenomenele naturale, de unde vine ploaia, de ce cresc grânele, etc, au creat zei pentru fiecare aspect al civilizației pe care nu îl înțelegeau pe deplin. Astfel au apărut zei ai agriculturii, ai ploii, ai căsătoriilor, ai soarelui, etc. Trecerea la teism a fost doar una firească, deoarece oamenii au început să înțeleagă mai mult lumea din jurul lor și astfel s-a produs o evoluție de la un număr mare de zei s-a trecut la unul singur care îi încorporează pe toți. La bază cred că stă o gândire de genul dacă un zeu poate avea una sau mai multe atribuții de ce nu ar fi unul care să se ocupe de tot?
Cât despre Caesar, asta cred și eu, că a fost o formă de a rămâne în memoria colectivă a romanilor. Este perfect posibil ca el să fii dat ordinele să fie divinizat pentru că suferea de grandomanie. Bineînțeles că urmașii lui, cei care l-au văzut murind și cei care erau în viață pe atunci nu au crezut nici-o dată că ar fi zeu însă, cu timpul, a devenit o legendă a imperiului roman și faptele au fost deformate în cultura populară încât să apară ca un adevărat zeu, oamenii uitând că a fost de fapt un om muritor ca și ei.

31 răspunsuri:
| Inferno a răspuns (pentru sabin89):

Esti simpatic.