anonim_4396
Întrebare recomandată | anonim_4396 a întrebat:

Dupa parerea mea nu exista bine si rau, exista doar oameni care aleg sa traiasca dupa diferite criterii ale existentei. Tu ce crezi?

Răspuns Câştigător
| Inferno a răspuns:

Daca binele si rau sunt instabile si variabile atunci cum pot eixsta? Exista sub forma de ce? De concept al individului? Binele si rau sunt doar inventii ale umanitatii, motiv pentru care sunt si variabile, variaza in functie de mentalitatea epocii.
Ce faci tu aici este eronat.
Aceste notiuni se vor reale, daca nu sunt independente de constiinta individului atunci nu sunt reale, deci nu exista.
Este ca si cand eu spun ca nu exista planeta Darwin 4, iar tu spui ca exista, pentru ca se regaseste in mentalitatea individului. Cea ce este gresit. Repet: Pentru ca un lucru sa fie real atunci acesta trebuie sa fie independent de constiinta individului. Sunt binele si raul independente? Nu, deci nu sunt reale.

47 răspunsuri:
| EmaS a răspuns:

Intotdeauna a existat binele si raul.

| Alphawolf a răspuns:

Da-mi voie sa te felicit pentru buna alegere a raspunsului castigator. Iti da dreptate, este in acord cu tine, motiv pentru care trebuia premiat, absolut!?

Conform logicii voastre(a ta si a lui Inferno) ratiunea(si nu numai) nu exista, ca nu este independenta de individ. Cum ai reusit sa pui intrebarea, sau de ce mai stam de "vorba"? De fapt, din tot ce il caracterizeaza pe om, nimic nu exista, pentru ca nu sunt independente de om. Bravo, sunteti tari in logica, doar ca logica voastra nu functioneaza cu toate datele problemei, iar din lipsa datelor rezultatul este gresit.

| anonim_4396 explică (pentru Alphawolf):

Vezi tu? Binele si raul nu variaza, e gresit ce spui tu. Binele se transforma in rau, si invers. Nu exista un rau ''original'', cum nu exista nici bine ''original''. Binele si raul sunt o iluzie, doar ai senzatia ca exista, pentru ca suntem obisnuiti sa ''marcam'' faptele noastre dupa cele doua criterii, bine si rau.

Probabil cunosti sintagma '''nici o fapta buna nu ramane nepedepsita''. Faptele bune, de cele mai multe ori, sunt pedepsite la fel ca faptele rele.

| Alphawolf a răspuns (pentru anonim_4396):

"Binele se transforma in rau, si invers." - Cum ai desus asa ceva? Ele sunt relative intr-o anumita masura, dar nu pot fi cum spui tu. Au efecte diferite. Binele nu se poate transforma in rau, si nici invers. Binele si raul se vad din rezultat, nu din ceea ce considera o anuminta persoana(in egoismul ei), la fel ca si adevarul.
"Nu exista un rau ''original'', cum nu exista nici bine ''original''." - Exista rationament original, exista sentimente originale?
"Binele si raul sunt o iluzie, doar ai senzatia ca exista, pentru ca suntem obisnuiti sa ''marcam'' faptele noastre dupa cele doua criterii, bine si rau." - Ratiunea noastra de ce nu ar fi o iluzie? Simturile si sentimentele de ce nu ar fi iluzii? Simturile si sentimentele alimenteaza ratiunea. De ce nu ar fi ele iluzii?

De ce nu ar fi iluzii? Pentru ca nu duc la acelasi rezultat. Pe cand, ori ca faci bine, orica faci rau, esti la fel ''pedepsit''.

Am vazut si am simtit cum actioneaza binele si raul vostru. Criteriile existentei voastre. Cum poate sa duca binele la acelasi rezultat ca si raul? Simplu, am simtit-o pe propria piele. Cand am facut o fapta buna, toti au inceput sa rada de mine, cand am vrut sa ma dau si eu ''smecher'', am facut un lucru rautacios, ghici ce? Am fost pedepsit, ciudat nu?

Zici ca, indiferent ca faci bine sau rau esti la fel pedepsit. Te inseli. Aici intervine ratiunea si caracterul oamenilor, ele sunt diferite. De aici apare pedeapsa pentru binele facut. Din egoism si diferenta de rationament apar aceste pedepse. Cine este mai slab pirde. Este din instinctul de supravietuire.
Daca binele si raul nu exista inseamna ca avem o problema cu ratiunea, ea dezvolta conceptiile de bine si rau. In acest caz, ratiunea este o iluzie, sau un defect. Dar daca luam in considerare ca binele duce la evolutia omenirii, iar raul la involutie, putem deduce ca ratiunea nu este defecta, iar comnceptiile de bine si rau sunt niste "norme" necesare si existente(in constiinta omului).

Orice spun eu este irelevant pentru tine, iar orice ai spune tu este irelevant pentru mine. O sa ne ''razboim'' toata noaptea. Insa la final, tot cu conceptul nostru ramanem.

Nu stiu ce are site-ul asta, nu ma lasa sa public, doar sa editez. Merge si greu. Scriu inca o data, sper sa-si revina...
Zici ca, indiferent ca faci bine sau rau esti la fel pedepsit. Te inseli. Aici intervine ratiunea si caracterul oamenilor, ele sunt diferite. De aici apare pedeapsa pentru binele facut. Din egoism, diferenta de rationament si diferenta de sentimente apar aceste pedepse. Cine este mai slab pierde. Este din instinctul de supravietuire.
Daca binele si raul nu exista inseamna ca avem o problema cu ratiunea, ea dezvolta conceptiile de bine si rau. In acest caz, ratiunea este o iluzie, sau un defect. Dar daca luam in considerare ca binele duce la evolutia omenirii, iar raul la involutie, putem deduce ca ratiunea nu este defecta, iar comnceptiile de bine si rau sunt niste "norme" necesare si existente(in constiinta omului).
Te-ai ars cand ai fost bun, ai fost catalogat cand ai fost rau, sau poate chiar te-ai ars, dar stii cum este, totul trebuie sa fie cu limita. Sa nu fii atat de bun incat sa fii luat de prost. Sunt persoane foarte egoiste si crude care profita de bunatate, in plus, nu tot ce este considerat bine este intr-adevar bine, la fel in cazul raului. Cand vorbim de bine si rau nu ne putem raporta la binele si raul conditionat pentru ca nu putem obtine adevarata lor valoare. Egoismul omului(banul si nu numai) schimba imaginea lor. Trebuie sa ne raportam la binele si raul neconditionat.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Cred ca te contrazici singur.
Binele si raul sunt considerate astfel tocmai dupa anumite criterii. Sigur ca acestea s-au schimbat si se schimba in timp, pot sa nu fie aceleasi in diferite societati dar ele au existat, exista si vor exista atata timp cat exista oameni.

| 4b a răspuns:

''binele'' vazut de mine poate fi perceput de tine ca fiind ''rau''...
E adevarat ca tu alegi criteriile dupa care te ghidezi, da' toate drumurile duc undevawinking
Sanatate...

| Unffox a răspuns:

Exista bine si rau, dar deosebim aceste aspecte dupa ce savarsim actiunea.
Si mai exista ideea: ce e rau pentru tine, poate reprezenta binele pentru mine.
Dar prefer sa nu confund aceste realitati cu faptul ca nu exista bine si rau.

| ZambetulNebuniei a răspuns:

Fiecare traieste cum vrea. Eu ma preocup de mine si de cei care ma afecteaza si la care tin (familia, prieteni).

Oarecum, ai dreptate binele si raul sunt relative si tin de fiecare persoane. Dar pana la urma noi prin bine si rau nu facem decat sa ne raportam la niste evenimente trecute sau prezente, efectuate de alti oameni.

Ce crezi?

| anonim_4396 explică (pentru ZambetulNebuniei):

Cred ca toti cei care raspund la intrebarea asta, ar trebui sa se uite la comentariul lui Inferno.

| WhatheWow a răspuns:

Exista rau si bine atata timp cat exista si etica.

| Chαяtreux a răspuns:

Exista bine si rau. Fiecare e liber sa aleaga intre cele doua

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Nu exista bine si rau la fel cum nu exista bine fara rau si invers. anulam una din ele si ajungem la libertate. deci aleg sa fiu libera sau mai bine zis eu insami...ca pana la urma si notiunea de libertate poate fi discutabila.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Daca e sa o luam asa, omul isi face rau cu mana lui sau bine.Eu de exemplu mi-am facut rau cu mana mea, am terminat o facultate buna, unde profesezi o super meserie, am terminat Univ. de Marina civila, si am plecat in voiaj trebuia sa fac 6 luni,si nici pe alea nu le-am facut deoarece a fost din cauza mea,mi-am facut-o cu mana mea de prost ce am fost,fiindca incepusem sa fac ca un disperat,intrase frica in mine,fiindca eram pe 'mare' si am crezut ca nava o sa se scufunde,asa credeam eu, incepusem sa plang sa zic ca vreau acasa, a fost naspa de tot, i-am facut de rusine si pe ai mei la companie, acum nu stiu daca o sa mai am ocazia sa plec vreodata sau sa-mi profesez meseria.Deci concluzia binele sau raul ti-l faci cu mana ta,eu din pacate mi-am facut rau si regret, nu stiu ce a fost in capul meu, cand s-a apropriat ziua sa plec la nava deja incepuse sa intre frica in mine, am fost si la psiholog, am zis daca mai mi se ofera o a doua sansa voi profita de ea la maxim!

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Sunt o gramada care au pierdut 3 sau 4 ani platind taxa la universitate si cand termina stau pe dinafara deoarece nimeni nu ii baga in seama daca nu dau spaga sa poata sa-si faca practica, la mine a fost un mare noroc am dat testul si dupa 2 saptamani m-a sunat sa-mi zica ca plec..si din pacate i-am dat cu picioru ca am fost prost..Deci a fost rau facut cu mana mea.

| Wehes a răspuns:

Eu cred ca nu te nasti rau sau bun, bun sau rau. Ei bine, ce devii mai tarziu, ramane la alegerea ta. Asta cred eu.

| AlleSss a răspuns:

Heii!
Intr-adevar,nu exista. Dar daca traiesti intr=o familie de "betivi" [sa spunem asa] ce vina are copilul? Si tot spre el se indreapta raull. Deci nu-si poate alege el. Asa ca gandeste-te de 2 ori.

| tpuforyou a răspuns:

Domnul nostru Iisus a spus: „Iubeşte-ţi aproapele cape tine însuţi. Iubeşte-ţi chiar şi duşmanul". Această recomandare nu a fost o simplă învăţătură, ci e o necesitate absolută, cerută de legea solidarităţii universale. Toate duhurile, toate particulele trebuie să fie solidare între ele, pentru a menţine creaţia într-un tot unitar. La început duhurile mici vor fi obligate la acest comandament prin constrângere. Când devin mai înţelepte, vor înţelege folosul acestei sublime solidarităţi. Prin urmare, universul este trup din trupul divin, menţinut întreg prin faptul că fragmentele plecate din el, deşi separate, formează un tot, printr-o conlucrare perfect solidară. Cu toate că soarele este departe de planetele sale, se exercită o atracţie puternică între ele, formând blocul sistemului nostru planetar. Deşi stelele sunt la depărtări incalculabile unele de altele, se atrag puternic între ele, formând o unitate – sistemul sideral sau universul nostru. Cu cât o stea, un sistem planetar, este mai avansată pe scara evoluţiei, puterea ei de atracţie este mai mare. Prin urmare, individualitatea este aparentă în univers, părţile lui fiind puternic legate între ele. ok!

| PulbereDeStea a răspuns:

Ai dreptate, oamenii aleg cum sa traiasca. Dar in legatura cu binele si raul, acestea chiar exista.

Răspuns utilizator avertizat
| LittleEvil666 a răspuns:

Da principala idee aici este ca raul este absenta binelui dar, daca noi nu stim ce e ala bine si rau din punct de vedere moral cum putem definii faptele noastre? Nici-odata nu poti sa fi sigur de o fapta buna sau una rea de exemplu daca tu faci o fapta buna pentru altu poate fi una rea si invers.
Fiecare isi face propria idee despre bine si despre rau si traieste dupa acele idei/principii proprii dupa care isi urmeaza cursul acesta dintre bine/rau.

| Ded a răspuns:

Fiecare stie ce e bine, ce e rau pentru el. "bunul" si "raul" generale sunt cunoscute de toti insa restul le descoperim noi, invatand.

| donnie112 a răspuns:

Sigur ca exista bine si rau, numai ca unii oameni le vad intr-un anumit fel, iar altii in altfel. asta depinde de viziunea omului...

| iKivy a răspuns:

Da, corecta idee, doar oamenii aleg cum sa traiasca big grin

| MentalHolocaust a răspuns:

Si eu cred la fel dar mai este si anturajul care te schimba in rau sau in bine si odata ce te-a schimbat rmai pe aceea cale gresita sau buna.asta e parerea mea.

| IceCrEaMGiRl a răspuns:

Adevarul este ca oamenii traiesc, intr-adevar, dupa criterii diferite. Daca ar exista pentru noi bine si rau, nu am mai face atata rau comunitatii...

| Damon01 a răspuns:

Cum spui tu

| minho a răspuns:

Da ai dreptate nu exista bine si rau.Fiecare om alege sa traiasca intr-un anumit fel, dar felul acesta poate fi considerat de unele persoane bun, iar de altele rau.Deci depinde de viziunea fiecaruia cum priveste lucrurile.De aceea eu consider ca exista doar persoane bune sau rele.

| OmulĂla a răspuns:

Tocmai criteriile după care aleg oamenii să trăiască reprezintă bine, rău, moralitate. Pui aceeași întrebare precum Inferno, dar faci aceeași greșeală. Într-adevăr, un bine/rău absolut nu există, dar de aici până la a afirma că binele și răul pur și simplu nu există... Sunt principii instabile, variabile, însă există.

| anonim_4396 explică (pentru OmulĂla):

"Cele considerate drept rele de către o epocă sunt de obicei răsfrângerea inactuală a celor considerate odinioară bune, atavismul unui ideal anterior."
(Friedrich Nietzsche – Dincolo de bine si rau)

| OmulĂla a răspuns (pentru anonim_4396):

Mi-ai citit măcar comentariul? Nu de alta, dar asta am zis și eu. Din faptul că variază nu rezultă că nu există.

| anonim_4396 explică (pentru OmulĂla):

Da, am citit comentariul, tocmai din acest motiv ti-am dat citatul.

| Alphawolf a răspuns (pentru Inferno):

"Pentru ca un lucru sa fie real atunci acesta trebuie sa fie independent de constiinta individului."
Cum ar putea sa fie binele si raul independente de constiinta individului? Ele nu sunt lucruri. Totul in Univers are o cauza, totul este dependent de ceva. Raul si binele sunt dependente de fiinte rationale. Daca tu imi poti argumenta ca indiferent de alegerea omului(bine sau rau) rezultatul este acelasi, eu ma aplec in fata ta. Binele duce la evolutie, raul la involutie. Daca binele si raul provoaca rezultate diferite inseamna ca ele exista! Sentimentele tale exista, logica ta exista? Nu inteleg de ce te raportezi mereu la ceva absolut, cand tu de fapt crezi in evolutie.

| Inferno a răspuns (pentru Alphawolf):

Te contrazici:
in prima parte spui:"Cum ar putea sa fie binele si raul independente de constiinta individului?"
De aici reiese ca binele si raul nu sunt independente de constiinta unei persoane, ele existand doar in mentalitatea oamenilor.
Iar in a doua parte spui:"Daca binele si raul provoaca rezultate diferite inseamna ca ele exista!"
Din a doua se intelege ca ele sunt independente, cu toate ca din intrebarea antecedenta se intelegea ca nu sunt independente.
"Daca binele si raul provoaca rezultate diferite inseamna ca ele exista!"
Exista doar efecte diferite in urma unor cauze diferite, dar aceasta nu implica ca acea cauza este rea sau buna, nu, ea doar exista.
Atat timp cat spui ca ceva este rau pentru ceva este corect, dar nu poti spune ca un lucru este rau si gata. Este rau pentru diferite lucruri.

| Alphawolf a răspuns (pentru Inferno):

Asa te pot intoarce si eu la infinit indiferent de afirmatiile sau adevarurile care le aduci in discutie! Nu exista acea explixcatie care pe tine te-ar multumi. Tu vrei totul absolut, obiectiv, dar de fapt esti constient ca totul este relativ.

| OmulĂla a răspuns (pentru Inferno):

Pardon, dar tu te aștepți la o reprezentare materială a binelui/răului? Pentru că altfel nu-mi pot explica raționamentul din spatele exemplului dat de tine. Definițiile din dicționar sunt sărăcăcioase, simpliste și ambigue, îți sugerez să nu te ghidezi doar după ele. În cazul de față dex-ul se referă la o realitate echivalentă cu manifestare materială a obiectului respectiv, cât despre cele discutate aici, cred că este limpede faptul că binele și răul nu sunt palpabile, vizibile ori detectabile. Binele și răul fac parte din sfera gândirii, din aceeași sferă din care face parte ideea. Ideea este inexisentă?

| Inferno a răspuns (pentru OmulĂla):

Daca binele si rau sunt instabile si variabile atunci cum pot eixsta? Exista sub forma de ce? De concept al individului? Binele si rau sunt doar inventii ale umanitatii, motiv pentru care sunt si variabile, variaza in functie de mentalitatea epocii.
Ce faci tu aici este eronat.
Aceste notiuni se vor reale, daca nu sunt independente de constiinta individului atunci nu sunt reale, deci nu exista.
Este ca si cand eu spun ca nu exista planeta Darwin 4, iar tu spui ca exista, pentru ca se regaseste in mentalitatea individului. Cea ce este gresit. Repet: Pentru ca un lucru sa fie real atunci acesta trebuie sa fie independent de constiinta individului. Sunt binele si raul independente? Nu, deci nu sunt reale.

| paulapatricia a răspuns:

Viata e cum si-o face fiecare. Ca sa fie o regula, avem constiinta care daca e treaza ne spune cand sa ne oprim din a face prea mult rau sau prea mult bine. Oricum, exista ideea de bine si rau, insa acest bine si rau nu poate fi cert definit de noi. Noi trebuie sa ne traim viata si sa o cladim asa cum vrem. Avem atatea sanse sa o facem frumoasa, cat si atatea nesanse sa ii scadem din aceasta "frumusete". Insa, cum bine spuneam, fiecare isi face singur viata, deci isi cladeste singur ideile despre bine si rau. Poti fi crestin, ateu, evreu, etc, atat timp cat ai constiinta si ai un scop in viata, ti-l indeplinesti, sau nu, asta depinde de tine. Acum probabil nu conteaza neaparat numai acel scop. De aceea avem sentimente, traim iubiri, avem prietenii sau dusmanim. Fiecare vede viata cum vrea. Un joc, un concurs, un vis implinit sau chiar necazul.Acum depinde de cat de sanatos si impacat cu sinea este acest om, pentru ca daca ai cativa neuroni iti dai seama ca nu trebuie sa depinzi de un zeu rau sau bun ca sa iti faci treaba.

| kymzuzuthau a răspuns:

Sunt diferte perspective din care poti sa privesti dar gandeste-te ca sunt 2 forte care se opun tu ceai face daca ar fi numai bine? ar fi prea monoton dar aceste 2 forte sunt inclinate pe o balanta si chiar daca ni se pare ca e mai mult rau e doar prerea noastra cand credem ca totul merge prost.

| UbesKcerealele a răspuns:

Fiecare intelege ce vrea prin bine si rau dar este adevarat fiecare traieste dupa diferite reguli pe care ei le considera corecte chiar daca nu este asa si ele fac rau celor din jur. Eu am avut la un momentdat o inclinatie spre satanism (satansistii sunt persoane care nu cred in dumnezeu si nu neaparat in diavol dar traiesc dupa propriile reguli indinferent cat rau ar putea face celor din jur)

| Llola a răspuns:

Cred ca ai foarte multa dreptate

| Iuliu_Bolog_1989 a răspuns:

Depinde din ce punct de vedere privesti totul. Binele tau poate fi raul altuia si viceversa. :p

| Florin100 a răspuns:

Corect! Nu exista bine si rau... exact cum nu exista frig. Frigul este agsenta caldurii!