Nu a fost asta cauza.Tu spui au stat in Anglia,Turcia etc,pe la noi nau prea stat ca nu prea aveau de ce sa stea,era o zona cu paduri si in rest mai nimic,n-a fost nimic sai atraga, sau sa-i faca sa ramana.
Daca stai si te gandesti cine se aventura intr-o zona de paduri unde nu era mai nimeni.
Mongolo ala cea ajuns tocmai in Italia de astazi, de ce na luat-o pe aici pe la noi pe vremea aia? De cea trebuit sa o ia nord, prin campia panonica, apoi sa coboare? Tocmai ca nu se aventurau in paduri dese si imense, iar dacia pe vremea aia aia era.
Toti neau ocolit pe vremuri multi spun ne ocoleau pentru ca erau daci si le erau alora frica. Povesti.
Spui ca dacii liber atacau pe romani care nu le faceau fata? Eu nu cred povestile astea. Dacii liberi cati mai erau isi vedeau de treaba lor.Probabil o fi atacat si ei atunci cand au inceput romanii sa se retraga,atunci se creeaza dezordine si sa zicem ar fi atacat aia,dar mai mult vorba ta sa jefuiasca,nu sai goneasca pe aia.
Plus de asta dacii aia ce ramase erau neorganizati,deci nu cred ca le pasa lor asa de tare de cei ocupati,daca lear fi pasat, sau daca le pasau nu aveau puterea necesara sa faca ceva, nu aveau puterea nici macar sa se uneasca sau sa stiu si eu ce sa mai faca.
Ce sa faca aia, daca nau reusit el toata dacia sai opreasca, ce sa mai faca o mana de oameni.
Romanii sau retras pentru ca nu mai aveau ce lua, apoi ca incepuse triburile alea asiatice sa tot vina.Veneau aia in valuri, romanii erau hartuiti permanent si probabil sa impus regruparea, nu mai faceau fata pentru ca serau prea putini, ma refer ca armata.
Expansiunea a fost mare comparativ cu posibilitatile lor dea mentine aceste cuceriri.
Criza internă prin care trecea Imperiul Roman (războiul civil, problemele economice, etc.) și atacurile migratorilor au fost principalele cauze ale retragerii aureliene. Dacii liberi atacau granițele Daciei romane in calitate de aliați ai migratorilor. Nu atacau ei de capul lor și în mod special limesul - practic erau antrenați în expedițiile de jaf ale migratorilor. În perioadele de "liniște" relațiile erau pașnice drept dovadă stând romanizarea lor!
De fapt Aurelian a fost cel care a pus capăt crizei Imperiului Roman fiind supranumit "restitutor imperii". Abia după ce a restabilit situația în imperiu a luat decizia părăsirii Daciei!
Sunt multe de spus pe tema asta. Au curs râuri de cerneală și s-au folosit tone de hârtie!
Imperiul Roman s-a extins peste masura, din cauza asta a picat. Dacia era prea departe sa o poata controla pe veci. Ei mai degraba au vrut Dacia pentru a fura aurul din Apuseni, la fel cum fac Austriecii acum. Cand romanii au scos aurul au plecat, pentru ce sa stea aici? pentru barbari? Eu zic ca si din cauza dacilor barbari au plecat, trebuia sa aduca aici prea multe legiuni sa stapaneasca pamantul asta si pierdeau luptele in alte parti, ei erau atacati constant de germani.
Te întrebi "pentru ce să stea aici? pentru barbari?".
Dar prin Asia Mică (Turcia de azi) de ce stăteau? Şi stăteau. Dar în Galia (Franţa de azi? Şi acolo erau barbari cu duiumul, plus că îi mai aveau în coaste şi pe germanii de dincolo de Rin. Dar stăteau, nu aveau nici prin gând să plece. Chiar şi în Anglia au stat mai mult decât la noi.
kevin9 întreabă: