| M25M a întrebat:

E josnic sa il judeci pe celalalt si totusi toata lumea o face; sa te abtii ar insemna sa te scoti in afara umanitatii-- E.Cioran " Caderea in timp"

Intrebarea mea pentru voi care rezulta din aceasta afirmatie este simpla: De unde vine aceasta dorinta/actiune de a eticheta, a prejudeca si a barfi pe celalalt?
Oare este o trasatura primordiala a omului de a barfi, de a cataloga instinctiv fara un minim de bun simt, fara a gandi in plus, mai mult decat i se cere ori este un mecanism de aparare prin care atacam imperfectiunile celorlalti ca astfel sa le omitem pe ale noastre?
Oare suntem atat de nesiguri pe noi incat vrem sa fim o instanta de judecata ca sa ne hranim sentimentul de superioritate, ori am adunat prea multe frustrari si furia noastra asupra sinelui se rasfrange inspre altcineva?
Pareri?

P.S. Stiu am zis intrebare si au iesit mai multe, scuze, m-a luat valul

22 răspunsuri:
| Hombre a răspuns:

Pentru unii bârfa e hrana sufleteasca, daca nu mai sunt barfit e de rau, inseamna ca sunt in afara comunitatii, tocmai de aceea zic, traiasca barfa. laughing

| harciog a răspuns:

Din imboldul de a domina

| Woodenpints91 a răspuns:

Cine a zis ca-i josnic să judeci pe cineva?
Adică, e josnic să am păreri despre cineva? E josnic să-mi exprim părerile şi punctu de vedere, chiar şi atunci când n-am cele mai bune gânduri?

| M25M explică (pentru Woodenpints91):

Una este sa ai o parere, care implica anumite procese de emitere si argumentare. Cand emiti o opinie o faci pe baza a ceva, a unor argumente, a unor observatii sau experiente empirice, ori a unor sentimente care te indreptatesc sa o asertezi(opinia).
Eu m-am referit la prejudecati(stereotipii), la etichete si la barfa, care nu survin in urma unor procese de rationalizare.

| RAY a răspuns:

Da ai dreptate in ce tot ce ai scris, cand o sa ma trezesc sa citesc si intrebarea, acum n-am chef de nimic

| WhatheWow a răspuns:

Din simplul motiv că e foarte greu să ne judecăm pe noi și atunci trebuie să-i judecăm pe alții. De ce? Pentru ca acest lanț în care unii judecă pe alții vine din trecutul nostru su s-a înrădăcinat bine în gene.

| dragos9234 a răspuns:

""Intrebarea mea pentru voi care rezulta din aceasta afirmatie este simpla: De unde vine aceasta dorinta/actiune de a eticheta, a prejudeca si a barfi pe celalalt? ""
Ai raspunsul in ultima intrebare
""Oare suntem atat de nesiguri pe noi incat vrem sa fim o instanta de judecata ca sa ne hranim sentimentul de superioritate, ori am adunat prea multe frustrari si furia noastra asupra sinelui se rasfrange inspre altcineva?""

| M25M explică (pentru dragos9234):

Si acum ce fac, imi dau funda singur laughing
Eu doar mi-a expus si un punct personal de vedere, vroiam sa vad si alte raspunsuri/pareri.

| dragos9234 a răspuns:

"E josnic sa il judeci pe celalalt""
Nu sunt sigur de asta.

| M25M explică (pentru dragos9234):

De ce? Poate josnic este un termen cam exagerat, insa personal nu vad etichearea/prejudecarea/barfirea ca fiind bune.

| dragos9234 a răspuns (pentru M25M):

Nici eu nu o vad ca fiind buna, insa nici chiar josnica nu este
happy

| Delicacy a răspuns:

Criticându-l pe celălalt îţi dă satisfacţia că tu eşti mai bun decât el,indiferent dacă este o critică constructivă sau acidă.De vină este ego-ul şi teama de a nu te considera inferior celuilat.

Să cataloghezi pe cineva la prima vedere, da, este ceva instinctiv... faci asta fără să-ţi dai seama, spontan şi nu faci altceva decât să compari trăsăturile persoanei respective cu ale tale.Dar atât timp cât această etichetă este temporară, nu e nimic rău în asta.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu,doar trecem printr-o perioada in care fiecare are impresia ca el detine dreptatea si adevarul si crede ca prin a "judeca" pe ceilalti, ii poate si indrepta.Numai bine.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Vine din educatie. nu cred ca are foarte mult a face cu sentimentul de supeioritate. La fel se intampla atat in tot continutul intrebarii tale, cat si in raspunsurile pe care le-ai primit. Se creeaza separatism de cand ne nastem prin: religie, sistem educational cu tot ce cuprinde el (de la cei sapte ani de-acasa si pana la pensionare), felul in care e impartita lumea (tari dezvoltate, medii, mici si sub nivelul de trai) etc. Cand vom fi educati spre o unitate veritabila atunci se va schimba totul. s-a bagat groaza in noi incepand cu religie si termind cu desenele animate la care se uita mititeii cu gura cascata. totul este fals, ni se da pe paine si se va termina atunci cand vom gandi cu capul nostru. si stiinta face acelasi lucru: legea junglei, cel mai puternic invinge si procreeaza un alt bou etc. Omul nu este superior nici unei alte specii pentru ca depinde de ele. atunci cand esti constient ca depinzi de ceva nu te consideri superior acelui ceva pentru simplul fapt ca nu ai cum sa existi fara acel ceva. Ma doare capul cand vad ce se debiteaza pe acest TPU si in afara lui. ar fi cazul sa ne trezim si sa gandim cu capatana noastra.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In felul in care ai formulat intrebarea,dar mai ales prin explicatiile date, tu cam incurci borcanele. A judeca pe cineva, inseamna in mod corect a-l aprecia(in bine sau rau, dar in mod corect). Judecata nu are legatura cu barfa, asa cum aprecierea unui judecator nu are legatura cu interventiile din afara.Si barfa si deciziile influentate ale judecatorilor, reprezinta vicieri ale notiunii de judecata.
Asa cum am inteles-o eu, trasatura este specifica nu numai omului ci si altor animale sociale, manifestandu-se intr-o forma sau alta.La om, in decursul evolutiei, ea s-a nuantat si diversificat, dar in ultima instanta are acelasi rol:pozitionarea indivizilor in cadrul unui grup.

| M25M explică (pentru anonim_4396):

In contextul citatului verbul a judeca nu are sensul dat de definitia ta. Atat citatul cat si paragraful de unde l-am scos se refera la actiunea etichetarii, a prejudecarii.

| anonim_4396 a răspuns (pentru M25M):

Vezi ce inseamna sa nu dai si contextul.Credeam ca este in sens peiorativ, atuci cand a spus ca te scoti "in afara umanitatii"

| M25M explică (pentru anonim_4396):

Cand am citit cartea, mai exact paragraful respectiv cel mai mult mi-a atras atentia afirmatia respctiva, in plus imi era lene sa copii tot fragmentul laughing

| anonim_4396 a răspuns (pentru M25M):

Nu trebuia copiat neaparat.Contextul era dat de tine, asa cum l-ai inteles.

| BrokenArrow a răspuns:

Tindem să ne luăm după aparenţe, deşi suntem conştienţi de faptul că pot fi inşelătoare. Ne formăm păreri, judecăm, excludem un om după ele.
Mi s-a intâmplat, nu demult, să refuz să cred că o persoană e mai mult decât pare. Am ales să cred in aparenţe şi să il insult, in loc să ii dau jos masca şi să incerc să il inţeleg pe omul care se ascunde in spatele ei. Vroiam să cred că e un wannabe, un prost şi un om demn de toată mila. De ce? Nu am nici o idee. Probabil că e mai uşor să crezi ce ţi se dă, decât să sapi tu singur după adevăr.
Omul, vrând să-şi ridice moralul, probabil că bârfeşte, insultă, discriminează şi pune etichete pentru că vrea să işi demonstreze lui insuşi că sunt alţii intr-o stare mai proastă decât el.
Sau poate că pur şi simplu il enervează persoana respectivă.
Nu ştiu, nu m-am hotărât incă. laughing

| DeatHPupp3t a răspuns:

Aceasta actiune de a eticheta pe cineva vine din cauza faptului ca noi oamenii punem multa importanta pe prima impresie. Imediat ce am vazut o persoana o catalogam ca fiind puncte puncte. Dupa ce o cunoastem mai bine (daca facem asta) ii schimbam eticheta deoarece este un lucru natural pentru noi. Acest aspect ne ajuta in a ne creea o idee in legatura cu prietenia sau persoana respectiva: sa stam pe langa ea, sau nu; sa tinem legatura sau nu etc. Cel putin asta cred eu, acum nu stiu.

| stoica1 a răspuns:

Exact caracterul omlui ne e frica sa vorbim despre noisi din cauza aceasta barfim Funda?

Întrebări similare