| mODIN a întrebat:

E o chestie pe care, indiferent cat o analizez, nu o pot intelege. Nu ca as fi eu vreun ascet sau vreun sfant, dar ideea de a depune efort si de a deveni implicat in mod activ in scopul unei placeri hedonice nu are nici o logica pentru mine. Si totodata, avem atatia (predominant tineri, intr-adevar) care lupta pentru si mai multe placeri hedonice, chiar si in contextul in care excesul de toate tipurile a devenit mai problematic decat lipsurile.

Cata nevoie de alcool, droguri, sex etc. poate avea un om? Sa fi deranjat de putinele limite care se mai impun asupra acestora intr-asa o masura incat lupti, faci campanie, iesi in strada pentru o lume si mai permisiva la capitolul asta? Imi plac dulciurile, dar daca maine s-ar ilegaliza zaharul, nu mi-ar pasa prea tare. Imi place berea si whiskeyul, dar daca maine s-ar ilegaliza alcoolul, nu mi-ar pasa prea tare. E ceva ce eu nu inteleg aici, clar...

2 răspunsuri:
| StoicAnalysis a răspuns:

Poti sa spui direct "hedonism". Nu are rost sa mai pui in fata si cuvantul "placere", avand in vedere ca hedonismul intruchipeaza ideea de "placere suprema".

Referitor la nelamurirea ta, aici e implicata dependenta. Atata timp cat exista dependenta, e aproape imposibil sa ajungi la hedonismul pur. Pentru ca paradoxal, vei ajunge sa simti opusul la placere dupa ce corpul tau ajunge la limita. Ideea de hedonism este una limitata si imperfecta proclamata doar de dependenti care aspira la o viata plina de placeri fara a prezenta efectele secundare ale ideologiei in sine.
Deci pe scurt, hedonismul e un scop utopic si toxic practicat de oamenii slabi.

| mastadont a răspuns:

Tu nu reușești să înțelegi pentru că ai o gândire diferită față de acele persoane. Tu ești mereu mulțumit cu ce ai, nu pari să ai nevoie de mai mult, dar sunt unii oameni cărora nu le ajunge oricât ar avea. Dă-le o libertate și vor cere încă 3, dă-le un deget și vor mușca toată mâna.
Ca indivizi suntem foarte diferiți iar plăcerile de care ne bucurăm sunt la fel de variate ca planetele din univers. Unii se simt fericiți prin plăcerile mentale și spirituale iar alții prin plăcerile fizice. Cum tu lupți să îi faci pe alții conștienți despre religie și importanța ei așa luptă și unii pentru legalizarea marijuanei sau a altor droguri.
Eu nu îi pot înțelege pe cei care se agață cu dinții de niște tradiții vechi și irelevante pentru zilele noastre, dar asta e o altă Mărie cu aceiași pălărie.
Pentru a ne simți fericiți părerea mea e că trebuie să ne găsim un scop în viață iar acest scop poate fi absolut orice, chiar și legalizarea marijuanei de exemplu.