| andreisergiu123456789 a întrebat:

E posibil sa gresesc,dar am urmatoarea dilema:
Daca Dumnezeu (cel biblic) e atotstiutor si atotputernic, asta inseamna ca poate vedea in viitor.

A creat un om, care a fost pios o parte din viata a ajuns ateu si dupa a trait toata viata lui in ateism, apoi a murit ateu.Omul ajunge pana la urma in iad.

O sa accept ca omul a fost responsabil pentru alegerea lui si o sa accept ca Dumnezeu nu are nicio vina,si mai ales o sa ACCEPT ca Dumnezeu a facut tot ce i-a stat in putinta,ca acel om sa se intoarca la EL.
Putem fi toti de acord,ca omula cela ateu,are CLAR un sfarsit in iad,deci clar se cunoaste sfarsitul lui.
Intrebare:
Daca Dumnezeu e atotstiutor si atotputernic,inseamna ca stia de la bun inceput,ca INDIFERENT DE ACTIUNILE OMULUI SI DE CAT DE MULT S A IMPLICAT EL CA DUMNEZEU CA EL SA FIE SALVAT, indiferent de toate acestea stia de la bun inceput ca acel om nu va ajunge in rai.

Deci de ce a mai creat acel om, daca vazand in viitor ca dupa tot ce a facut posibil DUMNEZEU, omul ala tot sfarseste in iad?

Dumnezeu se invalideaza singur.

Răspuns Câştigător
| DeMicUnCălător a răspuns:

Ai băgat in ceață și enervat o groază de credincioși.

28 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

"A creat un om, care... a ajuns ateu"
A ajuns neascultător, nu ateu. Confunzi termenii.

| andreisergiu123456789 explică (pentru sabin89):

Si un ateu ce este?
Nu neascultator fata de cuvantul lui Dumnezeu?

Imi placu, incepusi o initiativa, din nefericire nici nu ai zgariat argumentul.E irelevant ce zisasi un ateu poate fi neascultator, betiv, drogat etc. In definitiv ajunge in iad fiindca nu crede in Dumnezeu.Deci tot in iad il vede Dumnezeu in final, chiar inainte de a fi creat omul, deci tot inutila e creerea omului.

Mai incearca.

| sabin89 a răspuns (pentru andreisergiu123456789):

Ateul nu crede în existența lui Dumnezeu. Un neascultător crede. Gândește-te la un copil neascultător. Nu poți să spui că acest copil nu mai crede în existența părinților lui Poți doar să spui că e neascultător. Sau răzvrătit.

| andreisergiu123456789 explică (pentru sabin89):

Si ateul ce e ascultator?
E complet neasultator fata de cuvantul, semnele lui Dumnezeu.

Unii is neascultatori si fata de lume, nu doar de Dumnezeu.

Daca o sa continui pe ideea asta, te asigur ca nici macar nu zgarii argumentul.

| doctorandus a răspuns (pentru sabin89):

Hmm... e ca și cum ai ști că ai un tată, dar nu l-ai văzut niciodată, nu i-ai auzit niciodată vocea, nu ai nicio scrisoare de la el, nicio fotografie, ci doar niște zvonuri de la niște oameni care s-au dovedit deja abuzivi și fundamental neonești.

Harvard: Prin urmare CMB adesea resping „fapte" susținute de către Biblie (de exemplu, a fost Avraam o persoană reală? Au părăsit israeliții Egiptul într-un Exod măreț? A fost Solomon regele unui imperiu măreț?);

Yale: Oamenii care pun semnul egal între adevăr și fapt istoric vor sfârși prin a vedea Biblia cu dispreț, drept o urzeală de minciuni naivă și rudimentară, deoarece este plină de elemente care nu pot fi literal adevărate. Dar a o vedea astfel este o confuzie de gen literar. Hamlet de Shakespeare deși plasat în Danemarca, un loc real, nu este fapt istoric.

CMB=cercetătorii moderni ai Bibliei.

| sabin89 a răspuns (pentru doctorandus):

"nu i-ai auzit niciodata vocea" - Cum nu? Păi nu a vorbit cu el acolo în grădină și i-a spus ce să facă și ce să nu facă?

| doctorandus a răspuns (pentru sabin89):

Eu nu i-am auzit niciodata vocea. Si in general cred ca Dumnezeu nu vorbeste cu oamenii (ceea ce se numeste deism).

| sabin89 a răspuns (pentru doctorandus):

Nici eu nu am auzit nicio voce. Confuzia e că în felul cum a pus întrebarea se înțelege că se referă la omul Adam. Așa începe: "A creat un om...". De asta eu am făcut remarca: "nu a devenit ateu". În contextul biblis, Adam nu a devenit ateu, ci doar s-a răzvrătit. N-avea cum să nu mai creadă în existența celui cu care tocmai avusese o conversație. Repet, asta în contextul biblic.
Dar, probabil, autorul întrebării nu s-a referit la omul Adam.

| RAY a răspuns (pentru sabin89):

Mintea ta e un univers de curiozitati filozofice

| sabin89 a răspuns (pentru RAY):

Presupun că ai spus asta în sens pozitiv. Pentru că nu văd nimic rău în faptul de a filosofa.

| RAY a răspuns (pentru sabin89):

Si eu sunt pasionat de filozofie sabin

suntserios
| suntserios a răspuns:

In principiu majoritatea religiilor funcționează pe principiul pedepsei. Nu fa aia că ajungi in iad, nu fa aia că te vede vreun zeu, nu fa aia sa superi alt eu etc etc. Normal că trebuia să existe conceptul de iad pentru exemplu de coerciție asupra omului. Altfel nu se mai putea realiza manipularea omului. Altfel nu mai aveau scopul inițial religiile, adică cel de manipulare.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Dumnezeu se invalideaza singur.
Nu Dumnezeu ci conceptul despre Dumnezeu al oamenilor tâmpiți. Cum a făcut Dumnezeu pe om? După chipul și asemănarea cu el. Scrie asta în Geneza, în această carte, Facerea. Caută.
Astfel ca să afli cele mai multe posibil despre Dumnezeu studiezi omul, care este o ființă după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Este omul atotputernic și atotștiitor? Nu. Deci nici Dumnezeu nu este. Dar dacă ești tâmpit și ai și gură, spui orice.

| doctorandus a răspuns:

Dap, predestinarea, afirmata de niste versete pauline, calvinism si jansenism.

| relian a răspuns:

Nu cred ca Dzeu stie viitorul, chiar din biblie, iar chestia cu iadu si raiu, aia e in NT adica e deja alta carte laughing

Daca ar fi asa cum spui tu, inseamna ca se joaca, se plictiseste si hai sa se joace cu creatia lui, asa cum se joaca uneori oamenii cu animalele de companie, uneori le mai pacalesti ca le dai ceva, etc.

Chestia cu iadu si raiul este noua, adica bagata mai tirziu cu NT unde scrie pescaru, timplaru si macelaru laughing se vede diferenta intre VT si NT.

De ce a mai creat omu daca stie ce final o sa aiba? Cum am spus sa se joace, sa faca si el ceva, murea de plictiseala.
Tu cand tai frunza la caini, de ce o tai, daca stii ca nu ajuta cu nimic? Sa treaca timpul de aia faci anumite chestii uneori laughing

Si sa ajungi in iad doara ca nu crezi in ceva, nu stiu dar ala ori e prost ori e prost, ori cum am spus se joaca, isi bate joc de cea facut.
Stii e ca atunci cand nu-ti iese ceva, dai in acel ceva il strici, il arunci, dai cu el de pamint.
Depinde si in ce toane era cand o facut omu, de aia lo facut asa naspa, sigur n-a avut o zi bun atunci.

| Freya1 a răspuns:

Treaba e ca Dumnezeu din perspectiva mea nu te duce in rai sau în iad în funcție de cât de credincios sau necredincios ești.Ci în funcție de faptele tale și bunătatea ta.
Iar legat de faptul ca știa ca acel om va deveni ateu, si Isus la rândul lui știa ca va fi răstignit și trădat dar nu a renunțat sa propovăduiască și sa ajute.

| Frank51 a răspuns:

Nu există termeni bine definiți după care să putem discuta, iad, rai, credință, necredință, sunt lucruri nepalpabile și interpretabile de fiecare diferit.

Ceea ce este clar, nu există dovezi rezonabile care să ateste existența cuiva supraomenesc, sau a unor locuri precum iad sau rai, așadar această discuție este doar o simplă conversație care nu poate ajunge la nici-o concluzie.

| FilosofulDepresiv2022 a răspuns:

Pai daca e sa urmarim pana la sfarsit principiul liberului arbitru, cineva ca sa aiba liber arbitru trebuie sa existe in primul rand.Asa ca toti ar trebui sa avem sansa de a ajunge in Rai.

| andreisergiu123456789 explică (pentru FilosofulDepresiv2022):

Evident ca toti avem sansa de a ajunge in rai, nu ai citit cu atentie am zis ca accept ca Dumnezeu nu are nicio vina si ca face tot posibilul, ca acel ateu s arevina la el DECI ATEUL E VINOVAT, ITI DAU PERFECTA DREPTATE AICI.(dreptate de dragul armoniei discutiei).

INSA
Dumnezeu vede dinainte sa l creeze ca indiferent de cat s-a zbatut pana n ceasul mortii omului, omul tot nu s-a intors la el si tot in iad ajunge.

Deci Dumenzeu il vede in iad dinainte sa l creeze, fiindca EL vede in viitor.Cum zice si Biblia.Da omul a avut sansa lui da nu a acceptat o, insa daca in final final ajunge in iad si Dumnezeu inainte sa l creeze il vede acolo, tot nu are sens de ce Dumnezeu a mai creat omul acela.

Mai incearca

| FilosofulDepresiv2022 a răspuns (pentru andreisergiu123456789):

Pai da, ce voiam eu sa zic este ca daca omul alege sa nu-l nasca pe acel om dupa ce l-a conceput ca plan in mintea sa, asta personal mi se pare o incalcare a liberului arbitru.Si ar mai fi si ideea ca sunt niste teologi/comentatori biblici care sustin ideea conform careia Dumnezeu ii foloseste pentru planurile Sale si pe cei rai, despre care chiar daca stie ca vor ajunge in Iad, El a vazut un mod in care ii pot servi planului sau.Sa luam exemplul Faraonului din Egipt din cartea Iesirii, la episodul cu cele 10 plagi ma refer.Acolo vedem cum Dumnezeu a incercat sa il determine pe Faraon sa ii elibereze pe cei din poporul lui Israel din robie. Dupa fiecare plaga, Biblia ne spune ca inima Faraonului i se inversuna si nu ii elibera pe cei din poporul lui Israel.Ba chiar inainte de cea de-a zecea plaga, chiar Dumnezeu i-a ingreunat inima. Explicatia unor teologi este ca Dumnezeu s-a folosit de Faraon, un om corupt, pentru a-si arata puterea in fata israelitilor.Si nu, inainte sa intrebi, asta nu este o incalcare a liberului arbitru, pentru ca Dumnezeu a vazut ca Faraon nu ar lua-o pe calea cea buna in nicio circumstanta, asa ca a zis sa sa se foloseasca de rau pentru scopuri bune.Concluzia este ca orice om are o misiune pe pamant in planul lui Dumnezeu, indiferent de destinatia finala a omului.

"Dumnezeu ii foloseste pentru planurile Sale si pe cei rai, despre care chiar daca stie ca vor ajunge in Iad, El a vazut un mod in care ii pot servi planului sau."-Dumnezeu nu foloseste metode nedemne de un Dumnezeu.
A te folosi de rau pentru a face bine arata, ca nu esti atotputernic.
Eu pot folosi in 90% cazuri doar binele pentru a imi educa copilul. Daca eu pot atat, el na re nevoie deloc de rau, pentru treburile lui.

Atunci daca in definitiv e predestinare, liberul arbitru e inexistent.
Doar noi avem impresia ca avem liber arbitru.
Ce vreau sa spun cu asta?
E ca ori controlam noi totul ori suntem 100% controlati.

Defpt admit ca ai dreptate

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu există Rai si Iad, acestea sunt minciuni inventate de preotii bisericilor, Biblia nu spune nicaieri ca cei care au decedat merg in rai sau in iad, Biblia spune ca atit omul cit si animalul, cîine pisica etc, cand moare, merge in pamint si nimic din acel om sau animal nu supravietuieste la moartea acestuia, sufletul nu merge in rai sau iad asa cum sustine biserica o minciună evident, omul nu are un suflet care la moarte păraseste corpul si merge la cer, asta este o minciună pe care popii din biserici o spun mereu, Biblia spune omul este un suflet viu, iar la moartea omului nimic din corp nu pleaca nicaieri, in ziua in care o persoana a murit in secunda aia el numai stie nimic el nu continuă sa traiasca in alta parte, ci persoana decedata va fi inmormintata iar speranta de a fi readusa la viață aceea este la Dumnezeu, speranța nu sufletul nu altceva.

| EliLeli a răspuns:

Ce legatura are cu rubrica la care ai postat?

| BeingSelfless a răspuns:

Este vorba de mai multe realități, mai multe timpuri alternative, aceste timpuri alternative nu există în același timp. Timpul unui om este liniar, fără oprire, tot înainte, niciodată înapoi, și nu poate prevedea în viitor exact, ci doar poate face presupuneri.

Am putea crede că viața unui om este una singură, ca timpul liniar. Dumnezeu prevede, ca și cum ar fi real, ce urmează să facă acest om, ca multiple alternative, "Răutatea" spre stânga, "Bunătatea" spre dreapta, iar "Incertitudinea" sau "Necredința" merge tot înainte, dar vor apărea mereu fluctuații dintre bine și rău. Dacă se roagă la "cel rău", se poate ști că va merge spre rău, la fel vice versa; dacă alege să fie ateu, merge pe știință și/sau necredință, va continua să tot aibă aceste fluctuații de credință și moduri de gândire, axându-se pe știința sau realitatea limitată timpului în care se află (cea din timpul nostru fiind superioară celor din trecut, iar celor din viitor va fi superioară nouă din prezent, și tot așa; dar în principiu se învârt în aceeași bulă.

Dumnezeu le-a spus oamenilor, și le-a arătat de multe ori, din timpurile biblice, dar și din timpurile din trecut și timpurile noastre, faptul că este această cale spre Dumnezeu, unde toate sunt bune și curate, iar știința merge super. Este fix alegerea omului ce dorește să facă, prin acțiunile sale directe și indirecte, pe termen scurt și termen lung, iar Dumnezeu vede viitorul acestui om (acțiunile și deciziile sale, oamenii din anturajul său, realizările sale, etc, eventual moartea, cauzele morții și faptul că va ajunge în iad). De exemplu, vezi ce s-a întâmplat cu David și Solomon, este cam același principiu, nu neapărat faptul că "ai fost bun, te pun în rai" și vice versa. Acțiunile omului sunt predictibile, repetabile, ușor de înțeles, care suportă anumite consecințe.
Deci, Dumnezeu prevede atât alternativa faptului că omul va ajunge în iad, cât și alternativa faptului că omul va ajunge în rai; sau că va rămâne între cele două, cum unii ar spune "purgatoriu". Toate acestea depind de acțiunea de liberă alegere a omului (ateu, bun, rău). Între timp, oamenii de știință, în special fizicienii și matematicienii încearcă să explice formele și transformările dimensionale: 1D, 2D, 3D, 4D, 5D, etc, nu doar ca ecuații sau proiecții, dar ca fapte reale, posibil ca omul să treacă prin aceste dimensiuni; sau cum ar spune religioșii despre iad, rai, lumea noastră sau purgatoriu, și toate nivelele aferente.

| ardei2001 a răspuns:

Stimat am domn, dar am si eu o poveste asemanatoare, eu provin din comuna brezoi si am casa sitoata langa curtea biserici. Dar din nefericire intr-o zi mi-a cazut inghetata pe jos

| Minciunaa a răspuns:

Înțeleg relativ ce zici, dar nu cred că funcționează chiar așa. Nu sunt o persoana foarte credincioasă, dar știu că în teorie noi ar trebui sa fim "buni unii cu alții și în general" tocmai de aceea suntem lăsați să facem ce ne taie capul. Pentru a ieși la iveală cine este cu adevărat bun și cine nu! ( Strict părerea mea)