Educatia adevarata te invata cum sa gandesti mai degraba decat sa te umple cu cunostinte.
La vreo 5-10 ani dupa terminarea facultatii ai uitat mare parte din materie, dar ramai cu modul de gandire pe care l-ai invatat acolo.
Rolul educatiei este acela de a fi indrumat intr-un domeniu de oameni care au cu siguranta mai multa experienta si cunostinte decat tine in aceea arie.
Dar pentru a iti da seama daca esti cu adevarat un om inteligent unul din atribute e sa indeplinesti ceea ce iti propui.
Inteligenta ca si frumusetea e subiectiva. Eu as denumi un om inteligent acela care se muleaza cat mai bine pe orice situatie si stie sa se adapteze.
Corect!
Te nasti inteligent si prin invatare iti imbunatatesti cunostintele si-ti cizelezi educatia.
Da și Nu, e mai complicat. În primul rând, nu e clar cu cât de multă inteligență te naști și câtă dezvolți în orice caz pare că educația crește "inteligența" anume capacitățile persoanei de a lucra cu informații, concepte, de a abstractiza. Dar impactul educație e simțit cel mai puternic dacă e oferită la vârste fragede căci atunci structurile neuronale se dezvoltă mai ușor, creierul e mai maleabil.
În al doilea rând, scopul educației nu e INFORMAREA, e dezvoltarea GÂNDIRII CRITICE (cel puțin în ceea ce privește copiii). Printr-o bună educație e de așteptat să dezvolți capacitatea de a pune întrebările potrivite, de a știi să cauți informații, de a știi să destingi între surse bune și credibile și surse dubitabile de informații. Se tot vorbește de dezinformare, e greu să dezinformezi o persoană educată căci aceasta are gânditea critică necesară pentru a analiza informația primită.
Educația este dobândită, inteligenta este nativa. Dar educația îți poate face viata mai facila, dar pana la un punct, tot datorita inteligentei te impui, înveți mai ușor un lucru nou, dobândești cunoștințe noi cu mai multa ușurință, te descurci mai bine în viata. A fi educat nu înseamnă a cunoaște toate domeniile, a fi bun în toate domeniile, pana la urma educația sunt de 2 feluri : educația familiara, și cea la care înveți la școală gimnaziala/liceu /universitate.
Inteligent în acel domeniu în care ai fost tu educat, dar dacă la o firma unde lucrezi trebuie sa dai constant exemane /teste de inteligenta și tu nu te descurci fiindcă nu ști matematica sau în ce consta acel test atunci nu te poți numi inteligent, sau sa zicem te angajezi într-un domeniu necunoscut, și ți se explica ce și cum, iar tu înveți mai greu, prinzi mai greu informațiile, atunci din nou nu ești inteligent, inteligenta asta presupune ca înveți mai ușor un lucru, te adaptezi mai ușor unei cerințe, loc de munca, chiar și pe plan social. Poți fi deștept și educat, educația te face sa devii deștept, deșteptăciunea se dobândește, inteligenta este nativa, te naști cu ea, și este determinata de genetica, nu oricine e inteligent, dar mulți pot deveni deștepți datorii cunoștințelor acumulate.
Nici nici. Cum definești inteligența, cu test IQ? Educația ar trebui să îți dezvolte capacitatea de a învăța singur, să îți transmită date integrate într-un sistem, să îți ofere valori și opțiuni morale, nu toceală.
Vizitiul întreabă: