Au trecut vremurile in care existau oameni polivalenti, eniclopedisti care excelau in multe domenii total diferite, stiinte si arte.
Stiinta si tehnologia s-au dezvoltat cum nu gandesti. Si e in continua schimbare. Ce a fost acum 20 de ani, e invechit
Sa fii expert intr-un mic domeniu al tehnologiei in zilele de azi necesita muulti ani de experienta, inteligenta si munca. De asta exista o diversificare uimitoare in domeniul stiintei si tehnologiei
Ba chiar pentru prima data, stiinta a ramas in urma tehnologiei, matematica nu mai tine pasul cu nevoile tehnologiei.
Subscriu la primul raspuns, si anume teama ca tehnologizarea sa duca la o incetinire a progresului intelectului uman.
Dar cine stie, poate ca o data eliberati de nevoi materiale ( satisfacute de tehnologie) ne vom axa pe spiritual si vom aspira la stari superioare de existenta.
Poate nu stiu filosofie, istorie, dar generatiile actuale invata antreprenoriat, dezvoltare personala, psihologie, inteligenta artificiala, relatii internationale, educatie financiara, arte digitale etc etc.
Incercati sa fiti obiectiv
Avea maaare dreptate
https://www.facebook.com/vorbedinsufletpentrusuflet/posts/1001528233383438/
(ai colegi care-și scot telefonul pentru o inmulțire gen 3x7?)
Einstein se referea, cel mai probabil, la momentul in care tehnologia va face totul pentru noi, iar oamenii nu vor mai trebuie nici sa munceasca.
Desi cred ca exista solutii si pentru asta.
Einstein nu a spus asa ceva, PolitiFact iti poate confirma.
Plecand de la acest fapt, totul devine o discutie, nu o problema.
Daca tu crezi ca un IT-st este foarte inteligent, atunci, aici este o problema, si te-as intreba cati IT-sti crezi ca ti-au raspuns la intrebarile pe care le pui. Nu cumva, la intrebarile tale din N domenii puse pe TPU, ti-au raspuns un numar de... minus 3 IT-sti?
Cugetarea, chiar daca nu-i apartine lui Einstein nu este lipsita de adevar, dar NU in oglinda cu indivizii din domeniul IT, domeniu unde nici macar nu e nevoie de foarte multa scoala, ci de pasiune si talent, poti deci sa spui fara greseala ca un IT-st de geniu este tot atat de "inteligent" ca un muzician, cat despre bebelusii care intorc un smartphone pe toate partile, raman doar cu o dexteritate, un smartphone sau un laptop nu ii face deloc mai inteligenti.
Poate ca in situatia data de tine e buna o intrebare de genul:
Cam ce crezi ca s-ar intampla cu acesti "inteligenti" ai tehnologiei si internetului, daca Statele Unite va taie cablurile, sau daca lasa internetul intreg, dar opresc Google si Wikipedia?
La asta as vrea un raspuns din partea ta, :) altfel, daca link-urile de la alte raspunsuri nu te-au convins ca inteligenta nu este legata de internet, arunca-ti o privire aici:
https://www.tpu.ro/go-to-answer/18498702/
...si vezi ce raspunsuri am primit.
Daca as trimite dintr-o eroare grosolana aceasta aroganta la 100 dintre userii de pe acest site...cam ce crezi ca ar raspunde? Pe doi dintre ei i-ai vazut in toata splendoarea... :))
Revin: "generatii de idioti utili", pentru ca aceasta este expresia intreaga, exista si vor exista din ce in ce mai adanci, dar asta se intampla dintr-o multitudine de factori, nu doar din cauza tehnologiei si al tonelor de informatie care vin peste lume, informatie care nu are timpul fizic sa fie digerata si inteleasa de mintile foarte multor oameni.
Asteapta-te ca si pandemia care tocmai pare ca trece, sa fie o maternitate majora de idioti utili.
La cata "carte" au bagat astia in ei in acesti ani, au niste goluri... Sloan Great Wall e mic copil.
Altceva, mai știu? Nu. Majoritatea lumii moderne (nu avansate) se axeaza pe un singur set de cunoștințe, maxim 2, depinde cum este viața lor personală.
Legat de bunele maniere, știu? Dar filosofie, literatura, istorie, economie, sociologie, psihologie, etc? Majoritatea se limitează la anumite cunoștințe.
Trendurile acestei lumi, din timpul prezent, sunt despre IT, programare, afaceri, job-uri mai mult sau mai puțin importante dar nimic in ansamblu. Deci, "inteligența lumii" se invarte dupa trendurile din societate la un anumit timp al evoluției, pentru a nu fi "ultimi oameni, ultimi prosti", si chiar din obligatie sa nu piarda toate sansele de a pierde locurile de munca, afaceri, credite, etc; mai nimeni nu iese din acel ciclu. De exemplu, politica, filosofia, literatura, istoria, si altele sunt in trend? Nu, bineînțeles.
In concluzie, vorbele lui Einstein raman valabile.
Au trecut vremurile in care existau oameni polivalenti, eniclopedisti care excelau in multe domenii total diferite, stiinte si arte.
Stiinta si tehnologia s-au dezvoltat cum nu gandesti. Si e in continua schimbare. Ce a fost acum 20 de ani, e invechit
Sa fii expert intr-un mic domeniu al tehnologiei in zilele de azi necesita muulti ani de experienta, inteligenta si munca. De asta exista o diversificare uimitoare in domeniul stiintei si tehnologiei
Ba chiar pentru prima data, stiinta a ramas in urma tehnologiei, matematica nu mai tine pasul cu nevoile tehnologiei.
Subscriu la primul raspuns, si anume teama ca tehnologizarea sa duca la o incetinire a progresului intelectului uman.
Dar cine stie, poate ca o data eliberati de nevoi materiale ( satisfacute de tehnologie) ne vom axa pe spiritual si vom aspira la stari superioare de existenta.
Poate nu stiu filosofie, istorie, dar generatiile actuale invata antreprenoriat, dezvoltare personala, psihologie, inteligenta artificiala, relatii internationale, educatie financiara, arte digitale etc etc.
Incercati sa fiti obiectiv
Mai degraba cred ca se referea la faptul ca inteligența artificiala o sa depaseasca inteligența umana. Sa fim sinceri, exista telefoane "inteligente" cu posesori mediocrii, gen cocalarii sau pițipoancele care nu au multa cultura in aproape nici un domeniu si nu stiu sa scrie sau sa se exprime corect d.p.d.v gramatical dar care au telefon "de fițe".
Sunt de parere ca toata aceasta avalansa de tehnologie are si un revers al medaliei: ne robotizeaza, ne face mai nerabdatori si dornici sa obtinem mai rapid recompensa, fara a mai avea sârguință si rabdare in atingerea țelurilor, deoarece informatia e la un click distanță, eseurile nu se mai fac din minte, ci se copiaza rand cu rand de pe diverse pagini de internet.
La asta cred ca se refera citatul lui Albert Einstein.
De ce sa mai ieși afara când poti sa începi programare fix după ce ai învățat sa te pi.si corect?
Mai tăiem ceva ore de joaca și mai băgăm ceva cursuri.
Las ca o sa mai fie ei copii.
Nu ma gândesc pe toate părțile la asta ca nu am timp acum, dar ca idee mi se pare un aspect nașpa asta, știu destui părinți care iau din timpul de joaca ca să meargă la nu știu ce cursuri.
iar când se joaca, o fac pe pc și etc.
Ideea nu e sa renunțe la educație, ideea e sa nu exagereze cu ea și sa își aleagă corect timpul pentru asta.
Normal ca dacă ma nășteam acum câțiva ani probabil ca eram la fel, dar nu e puțin aiurea?
Oricum, e mai bun un pc și un telefon decât 10 retardați cu care sa îți petreci timpul, asta asa...ca și comparație.
Cand nici nu iti dai seama cate lipsuri ai, Einstein are dreptate!
Apropo, intr-o lume plina de programatori si IT-isti, nici unul dintre ei nu stie sa-mi faca o setare. Eu nefiind IT-ist.
Ai apelat la toti it-sti de pe planeta?
La cati mai exact, ce specializare aveau si despre ce setari e vorba?
E ca si cum ai zice ca intr o lume plina de medici niciunul nu a putut sa te vindece de matreata
Iata aici, azi, dovada ca Einstein are dreptate:
https://www.tpu.ro/......usul-are/!
Am dat link gresit?
https://www.tpu.ro/......dusul-are/
Generatia de idioti se naste atunci cand tehnologia determina omul sa-si puturoseasca mintea stiind ca va face tehnologia pentru el, toate acele lucruri pe care parintii le-au facut cu mintea si cu mana.
N-ar fi o problema atata vreme cat evolutia tehnologica s-ar face treptat, in decursul a mai multe generatii, oamenii s-ar adapta. Insa, daca se face brusc, atunci vor exista niste generatii buffer, care nu vor reusi adaptarea dpdv profesional, aptitudini samd. Doar o mica parte se va reprofila si va continua sa tina munca intelectuala care sa impinga tehnologia, s-o faca sustenabila. Oricum, tehnologia in sine va impune reducerea cantitativa chiar si a acestora, de vreme ce forta umana va fi din ce in ce mai putin necesara, joburile noastre vor fi inlocuite de roboti si inteligenta artificiala.
Ca atare, putini oameni vor fi aceia care gandesc cu adevarat, care-si folosesc mintea. Restul vor lucra probabil in prestari servicii si entertainment. Si stim deja ce inseamna entertainment astazi... Oricum, munci nu prea complicate, nu de finete. Multe chestii repetitive, menite sa intretina robotii. Deci si o reducere calitativa.
Da, e o mare provocare ce ne astepta in scurt timp, dupa colt.
Posibil sa ne tampim ca specie, da...Si sa fim din ce in ce mai usor de manipulat, de controlat, fara simt critic, fara ascutime intelectuala.