| sabin89 a întrebat:

Era o glumă - că şi-au propus românii să-i ajungă din urmă pe americani. Şi nu numai să-i ajungă, dar să-i şi întreacă; să facă un salt peste ei. Şi, cum e la orice săritură în lungime, faci mai întâi câţiva paşi înapoi să-ţi iei avânt...noi suntem acum în perioada aia a paşilor înapoi. happy
Lăsând acum gluma, chiar ce ne-ar lipsi să ajungem şi noi la nivelul lor? Ce au ei şi nu avem noi? Românii au avut mereu şi au şi acum capete luminate cu grămada, în toate domeniile. În plus, noi avem şi un mare atu în faţa lor. Ei sunt o naţiune relativ tânără, au doar câteva sute de ani. Noi, vorba aia, am pornit la drum de pe vremea lui Burebista.

Răspuns Câştigător
| CostinAlamariu a răspuns:

Ce au ei si ce nu avem noi?

Intr-un cuvant: geografie.

Geografia e mama imperilor si călăul popoarelor. Esti pe o insula bine ferit de orice primejdie? Felicitari, ai devenit o natiune prospera (a se vedea M. Briatanie si Japonia).
Pe noi nu prea ne-a binecuvantat geografia. Suntem la o rascruce de drumuri, la intalnirea dintre imperii. Am fost nevoiti sa supravietuim in timp ce altii au avut luxul de a sta linistiti si in siguranta.

Un alt motiv este imperialismul, industrialismul si capitalismul. Imperialismul american (mai ales cel economic) a contribuit la crearea unei țari prospere, asa cum a fost M. Britanie sau Franța. Noi nu am avut luxul de a ne avanta in culmile imperialismului din motivul pe care l-am dat anterior. Trebuia sa ne chinuim sa supravietuim (mersi mult geografie!)

Industrialismul si capitalismul au reprezentat o unealta prin care țarile si-au exercitat puterea. Nu conta ca muncitorii erau exploatati, iar societatea si valorile traditionale erau calcate in picioare de dragul puterii. Tot ce conta era puterea.

Un alt motiv ar fi comunismul. Aceasta plagă oribilă care a distrus orice potential economic si cultural al României. Iar astazi domnesc cainii ce au alaptat la sanii comunismului. Politicieni proveniti din acelasi ethos birocratic si corupt.

In orice caz vazand cat de dezavantajata si nedreptatita a fost țara noastra nu pot decat sa o iubesc si mai mult. In timp ce America si Anglia stateau bine mersi aparate de oceane și mări, noi am fost nevoiti sa luptam. Si asta e de admirat. Nu am pretentia de la Romania sa fie o putere mondiala, asa ceva ar fi imposibil din cauza geografiei, populatiei scazute si istoriei noastre zbuciumate. Dar stii ceva? Pentru simplul fapt ca înca existam, cred ca asta in sine e de laudat. Pentru simplul fapt că înca stam în picioare, asa cu răni și cicatrici, dar stam in picioare cred ca avem tot dreptul si vrednicia de a fi mandri ca suntem români. Cred ca ar trebui sa fim mandri ca suntem unde suntem, chiar daca nu suntem printre marile puteri mondiale.

| sabin89 explică (pentru CostinAlamariu):

Sunt de acord. Şi eu îmi iubesc ţata şi sunt mândru că sunt român. Iubesc orice petic de pământ, orice râu, orice munte; iubesc oamenii, tradiţia, cultura...tot.

27 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Hai că esti amuzant!

| Mosotti a răspuns:

In primul rand ca nu ne lasa nici UE nici SUA sa ne dezvoltam, ca doar nu sunt idioti sa ne lase sa devenim concurenti economici, au ei grija sa ajunga la putere la noi niste lepre care nu fac nimic pentru tara asta.
Ce nu avem si au ei, este puterea si in urma ei au voie sa se dezvolte, noi nu avem putere si deci nu avem voie.

Ai vazut tu investitii serioase la noi? Corporatii straine care nu produc nimic si care dau impozit mic (ca de aia s-a plafonat impozitul, tocmai sa castige smecherii), producem ciocolata, coca cola si toate rahaturile doar.
Dar n-a venit nimeni masiv cu fabrici de masini si altele, sau noi statul roman sa incurajam investitiile, sa facem autostrazi catre vest, sa vina mai multi turisti, investitori.

Nu a facut nici statul daca privatii nu fac, sa facem noi, sa proiectam o noua masina, sa o producem, sa devenim competitivi pe piata, dar cine te lasa?

Capete luminat avem, dar au avut grija astia sa tina traiu jos, sa ne plece toti, sa ramanem si fara elite.
Ne-au distrus invatamantul tot asa, sa ramanem prosti si usor de manipulat, pai comanda de la UE e, sa fie invatamantul praf.

Ca daca vroiau sa facem treaba, puneau doar oameni buni, competenti, si faceau treaba de mult, si eram la nivelul lor!
Ca nu alegi tu, ti se pune pe liste ce se doreste de niste unii, si tu alegi din aia.
Iar daca pune unul si dupa aia incepe sa faca treaba si nu-i asculta, il da jos sub n pretexte, ii face dosar penal si alte din astea.

Cred ca am fost destul de clar.

| T0T a răspuns:

Națiune mare și bogată. Națiunea noastră a fost sub control străin în cea mai mare parte a existenței sale. Fiecare țară are dată de către istorie o moștenire de care profită mai mult sau mai puțin. Cei mici sunt dezavantajați și e normal că au mai puține posibilități și drepturi. O asemenea situație poate să fie mai mult distructivă, pe când unii au posibilitatea să se dezvolte într-un ritm alert.

| relian a răspuns:

Serios, asa crezi tu ca aia is o natiune tanara si noi atat de veche? Ia mai citeste, cand a luat fiinta SUA si cand ROmania laughing eu as spune ca noi sintem ceva mai noi aparuti decat ei.
Vii cu Burebista laughing da ce aia erau romani? Hai ca asta e buna.Asa ar putea sa vina si irakienii cu civilizatia sumeriana, sau care era pe atunci,sa vina egiptenii si asa mai departe.
Noi romanii nu sintem nici pe departe daciii de pe vremea lu burebista,sa fii seriosi.
Avem capete luminate,care is alea? Eu nu prea vad capete luminate prin RO,ca de ar fi fost fii sigur car fi inventat ceva.
Bine nu spun ca n-ar putea fi,tot ce se poate sa fie,dar alea is foarte rare.
Ce au ei si nu avem noi? Aia au OAMENI si istemul de guvernare aia au ei si nu ca nu avem noi romani,nu au nimeni de pe planeta asta sistemul lor,nu ca n-ar putea,nu se vrea acel sistem nicaeri,de RO nici nu se pune problema.
Care a fost sau este considerat cel mai bare om al omenirii? Cesar,civilizatie,cea romana,ce sistem foloseste statele unite? Exact foloseste sau au preluat sistemul republici romane de pe timpul lui cesar,aia au ei si nau altii.
Minti luminate au fost si in alte tari,in Serbia,in Germania si asa mai departe,dar mintile alea nu au luminat mai deloc acolo in tara lor,au trebuit sa ajunga in state sa poata lumina laughing oare de ce? Cum am spus sistemul ii lasa sa lumineze.
Ca sa ajungi sa spui ceva,sa faci ceva,sa ajungi sa iti arati capacitaltile trebuie sa fii si unde trebuie,cu cine trebuie,sa fii lasat sa te exprimi,sa fii ajutat sa te exprimi,sa ti se puna la dispoztie ce ai nevoie pentru a te exprima si asa mai departe,iar lucru asta se pare,sau toate astea au fost intrunite de statele unite.
Tesla tot tesla era si in serbia corect? De ce na inventat toate alea la el in tara?
Asa ziceam si eu ca nu era nimeni curios de ideile lui,nu era nimeni curios sa bage bani in ideile lui si asa mai departe.
chiar si Einstein unde s-a dus sa lucreze,sa isi exprime mai bine ideile,teoriile? Normal s-a dus acolo unde i se permitea si unde se simtea liber.
Cel mai important lucru este sa te simti liber,sa simti ca traiesti,iar lucru asta sigur nu se intampla in ro.
Capetele luminate ale romanilor de regula invata dupa cartile din america laughing ia tu mai orice carte si vezi ce spune bibliografia acelei carti,in orice domeniu.
Este adevarat de multe ori romanii,mai exact elevii romani au luat premii pe la mai stiu eu ce concursuri internationale,dar dupa ati mai auzit ceva de ei?
Eu nu am mai auzit nimic,aia a fost tot,un fel de foc de paie,iar daca ar fi ajuns mai stiu eu ce mari genii prin america fii sigur ca am fi auzit de ei,dar se pare ca se lasa cu tacere.
Citesti despre mai stiu eu ce oameni de stiinta,de pe la universitati din america,vad nume de americani de chinezi sau asiatici,dar de romani nu prea.
Aud,vai doctorii romani is plecati pe afara rup norii,dar daca te duci si cauti sa vezi ce muncesc,o sa spui gata is lamurit,lucreaza ca si asistenti pe afara laughing de ce,cas prea capabili probabil.
De unde stiu? Pt ca cunsoc destui doctori aici in america si doctori si dentisti romani,is cei mai buni,dar nu in meseria lor laughing dar bine nu am nimic cu oamenii is la locul lor isi fac jobu,vorbim doara ce cred romanii din tara,ca noi romanii am fi buricu pamantului,nici pe departe.
In istoria RO a fost un singur rege,conducator zii cum vrei cu capu acolo unde trebuie care a si facut ce trebuia,dar se pare pentru scurt timp,ala a fost Cuza,de atunci se pare na mai aparut unu asa si nici nu sunt semne car mai apare.
Deci este nenvoie de un om,poate de mai multi si de un sistem bun,adica de legi bune,abia dupa apar si rezultate.
Vrei sa facem salturi? Ok fate miliardar dar din ala cu bani gheata,fa-ti o scoala speciala,unde aduni minti luminate,din RO de oriunde,bagi bani la greu in acele minti,apoi obtii rezultate,dupa iai rupt pe toti,poti ajunge sa conduci si tara,o sa fii sustinut,in orice domeniu,dar ai nevie de miliarde de f multe miliarde,care este dispus sa faca asta?
Nimeni laughing asa sa ateptam un om care sa puna mana pe putere si care sa fie si capabil sa schimbe legile, o sa asteptam mult si bine, lucru asta se intampla se pare f rar, de la burebista la cuza cat a trecut? Naspa, stam asa cum sintem, mergem dusi de val.

| sabin89 explică (pentru relian):

Deci, în concluzie, aşa în două-trei cuvinte, care ar fi răspunsul tău la întrebare?

| anonimg a răspuns:

"Noi, vorba aia, am pornit la drum de pe vremea lui Burebista." Si acolo am ramas... happy Ca evreii care au ocolit muntele Sinai timp 40 de ani.
Suntem recunoscuti la nivel european ca o tara corupta; si cred ca si la nivel mondial. Coruptia s-a lipit de noi ca un cancer in stadiu terminal; nu mai putem fi salvati ca tara. Traim in asteptarea sfarsitului lumii; acesta este scopul nostru.

| sabin89 explică (pentru anonimg):

Cum acolo am rămas? Pe vremea lui Decebal, după mai bine de un secol, se înregistrase deja un mic progres. Pe vremea lui Mircea cel Bătrân, ehe, ne luam de piept cu sultanul.

| anonimg a răspuns:

"Persecuția și exilul urmau să deschidă drumul libertății." Sursa:
https://m.egwwritings.org/ro/book/2711.1315#1326
(paragraful7; a se citi tot capitolul).
Asa a fost descoperita America: poporul lui Dumnezeu din acele vremuri a fugit din Europa in America din pricina exilului si a persecutiei papalitatii; din pricina lipsei libertatii religioase si de constiinta. Asta daca vrem sa vedem lucrurile prin ochii lui Dumnezeu; altfel ramanem doar la Cristofor Columb sau Amerigo Vespucci.

| minrest a răspuns:

Buna gluma. Cu cat mai lung saltul, cu atat mai multi pasi faci in spate, am observat. Tot analizand diferite statistici economice, am observat ca USA, UK, Franta, Germania au sumele investite deja in economie, pe cap de locuitor, mai mari decat noi... dar nu doar mai mari, ci de un cu totul alt ordin de marime. Asa ca, sa asteptam ca sumele astea sa fie macar de acelasi ordin de marime, caci egale nu vor fi vreodata. Pe de o parte. Pe de alta, cresterea economica sanatosa e de maxim 6 la suta pe an, nici nu poti astepta cresterea asta doi ani la rand; 3, 5% pe sa zicem 10 ani la rand, este foarte mult. Cred ca suntem pe drumul bun, dar dureaza; si oricum nu cred ca o sa ii si ajungem, ca doar nici ei nu stau pe loc.

| sabin89 explică (pentru minrest):

Mi-a plăcut ce a zis cineva mai sus - simplu fapt că existăm e de lăudat, după toate vicisitudinile istoriei cu care ne-am confruntat. Aşa e.

| SG1995 a răspuns:

Concluzia mea e cam așa după tot ce am citit aici:Twenty-one way motivul pentru care nu putem concura cu "băieții mari" e că mereu România a fost prinsă între Mariile Puteri, că vorbim de imperiul Otoman, Imperiu Austro-ungar, Rusia Țaristă, URSS sau Rusia de azi și UE.
Mai apoi e nevoie de conștientizarea unui lucru poate va părea surprinzător pentru unii dar România nu a fost asa wow ca țară, economic și militar mereu am depins de Mariile Puteri, ba și politic se întâmpla asta. Pe scurt am fost mereu un stat mic, aveam resurse naturale, dar nu dispuneam de ele, vezi aurul dat rușilor de exemplu. Cat despre geniile noastre, dacă te interesezi nitel mai toti oamenii de marcă a istoriei Românești începând cu cele mai importante revoluții culturale de Cuza încoace au fost școliți afară și asta cam spune totul.
În loc să fim noi cocoși să ne comparăm cu vestul, și să o ardem cu protocronism și aberații puerile, compară România cu țările vecine Ucraina, Bulgaria, Polonia, care sunt cam în aceeași situație la scală globală nu au impact. Nici Ungaria nu ar fi fost departe de România din punct de vedere economic dacă pană după primul război mondial nu ar fi existat Imperiul Austro-Ungar.

| halogen001 a răspuns:

E nevoie de mai multa stiinta.

| raMLesS a răspuns:

"ce ne-ar lipsi să ajungem şi noi la nivelul lor?" un partid de genii, un sistem de educatie reformat, alte mentalitati, mult noroc, si in mare parte bani.

| StrongHeart a răspuns:

Nu suntem uniti.Ai vazut tiganii sau taximetristii,pe care multi ii considera inferiori,cat de uniti sunt? Sigur uniti in ceva rau,dar asta e alt aspect.
Daca vine unul sa ma bata pe strada fara motiv,sare vreunu? Din experienta mea,nu.
Daca nu ar fi atatia tradatori in tara asta care nu cred in nimic,poate am fi fost departe acum.E clar ca suntem tradatori ca neam,ne-am imuscat propriul lider in sfanta zi de Craciun,ce vrei mai rau de atat?
Dar poate a fost o lovitura de stat,cine stie, poate nu am fost doar noi vinovati, in orice caz, iti spune cate ceva chestia asta.
Poate era un rau necesar, dar ca un neam care se declara crestin ortodox sa isi impuste conducatorul de Craciun mi se pare luat dintr-un banc, ar trebui sa se numeasca culmea romanului.
Eu nu cred ca suntem un neam prost cum zic unii, doar ca s-a intalnit hotul cu prostul aici la noi si convietuiesc bine mersi de vreo 30 de ani.
Avem potential mare,dar ce facem cu el? Pai cand erau razboaie sau boli,oamenii primul lucru pe care il faceau se duceau la biserica,erau uniti,acum ce facem,injuram de sfinti de se rasucesc toti martirii in morminte,le vindem tara strainilor,bine,nu noi,astia cu functii mari prin Parlament.Dar si noi,indirect.
Trebuie sa nu mai alegem hoti si sa sustinem oamenii care sustin valorile romanesti,nu valori imprumutate.
Asa cum ne vad unii, neam de prosti, inapoiati, am rezistat aici intre turci, tatari si austro-ungari atatea sute de ani.
Daca nu ne unim, in spirit in primul rand, nu o sa facem nimic nici de acum.

| mastadont a răspuns:

Fără o schimbare de mentalitate nu se poate face nimic. Din păcate românul are o mentalitate egocentrică, își urmărește doar propriul bine și să-și îmbunătățească viața indiferent de ce ar implica acest lucru pentru ceilalți. Românul dacă găsește o oportunitate atunci profită de ea chiar dacă, pe termen lung, e posibil să-și piardă locul de muncă. La cel pe care îl fură nici măcar nu se gândește, nu e treaba lui cum se va descurca acela, românul vrea doar să-și vadă burta plină și buzunarele doldora de lucruri de care poate că are nevoie cândva.
Am lucrat la o firmă unde, la ședința cu angajații, erau mereu plângeri că se fură hârtia igienică. În urma unui control inopinat aproape de sfârșitul turei, s-au descoperit 5 oameni cu suluri de hârtie igienică în genți, 3 femei și doi bărbați, una din femei strânsese 5 suluri de hârtie.
Exemple de ingeniozitate românească am o mulțime, cum ar fi un tip care tăia hârtiile de un leu în jumătate și își lua două cafele de la aparat în loc de una introducând doar câte jumătate de bancnotă.
De aceea nu reușim să evoluăm ca societate, de aceea nu reușim să-i ajungem pe occidentali din urmă. Românul se crede îndreptățit să aibă tot pe ce pune mâna, Ia câte o bucățică de ici și una de colo când nu-l vede nimeni sperând că dauna nu se va observa. O problemă ar trebui să fie și când o singură persoană face acest lucru însă, când este un efort sucolectiv și care durează de mult timp atunci se ajunge la un sistem care este mereu pe marginea colapsului, un sistem care funcționează doar pentru că cei de la putere nu vor să-și piardă privilegiile și poziția din care reușesc să se îmbogățească pe spatele altora. Din câte am observat eu, idealul majorității românilor este să muncească cât mai puțin și să se aleagă cu cât mai multe foloase din asta. Nu putem vorbi de progresul unei națiuni când cetățenii luptă doar pentru ei înșiși, când aceștia nu mai au pic de considerație pentru semeni și patrie. Suntem ca un stol de vulturi care se hrănesc din cadavrul acestei țări, fiecare încercând să ia bucățile mai mari doar pentru el.

| sabin89 explică (pentru mastadont):

Crezi că mentalitatea asta am căpătat-o relativ recent, mai exact din perioada comunistă? Sau aşa am fost de când ne ştim?

| mastadont a răspuns (pentru sabin89):

E greu de spus, mai ales dacă nu am trăit în comunism și nici înainte pentru a putea să-mi formez o părere clară. Dacă ar fi să-mi dau cu presupusul însă aș spune că perioada comunistă a accentuat, a exacerbat niște trăsături latente în poporul român.

| Yuoia a răspuns:

Hmm, romanilor le lipseste disciplina, cinstea, corectitudinea. Imi spunea odata un batran ca romanii au copiat de la popoarele care s-au asezat aici, doar tot ce a fost mai rau: ciubuc, pesches, etc...

| Darkmagic a răspuns:

"Trimiteti pe-ai vostri sarmani, oropsiti, pe cei in genunchi suspinand "Libertate!", pe voi, fara casa, de-acasa goniti, saraci ce-a lor tara nu-i mai incape. Faclia sperantei va cheama, veniti!".

Banuiesti unde scrie asta... happy
E unul din principalele motive pentru care SUA sunt, si or sa fie si in viitor, greu de depasit de un alt stat.

Insasi faptul ca a fost o natiune tanara, i-a dat castig de cauza. Un stat nou, direct democratic, fara antichitate, ev mediu si tarele lor, unde au putut sa vina si sa faca bani intr-o lume ce abia se descoperea, toti cei amintiti in poemul Emmei, de mai sus.
Vechimea e o gluma, sau ce importanta are, cand India are milenii peste chiar Burebista...si tot praf e?
Una este vechimea, cu totul altceva, e dinamica noului, si libertatea de a face bani, de a avea orice religie, de a purta arma, etc.
E drept ca si Europa a dat in gropi, dupa ce ca SUA era o super putere economica, europenii au vrut neaparat sa o faca si o putere militara mondiala, si au incropit cum s-au priceput si ei, doua razboaie, drept pentru care, au devenit americane si mai multe creiere satule de prostie...
Toate astea, si multe altele, formeaza un avans pe care Romania din pacate nu va putea sa-l egaleze niciodata. E prea mica, ca sa devina o putere, in orice.

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

Din câte ştiu, americanii sunt foarte religioşi, mai religioşi decât românii. Găseşti acolo biserici la orice colţ de stradă. Şi nu orice religie, ci religie creştină: assembly of god, biserici baptiste, biserica prezbiteriană, biserica nazarineană, biserica apostolică, martorii lui iehova, biserica duhului profeţiei, church of jesus christ etc. etc. - se miră ce nume să le mai dea. Majoritatea oamenilor sunt membri la câte una din astea; membri practicanţi. Rar găseşti câte unul care nu aparţine de niciuna. Cu toate astea progresul merge. Cum? că se zice că religia e ca o piatră de moară pe gâtul unei naţiuni, care acţionează ca o frână în calea progresului. Nu prea înţeleg.

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

Stupizii din Europa au facut o frana din religie, aici este una dintre libertati, e o ...stare de bine, privata si in constiinta, si de facto. Politicienii sunt foarte religiosi, dar Statul nu se amesteca cu Biserica, oamenii de stiinta sunt religiosi, dar asta nu ii impiedica in profesiile lor, iar oamenii nu se impart aici ca in restul lumii, in: prosti si religiosi, si destepti si atei. Bisericile sunt private, religia este o libertate a constiintei, poti sa ai trei diplome universitare, si sa iti faci maine "Biserica celor sapte pitici", Statul si cetatenii nu au nimic impotriva, este credinta ta, nu are nicio legatura cu faptul ca in acelasi timp, lucrezi pentru NASA.

| NotNamed a răspuns:

Departe sunt sansele sa ii ajungem din urma cand aia se bazeaza pe stiinta. Noi suntem primi ca tara la crestinism si tot primii da analfabetism in Europa...nu e de mirare de ce ne afundam din ce in ce mai mult in mocirla cand incercam sa facem ceva si vine un creștin ca vezi domne incalci conduita dumnezeiasca. Asa cum in evul mediu Iluminati se baza de înflorirea stiintei si se încerca anihilarea lor de catre Vatican asa avem si noi creștinii noștri care ne jignesc si ne blameaza pentru ca sustinem stiinta in totalitate.

| sabin89 explică (pentru NotNamed):

Şi americanii sunt religioşi.

| NotNamed a răspuns (pentru sabin89):

Adevărat dar este o mare diferență si cred ca o stii si tu. Ei au credinta dau au conștientizat ca viața asta se bazeaza pe stiinta si nu pe leacuri babesti de domeniul creștin cum sunt romanii. Aia au mari institutii si companii in domeniul spatiului cosmic, biologic, anatomic si asa mai departe. Aia au NASA, SpaceX, Boeing, NeuraLink, care se ocupa de niste lucruri care ar fi contestate in mare parte de romani ca fiind in directă legatura cu Satana. Nu.mi aduc acum aminte fiecare replica românească dar am auzit multe chestii cum ca ba pamantul ar fi plat, ba ca nu se poate ajunge in spațiul cosmic, ba ca nu există extraterestrii, ba ca nu putem locui/coloniza alte plante si toti faceau legătură cu biblia. N.am citit.o dar sunt curios daca chiar scrie in cartea aia asa afirmatii.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru NotNamed):

Imperiul Bizantin a fost unul dintre cele mai puternice imperii din istorie și unul dintre imperiile cu cea mai mare mostenire culturala lasata in urma lui si s-a numit cu mandrie un imperiu creștin-ortodox. La apogeul dezvoltarii si prosperitatii sale America si-a ales ca motto "in God we trust". La apogeul dezvoltarii sale M. Britanie si-a ales ca imn "God save the king".
Nici o societate nu s-a dezvoltat cu o atitudine ateista.

Vrei sa vorbim de țările ateiste? Uită-te la cadavrul putrezit al Uniunii Societice. Uită-te la gluma de țară care este Coreea de Nord. Priveste "maretia" si "gloria" statelor ateiste.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu cred ca problema e ce are în plus. Nimic, asta e răspunsul. Ce face cu ce are e o alta chestiune.

Întrebări similare