Da, oarecum.
Exista 2 tipuri de memorie, exista memoria de lunga durata, care nu coreleaza in mod deosebit cu inteligenta pentru ca ai cazuri precum cele ale oamenilor cu Asperger care pot memora chestii imposibile dar au scoruri medii sau chiar submedii la testele conventionale de inteligenta.
In schimb, memoria de scurta durata coreleaza puternic cu ceea ce psihologii numesc inteligenta fluida. Exista o taxonomie a inteligentei care o imparte in inteligenta fluida si inteligenta cristalizata. Inteligenta cristalizata este similara cu ceea ce numim in popor intelepciune, adica abilitatea de a folosi experientele trecute pentru a procesa si lua decizii in situatii noi. Inteligenta fluida se refera la abilitatea de a prelucra si analiza o informatie noua incat sa ajungi la un rezultat care sa te ajute intr-o anumita siuatie.
Oamenii cu scoruri mari la testele pentru memoria de scurta durata tind sa obtina rezultate foarte bune la testele de inteligenta si vice versa.
Cat despre abilitatea de a imbunatati memoria/inteligenta, conform corelatiei imbunatatirea memoriei de scurta durata ar avea si impact asupra inteligentei insa din cate am vazut eu prin studii rezultatele nu-s exceptionale, poti obtine cateva puncte in plus la testele de IQ insa diferenta nu va fi suficient de mare incat sa fie relevanta in viata ta de zi cu zi.
Din punctul meu de vedere cred ca inteligenta nu flucueaza prea tare pe parcursul vietii in absenta cazurilor patologice.
"memoria este direct proportionala cu inteligenta"
- nu intotdeauna, există "idioți" cu o memorie fantastică
"nu poate fi imbunatatita"
- cine?
Da. Nu poate fi imbunatatita. Mai e partea ca majoritatea nu folosesc ceea ce au desi ar putea folosi.
anonim_4396 întreabă: