| Theo94 a întrebat:

Este bine sa-ti inveti copiii de mici ca nu exista mos craciun, sa stie adevarul pur si simplu?

35 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Nu conteaza vor afla de pe net

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Da

| RAY a răspuns:

Nu,dar e bine sa nu invatam copii cu anumite credinte false de mici

| Theo94 explică (pentru RAY):

Cand am pus intrebarea ma asteptam sa primesc si un raspuns ca daca li s-ar spune le-ar afecta cumva imaginatia, pe de alta parte este o credinta falsa cum ai spus, bucuria este sustinuta de o minciuna si cred ca si asta ii afecteaza intr-o oarecare masura, oricum nu am copii, sunt prea tanar, eram doar curios de raspunsuri.

P.S. : Daca mos craciun vine din Laponia de ce pe jucarii scrie Made in China? laughing

| RAY a răspuns (pentru Theo94):

Pentru ca mos craciun e un chinez care isi face jucariile in china, din cate am auzit are o nevasta hot de asta sta in laponia

| Violleta2022 a răspuns:

De ce nu lasi copiilor mici bucuria de a straii momente de neuitat cu Mos Craciun?
Fiecare varsta are farmecul si frumusetea ei, iar copii mici, cred ca povesti cu zane, feti frumosi, lucuri magice si evident, mos craciun!
Dar, toate la timpul lor!
Dupa 6-7 ani, cand se maresc, vor afla si singuri cine-i mos Craciun, pana atunci, nu el stricati bucuria si magia lui Mos Craciun.

| T0T a răspuns:

Eu cred că e bine să îți lași copiii să se bucure de fantezia poveștilor, că până la urmă realitatea în care trăim poate fi destul de monotonă. Așa se pot bucura și ei și își pot lăsa imaginația să lucreze. E cum ai avea o carte de colorat. Realitatea e reprezentată de filele din acea carte împreună cu contururile imaginilor ce trebuie colorate iar copiii vor veni cu culorile. Nu zic, cel mai bine e să îi lași tot pe ei să facă și conturul, adică să îmbini fantezia cu realitatea.

| relian a răspuns:

Depinde,sa stii daca este bine ar trebuie facute ceva experiente sa poti compara.Am vazut un copil de genul asta caruia i s-a spus adevaru si era f inteligenta, ca era fetita.Acum nu stiu daca faptul ca auzea tot felul de realitati a facut-o sa fie asa.Eram de fata cand bunicasa o intreaba de tacsu laughing ce face tacsu se mai cearta cu maicasa? ERam cu tti la masa si ea zice da o si bate ca zice ca nu vrea sa-i dea Piz...da laughing au ramas aia muti,eram si asa straini nitel de ei,dara neam amuzat au de tot.F desteapta fetita aia, probabil asa era ea nu ca stiai tot felul de chestii mos peste, mos craciu stia cum se fac copii etc nu cu barza nu cu povesti laughing Cred ca depinde de cum te nasti si asa nitel cum te finisezi, ce vezi, educatie etc, dara in mare cum te nasti.

| Sn4k3 a răspuns:

Daca vrei sa li se duca Craciunu' pe p***, sigur. Ce ajung haterii astia de religie...

| ALGator a răspuns (pentru Sn4k3):

Mos Craciun nu are nicio treaba cu religia. As zice ca dimpotriva, e un produs laic. Deci poti sa stai linistit :-)

| Sn4k3 a răspuns (pentru ALGator):

Am zis eu ca are treaba? Am zis ca astia de urasc asa tare religia ajung sa faca chestii din astea pentru ''adevar'', il compara pe Dumnezeu cu tot ce vad ca nu-i adevarat.

| danay72 a răspuns:

Da,eu cred ca relația parinte- copil trebuie să se bazeze pe sinceritate. Oricum azi afla repede acest lucru.

| xerxes1 a răspuns:

Cand implinesc 30 de ani, cred ca ar fi bine sa le spui ca altfel devin precum crestinii.
Nu le-a zis nimeni ca Iisus nu mai vine si il asteapta de 2000 de ani.
Este bine sa se bucure de minciuna, dar trebuie sa se si maturizeze cindva.

| Ryumex a răspuns (pentru xerxes1):

Eu iti recomand sa inveti macar sa scrii corect daca tot comentezi aiurea pe aici happy
"cindva" eventual "cândva"
Din fericire acei crestini despre care vorbesti sunt cu mult peste nivelul tau.

| xerxes1 a răspuns (pentru Ryumex):

Daca nu ai inteles mesajul din cauza unui î din a, inseamna ca suferi de retard mintal.
Ca sa nu mori prost citeste macar asta:

https://diacritica.wordpress.com/2009/06/15/i-din-a-si-a-din-i/

si eventual Biblia nu doar o Evanghelie pe sarite.

| ALGator a răspuns (pentru xerxes1):

Tare ma tem ca ei copiii se nasc dotati pentru seriozitate, ambitie* si adevar. Noi adultii facem tot posibilul sa-i facem sa corespunda imaginii noastre despre copii.

* un studiu pe copii de 8 luni arata ca acestia sunt deziluzionati cand asista la actiuni in care adultii se dau batuti in realizarea unui obiectiv (citez din memorie, dar poate fi gasit pe net).

| ALGator a răspuns (pentru Ryumex):

î sau â? poate ca nu... Sa vedem ce zice oamenii de stiinta de peste hotare:
https://dexonline.ro/......99i_%C3%A2

| Pikachūﯰ a răspuns (pentru xerxes1):

Dar are dreptate omu' dupa ce ca esti analfabet mai si suferi, la religie nu ma bag dar tu cu siguranta o sa mori prost asta e clar.

| AC4S4 a răspuns:

Daca esti crestin, ar fi bine nici sa nu fie invatati cu asa ceva. Deoarece Mos Craciun si Nasterea lui Hristos nu au legatura una cu cealalta, au incercat oamenii sa o faca. Asta nu inseamna ca acestia nu pot primi cadouri de Craciun de la parinti.

| ALGator a răspuns:

Asa zisa bucurie a copiilor e de fapt proiectia ei in mintea adultilor. Copiii mai au inca 999 de bucurii de care te poti ocupa.
Si, bineinteles, nu trebuie sa distrugi vraja Craciunului pentru acest motiv. Scena de familie a Craciunului contine mult mai multe decat kitschul unui mos cu barba aparut prima data pe sticlele de coca cola. E vorba de decorul bradului, de caldura din familie, de daruri etc.
Am practicat si eu asta. Dar acum mi-ar fi mai greu sa ma uit in ochii unui copil si sa-l mint. Ca adult sunt propriul lui reprezentant in lume.
Bineinteles ca nu trebuie facut un capat de tara din asta. Fiecare face cum crede. Cind ma gindesc la experienta personala de copil, nu au fost chiar cine stie ce fiori din intilnirea cu Mos Craciun. Iar fiica-mea a recunoscut la 3 ani "pantofii lui bunicul" la Mosul care era costumat de nerecunoscut, asa ca...

| ALGator a răspuns:

Singura problema "filosofica" e poate ca un copil "luminat" de mic va trebui sa invete sa-si minta el tovarasii de joaca cum ca Mos Craciun exista, daca nu vrea sa le strice iluzia.

| Elena9328 a răspuns:

Nu este ok, strici farmecul Craciunului.

| GPA a răspuns:

"Moș Crăciun" este spiritul Crăciunului. Nu este o ființă umană sau terestră, reprezintă bucuria sărbătorilor de iarnă alături de familie.
Poți să le spui copiilor acest lucru, pentru că oricum își vor păstra acest spirit al Crăciunului. Nu "cadourile" contează, ci spiritul.

N-ai nimic de pierdut, decât să-ți minți copilul pe degeaba, mai bine fiți sinceri cu el. La urma urmei, va deveni la fel de sincer precum dumneavoastră.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Din punctul meu de vedere, nu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Are si Mosul ala farmecul lui pana la o varsta, de ce sa-i iei asta? Dupa o varsta intelege singur care e faza. Am mai auzit parinti ca nu le cumpara cadouri la copii de Craciun pentru ca nu vor sa-i invete sa creada in prostii. Dar asta mi se pare o si mai mare prostie. Ca si copil, te simti ca ultimul om, ca toti din jur sa primeasca, iar tu nu. Si nu, nu are legatura cu educatia. Copiii sunt copii.

Credinta falsa. Frate. Au prieteni imaginari, oricum. Asta sa fie ultima chestie care-i afecteaza pe copii, la ce familii disfunctionale exista in lumea asta.

| Theo94 explică (pentru anonim_4396):

Poate sa le cumpere cadouri, dar sa le spuna adevarul, nu cred ca i-ar afecta, doar daca un astfel de copil este inconjurat de ceilalti (brainwashed).

| August99 a răspuns:

Nu stiu sincer... e prea complexa chestia cu mosu'. adica daca ii zici de mic ca nu exista o sa auda de la alti copii si o sa isi puna intrebari sau chestii.

| cezar003 a răspuns:

Cand dispare mos craciun se asteapta de la o tableta de la tata
si un telefon de la mama si o sa-ti spuna ca nu am avut de unde sa stiu ca ma cauti, pantru ca nu am avut semnal! cred ca mos craciun trebuie sa fie la fel aca si isus hristos

| cezar003 a răspuns:

Crezi sau nu, el exista!

| cezar003 a răspuns:

Copii stiu pe ce lume traiesc dar daca ai face pe un mascarici, te vor aprecia mai mult

| Denision a răspuns:

In nici un caz.Copiii trebuie sa traiasca spiritul craciunului, trebuie sa fie constienti ca exista acel "mos craciun". Bucuria se observa pe fata micutilor!

| b4stefa a răspuns:

Da
Altfel se vor simti mintiti si deziluzionati
dar in schimb stii ce putem face?
putem sa le zicem adevarul ca acum 2000 de ani nu un mos/spiridus/zana /elf/ren/om de zapada s-a nascut si a murit pentru ei, ci Insusi Fiul Lui Dumnezeu care ne-a oferit cel mai pretios cadou:"viata vesnica"

| ThisNameIsNotAutorizedToBeViewedByAnyone a răspuns:

Lasa-i macar pana la 10 si ani si dupa poti sa le iei bucuria

| Ana4567 a răspuns:

Nu! Pe tine așa te-au învățat părinții?
De ce sa nu îi lasi sa se bucure? Ai vazut vreodata bucuria de pe chipul unui copil, atunci cand se trezește in ziua de Craciun cu mii de dulciuri și jucării sub brad?