Cat de "nevinovat" sa fii ca sa ajungi adjunctul sefului Securitatii in 1978? Cati oare, Doamne daca existi si le vezi toate, au "infundat" beciurile Securitatii in urma unor dosare instrumentate de acest nemernic? Acum se pare ca doreste inapoi gradele de securist nenorocit, averea din tara, pentru ca - nu-i asa?- el l-a tradat numai pe Ceausescu nu si poporul roman!
Nici moral nici corect. Actul de tradare tine de infidelitate indiferent din ce cauza o faci dupa ce ai depus un juramant.
Cred ca da. Poate fi incorect sau imoral sa tradezi un dictator? Nu cred. Dictatura arata un rau, iar raul trebuie eliminat. A fi fidel unui om rau inseamna complicitate... nicidecum moralitate, iar asemenea principii nu pot fi sanatoase, ele sunt partinitoare, subiective. Este corect si moral sa tradam un criminal? Da. Corect este sa fie dreptate. El este responsabil... trebuie sa plateasca. Trebuie sa privim si dincolo de persoanele in fapt(faptas si tradator).
Eu chiar nu stiu ce sa zic. Am citit 'orizonturile rosii' si am incercat cand un sentiment, cand altul. De asta am pus intrebarea.
Un fapt aparent imoral impotriva unui om amoral este corect. Este ca in negarea negatiei: doi "nu" inseamna "da".
Tot timpul e corect sa tradezi un dictator. Tradand un dictator iti ajuti poporul sa scape de el si sa aiba o sansa democratia. Niciun dictator de ep lumea asta nu ar trebui ignorat. Absolut toti ar trebui sa plateasca scump pentru actiunile lor.
Da, si asta e adevarat. Cine ar putea, de exemplu, sa spuna daca Basescu este sau nu un om moral? Sau Crin Antonescu, sau oricare altul.
Sau ca felul in care ajung in pozitii politice este moral. eu nu cred, de asta zic ca nu prea are sens.
Cand vorbesti de un dicator din start scoti moralitatea din discutie.
Evident, moral nu este sa tradezi un dicator, nici corect. Uneori chiar daca nu e corect, poate avea rezultate bune si pozitive. Dar eu daca as fi in situatia lui Pacepa nu as putea face ce a facut el.
"Dar eu daca as fi in situatia lui Pacepa nu as putea face ce a facut el." - Sa inteleg ca daca ceva similar ar fi facut un ofiter superior al lui Hitler, tot la fel ai fi zis?