anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Este corectă partea despre stima de sine din acest videoclip? Dacă da, înseamnă îmbunătățirea vieții a multor oameni care se simțeau inferiori din diferite cauze. Este o perspectivă corectă?
https://www.youtube.com/......tps?/watch

7 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Și lipsa stimei de sine este periculoasă.

| anonim_4396 explică (pentru sadrian46):

O, da.

| Apokales a răspuns:

Mi se pare absurd. Oricum te evaluezi in raport cu ceilalti. Cand esti campion mondial neinvins si iti iei prima bataie, clar esti pus la pamant. Ai ajuns in varf si nu ai cunoscut infrangerea, vine unul si ti-o da, iar tu ramai cu aceiasi stima de sine si te crezi egal cu celalalt?! N-ai sa vezi asa ceva. Pe de alta parte aduce in prim plan o filosofie interesanta, aceea ca esti egal cu celalalt, dar nu la toate domeniile de activitate. Este o viziune ce te ajuta sa mergi mai departe, sa vezi situatia in ansamblu. Ce mi se pare periculos in legatura cu ceea ce a spus este ca vor fi unii care se cred speciali, doar ca exista, ca lumea este a lor si tind sa nu se mai evalueze corect sau macar aproape de ceea ce sunt cu adevarat. Ia cazul fetelor in ziua de astazi, multe complimente venite din partea baietilor le creste stima de sine, iar baietii d-abia primesc un compliment pe an, iar ala este venit de la un coleg de serviciu. Mi se pare dragut ce propune, dar nu-i practic si nu poate fi pus in aplicare, cand esecul vine trebuie sa fii prost sa ramai la fel.

| anonim_4396 explică (pentru Apokales):

Foarte corectă partea cu fetele.

| Apokales a răspuns (pentru anonim_4396):

Sa zicem ca este, insa nu vreau sa se creada ca le urasc pe toate, stiu ca exista si cocalari care au incredere in ei, chiar foarte mare, si care abordeaza grosolan fetele. Iar in cazul asta putem avea o viziune distorsionata a realitatii si sa ne face mari iluzii. Ceea ce propune profesorul in video este o cale de mijloc in viziunea lui, adica orice s-ar intampla ar trebui ca stima ta de sine sa ramana aceiasi. Eu cred ca trebuie sa ne evaluam constant si sa luam toate datele pe care le avem inainte sa avem informatia ca da, am gresit si sunt prost sau da, sunt bun si merit respect si admiratie pentru ceea ce am facut.

| anonim_4396 explică (pentru Apokales):

Total de acord cu tine.

| Februar30 a răspuns:

Este oarecum corecta, insa punerea in practica e defectuoasa, precum se vede chiar in acelasi video.
La 0:58 spune ca e gresit asta: "Cand am PERFORMANTA sau cand sunt apreciat comportamental de altii, inseamna ca sunt o persoana buna si valoroasa. Si am o stima de sine pozitiva, ceilalti ma cred bun si valoros."
si corect asta:
"Noi spunem asa - nu stima de sine e elementul fundamental, ci acceptarea neconditionata a propriei persoane. Altfel spus, tu ca persoana esti valoroasa prin simplul fapt ca existi, nu prin CEEA CE FACI."

La 5:10 apar pe ecran cuvintele "Prof Univ Dr". Ceea ce individul a afirmat mai sus (scris cu bold de mine), contrazice ceea ce apare pe ecran. Titlurile academice = performanta, auto-importanta prin ceea ce face (nu prin simplul fapt ca exista, asa cum tot el afirma) happy
Dupa mine, este o psihologie ieftina, buna pe hartie si nu in practica.