| Seby90 a întrebat:

Este depravarea (morala) o consecinta a ignorantei sociale?

Comentati.

9 răspunsuri:
Elianna
| Elianna a răspuns:

Depravati au existat din toate timpurile. Sunt acele scursuri ale oricarei societati.
Nu cred ca ignoranta este o cauza,ca sunt si depravati scoliti.
Cred ca este vorba de EUL fiecaruia din noi si de filtrul pe care educatia, bunul simt, scoala, constiinta, traditia, religia, ...ni-le pune in fata atunci cand actionam.
Daca sa facem ceva sau nu.

| Seby90 explică (pentru Elianna):

Poti fi scolit si sa furi din buzunare, poti fi scolit si sa treci pe langa un om muribund fara a suna la salvare. Poti fi scolit si sa iei un cersetor la bataie ca incepe sa iti vorbeasca cand el are nevoie doar de 1 leu sa-si ia o paine. Poti fi scolit si sa ranesti prin atitudinea ignoranta pe care o abordezi pentru ca ai vazut la amicii tai ca tine si vrei sa fi si tu "cul" ca ei.

| sabin89 a răspuns:

As zice ca e o consecinta a delasarii, a lipsei de autocontrol. Sigur ca si anturajul in care te invarti are o influenta, dar cauza principala a depravarii este la tine insuti. Cel mai bine e sa nu cedezi la prima ispita, pentru ca daca ai cedat acolo de regula intri pe o panta pe care te tot duci. Nu zic ca nu te poti corecta si mai tarziu; te poti, dar mult mai greu.

| Seby90 explică:

Dragul meu, la varsta de 23 de ani nu mai am teme, de fapt, merg la munca in fiecare zi. Teme la ce?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Posibil. M-am gandit si eu intr-un timp la asta. Mai degraba o consecinta a indiferentei sociale.

| Coco2730 a răspuns:

Daca am considera ca ignoranta sociala este necunoasterea starii societatii, atunci ar fi interesat de observat de ce popoarele vestice, cu o educatie extensiva, obligatorie sufera de nenumarate hibe: perversiuni, incapacitatea de a avea relatii sanatoase, minciuna, razboi, inegalitate. Ne face cunoasterea mai buni? Alfred Adler, renumitul psiholog, spunea ca ni se par normali doar cei pe care nu ii stim suficient de bine. In continuare, are legatura informatia cu busola morala? Eu cred ca nu. Un argument il aduce CS Lewis, el spune ca in interiorul nostru exista o voce care ne indica sa facem lucrul bun. Insa aceasta voce poate fi distrusa de generatii de pacate, de obiceiuri negative repetate. Aceasta cred ca e adevarata cauza a depravarii morale. Repetarea continua a pacatului, inteles ca folosirea rea a binelui, a ceea ce exista, distruge insasi busola noastra morala.

| Coco2730 a răspuns:

Tu ce crezi? Ar putea societatea, prin cunoastere, sa devina mai buna? Ar putea exista vreo scoala care sa imbunatateasca felul in care percepem faptele din punct de vedere moral? Etica din fiecare domeniu ne poate fi de folos, studiul legii, drepturile omului, religia are de multe ori o componenta morala. Chiar daca medicul isi incepe munca utilizand juramantul lui Hipocrate, el nu studiaza niciodata etica.

| Coco2730 a răspuns:

Cred ca depravarea morala e o consecinta a ignorantei morale si deci a stricarii busolei morale prin abuz, si abia apoi, in planul doi, a inegalitatii sociale, a educatiei, a familiei, etc.

| roxystomp a răspuns:

Nu te grabi sa judeci. Ma indoiesc ca le-ar da la scoala o astfel de tema. E destul de profunda. In cel mai rau caz le-ar fi dat asa ceva la filozofie. Dar ti-am zis ma indoiesc ca e tema la scoala. E prea prfunda.