Efectul doppler e o consecință generală a fizicii. Cu cât ești mai aproape de o sursă care emană orice fel de unde, frecvența acelor unde e mai mare. Dacă te îndepărtezi frecvența scade. Cum zicea cineva, e un efect și geometric. De asemenea distanța dintre sursă și receptor influențează lungimea de undă observată. Cu cât sursa se îndepărtează de noi lungimea acesteia de undă crește, deci e asociată și proporțională cu scăderea frecvenței. Deci e o consecință acest efect a mai multor fenomene fizice, cum ar fi cele observaționale ca deplasarea spre roșu.
Rezonanța mecanică este tendința unui sistem de a acumula mai multă energie atunci când frecvența sa proprie corespunde cu frecvența oscilatorie a sa lucru care trebuie evitat și de care se țină cont ca aceasta să nu capete caracter distructiv.
Deși amândouă fenomenele se referă la frecvențe acestea descriu alte lucruri per ansamblul lor legate de acestea.
E un efect geometric. Dacă mergi cu mașina intilnesti mai mulți stilpi pe marginea drumului într un minut decat dacă ai merge pe jos. Frecventa apariției lor crește.
Efectul Doppler se referă la variația frecvenței unei unde, emisă de o sursă de oscilații aflată în mișcare față de receptor. Astfel, apare în cazul undelor sonore, luminoase și ne oferă informații despre viteza sursei și distanța față de receptor. Cel mai potrivit exemplu ar fi un tren, al cărui sunet devine din ce în ce mai înalt cu cât se aproprie de noi, iar după, frecvența sunetului coboară. Este valabil pentru orice corp în mișcare care emite un anumit tip de unde.
alexAlexalex9991 întreabă: