| Theo94 a întrebat:

Este la moda printre intelectuali sau unii intelectuali (europeni) sa fie anti americani, anti occident?
De ce?
A nu se confunda cu a fi critici.
https://youtu.be/DjCq-p5AG-c?t=5840

Sunt useri pe TPU cu aceste credinte, puncte de vedere?

6 răspunsuri:
| CostinAlamariu a răspuns:

Da, e bine să fim anti-americani în calitate de europeni. Europa are propria istorie și cultură și ar fi bine să nu le pierdem în detrimentul parveniților de la capatul celuilalt al Atlanticului. Cultura Europeana e superioară culturii americane, iar americanizarea noastră nu face decât să ne distrugă spiritul european. Ce este americanismul? Mâncare proastă, filme expirate și uneori propagandistice și întotdeauna comerciale. Filmele europene n-o fi ele populare la public dar sunt mult mai intelectuale și originale. Mâncarea noastră e de bun gust, autentică și organică. Capitalismul și urbanismul american sunt niște catastrofe.

Cât despre sentimentele anti-occident sunt de acord și cu ele, dacă prin asta ne referim anti-impunerea occidentului în spațiul central și est-european. Și anti-occidentalism în sensul occidentului de azi, anti-traditional. Practic Europa de azi a devenit anti-Europa, în special în occident. Dacă valorile traditonale europene mai pot fi păstrate, pot fi pastrate doar aici, în Polonia, Ungaria, România.

Și în caz că avem idioți aici care gândesc dialectic, nu, nu-mi place Rusia. Urăsc Rusia la fel de mult cum urăsc SUA. Ca să vezi, le poți urî pe amândouă!

| LordCristobal a răspuns:

Sunt anti-americani si anti-occident din pura prostie pentru ca nu au cunoscut ce inseamna comunismul sau sa fii cotropit de rusi sau turci.
Eu nu zic ca americanii si Occidentul sunt perfecti, dar sunt o optiune mult mai buna decat cizma ruseasca.

| carevaescu a răspuns:

A fi pro sau anti orice grupare enormă de oameni este o idee fundamental absurda.

Dar uite că nu oprește pe nimeni din a pune foarte mulți oameni într o oală.

Intelectualii serioși și capabili de gândire rațională sunt mai degrabă împotriva unor idei, nu unui popor.

Nici măcar nu se referă la un întreg sistem de gândire, pentru că, surpriză, americanii și occidentalii nu gândesc toți la fel. În ciuda simplificărilor reductive, gândirea americană cât și gândirea occidentală este heterogenă.

Intelectualii seriosi de obicei definesc ce vor să zică atunci când folosesc termenii. Atunci când se vorbește despre Occident de obicei se vorbește de anumite tendințe și anumite concepte, nu despre oameni.

Dar nu mă miră chiar atât de mult că atunci când o critică pe o idee definită cu precizie ajunge să fie răspândită, ea să fie percepută ca o critică împotriva a tot ce înseamnă american sau occidental. Dar bineînțeles nu era asta intenția autorului.

Fiecare intelectual va avea o definiție diferită pentru cuvântul "american/occidental". De obicei are de a face cu ramura intelectuală în care se afla.

Ok. Unde vreau să ajung cu toate astea este că acești termeni sunt mai mult un soi de termeni umbrelă care acoperă categorii întregi de idei. În fiecare discurs trebuie să ți dai seama despre care categorie vorbește autorul.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru carevaescu):

Nu e nimeni împotriva unui popor și n-a zis nimeni că toți gândesc la fel. A fi anti-american înseamnă a fi împotriva influenței cultural americane în Europa. Asta n-are nicio legătură cu indivizii care se intampla sa fie cetățeni americani.

| Theo94 explică (pentru carevaescu):

Acei intelectuali care sunt antiamericani nu se refera la americanii de rand ci la unele personalitati influnte din USA (politicieni, antreprenori sau sefi de companii mari, etc.), sau cultura americana, idei, corporatii din USA, etc.

| FilosofulDepresiv2022 a răspuns:

Notiunea de anti-american este o notiune cam vaga.Insa, da, sunt numeroase aspecte legate de societatea moderna americana(de subliniat moderna, ca nu a fost mereu asa)care sunt blamate de intelectuali, pentru ca acele caracteristici sunt, in mod intrinsec, antiintelectuale.In primul rand, majoritatea gogomaniilor legate de feminism si LGBT si duse la extrem in societatea americana(nu am o problema cu cei homosexuali sau trans, sa fie clar, dar comunitatea LGBT are o gandire exagerata care ajunge la nivel de propaganda si spalare pe creier.Ba chiar cunosc persoane gay sau trans care sunt impotriva comunutatii). Apoi ar mai fi si industria cinematografica, industrie care este raspandita la nivel global, insa care reprezinta un fast food al divertismentului, deoarece majoritatea filmelor lor au o poveste slaba, cliseica, ce urmareste un tipar repetat de n ori. Putine filme sau seriale bune se mai gasesc.Practic un bun segment din societatea americana traieste intr-o continua autosuficienta si virtute a inertiei, intr-un consumerism fara sfarsit.Aceste valori, asa cum am mai zis, sunt transmise la nivel global.De asta as putea spune ca este un trend printre intelectuali sa fie antiamericani, pentru ca multi dintre americani sunt antiintelectuali.Este ceva reciproc.