| ania a întrebat:

Este Noul Testament un document credibil?
Ce zic si altii.
Arheologul W.F.Albright
"exista mai multe multe manuscrise timpurii ale Noului Testament decat in cazul oricarui alt autor clasic, iar cele mai vechi documente cuprinzatoare in care se regaseste acest text sunt datate la nu mai tarziu de doua secole de dupa redactarea originala"
Eduard Glenny vorbeste de "5656 de manuscrise cuprinzand NT grecesc in totalitate sau fragmenar. Unele manuscrise partiale provin din secolul al II-lea dHr si multe nu depasesc o distanta de de 4 secole fata de originale"
Craig Blomberg:"datarea standard, acceptata de cercetatori chiar si in cercurile foarte liberale, este urmatoarea: anii 70 pentru Evanghelia dupa Marcu, anii 70 pentru Matei si Luca, anii 90 pentru Ioan …cele mai timpurii biografii ale lui Alexandru cel mare au fost scrise de Arrian si Plutarh la mai mult de 400 de ani dupa moartea lui Alexandru, in anul 323 IHr si cu toate acestea cecetatorii le considera in general demne de crezare"
FF Bruce" in cazul Razboaielor galice ale lui Cezar ( redactate intre 58 si 50 iHr) cel mai vechi manuscris a aparut la 900 de ani dupa epoca lui Cezar. Dintre cele 142 de carti ale istoriei romane de Tit Liviu(59 iHr-17 d Hr), mai exista 35; ele sunt cunoscute din nu mai mult de 20 de manuscise, numai unul provenind din secolul IV. Din cele 14 carti ale Istoriilor lui Tacit(cca 100 d Hr) nu mai exista decat 4 si jumatate; dintre cele 16 carti ale Analelor sale exista 10 pastrate integral si 2 partial. Textul cestora se bazeaza in exclusivitate pe 2 manuscrise, unul din secolul IX si celalalt din secolul XI.Istoria lui Tucidide ne este cunoscuta din 8 manuscise, cel mai timpuriu din jurul anului 900.Acelasi lucru se poate spune si cu privire la Istoria Herodot(488-428 I Hr). manuscisele cele mai vechi au aparut la peste 1300 de ani fata de originale.
De vreme ce savantii aceepta scrierile clasicilor antici ca fiind in general demne de crezare, chiar daca manuscrisele cele mai timpurii au fost scrise atat de tarziu fata de originale, iar numarul lor este in multe situaltii atat de mic, in cazul NT, credibiltatea textului este certa in egala masura."
Leach " Exista acum peste 5686 de manuscrise grecesti cunoscute ale NT. Daca adaugam cele peste 10.000 ale Vulgatei latine sic el putin 9300 de late versiuni mai timpurii, dispunem de aproape 25.000 de copii manuscise ale unor portiuni din NT care s-au pastrat pana astazi.Nu exista nici un alt document al antichitatii care sa ajunga macar in proximitatea unui astfel de namar de atestare. Pe locul d oi se afla lliada lui Homer cu 643 de manuscrise. Primul text pastrat integral dateaza din secolul XIII."
Istoricul JWMontgomery:"a fi sceptic cu privire la textul rezultant al cartilor NT inseamna a nu avea nici o certitudine cu privire la antichitatea clasica, de vreme ce nici un document al perooadei vechi nu este mai bine probat bibliografic decat NT"

10 răspunsuri:
| bebemikutzz a răspuns:

Intrebarea la care astepti raspuns presupun ca este."Este Noul Testament un document credibil?".


pai eu una consider ca da.este credibilhappy:X

| URSaKe a răspuns:

Frate nu stiu la ce te complici atat cu nu stiu ce istorici si altii cand e clar ce zice Domnul "crede si nu cerceta" daca Dumnezeu asa a lasat nu te mai incurca tu cu altii, ce e lasat de la El e bun lasat si nu cauta alt undeva!

| bamse a răspuns:

Da si mie exemple de greseli din Noul Testament.

| ania explică:

@URSake
Cand a zis Domnul crede si nu cerceta?

| ramona30 a răspuns:

E la fel de credibil precum este si Miorita, Greuceanu sau Harap-Alb. Povestirile nu difera prea mult intre ele.
In esenta e acelasi lucru, unul bunatatea intruchipata ajuta lumea si o scapa de cel rau bla, bla, bla.
Uiti un lucru Ania. In general istoricii au scris despre vremurile in care au trait si mai putin despre vremuri trecute, autorii NT au scis despre ce se intamplase in urma cu aproape 100 de ani in urma. Nu mai traia niciunul dintre cei ce traisera vremurile. Au scris despre mituri si legende pe care le-au inflorit si ei la randul lor.
Ai spus despre Alexandru cel Mare si alti lideri ai antichitatii. Pai in urma lor au ramas orase, construite de ei insisi, monumente, statui, inscriptii (toate astea din timpul vietii), poezii dedicate, manuscrise, monede batute etc. In timpul in care ar fi trait acel om numit Isus, nimeni nu a surprins nimic din cele enumerate de mine mai sus.

| Kosuchin a răspuns:

@Ania, dar nu asta inseamna "Fericit cel ce crede si nu vede" sau cum o fi sunand?

| ania explică:

@ramona
Pe ce te bazezi cand spui ca autorii NT au scris ce se intamplase cu peste 100 de ani in urma?
Autorul Evangheliei dupa Ioan pretinde ca e unul din cei 12 apostoli ai lui Iisus si ca a scris ce a vazut cu ochii lui :-faptul acesta este adeverit de cel ce l-a vazut-( Ioan 19:35)
Autorul cartilor I si II Petru (unul din cei 12 apostoli), de asemenea sustine ca e martor ocular;-v-am facut cunoscut puterea si venirea Domului nostru Iisus Hristos, nu intemeindu-ne pe niste basme mestesugit alcatuite ci ca unii care am vazut noi insine, cu ochii nostri mairea LUI-.(II Petru 1:16)
Autorul cartilor Luca si Faptelor Apostolilor sustine ca a stat de vorba cu martorii oculari si ca a consemnat ce au zis ei:-multi s-au apucat sa alcatuiasca o istorisire amanuntita despre lucrurile care s-au petrecut printre noi, dupa cum ni le-au incredintat ceice le-au vazut cu ochii lor de la inceput si au ajuns slujitori ai cuvantului, am gasit si eu cu cale, dupa ce am facut cercetari cu deamaruntul asupra tuturor acestor lucruri de la originea lor, sa ti le scriu in sir unele dupa altele-(Luca 1:1-3)
Istoricul Will Durant spune-autorii evangheliilor nu ezita sa relateze nenumarate evenimente pe care niste simpli nascocitori le-ar fi ascuns, ca de exemplu concurenta apostolilor pentru pozitii inalte, fuga lor dupa arestare, tradarea lui Petru, spusele unor ascultatori cu privire la o posibila dementa a Sa, strigatul sau plin de disperare de pe cruce. Faptul ca o mana de oameni simpli ar fi nascocit o personalitate atat de puternica si de atragatoare, atat de distinsa si de etica, ar fi un miracol mult mai greu de crezut decat oricare dintre relatarile din evanghelii-

| ania explică:

@eu.costi
In Ioan 20 :21 dupa ce Toma le-a spus celorlalti ucenici ca el nu va crede ca a inviat Iisus decat daca il va atinge, Iisus vine din nou la ei si dupa ce il lasa sa-l atinga ii spune: _ Pentru ca M- ai vazut ai crezut. Ferice de cei ce n-au vazut si au crezut_. Pentru ca dupa inaltare crestinii nu mai au ocazia sa atinga trupul inviat al Mantuitorului pentru a crede in inviere.

| doctorandus a răspuns:

Albright nu a fost fundamentalist sau literalist biblic. Dimpotriva, era de acord cu ipoteza documentara a lui Wellhausen si cu cele doua sute de ani de biblistica (critica superioara si inferioara) dinaintea lui.