Cum se produce pe scurt, simplu poate nu chiar perfect.
În aer există tot timpul vapori de apă.
Când e cald, aerul se ridică în sus, și ajunge în pături înalte ale atmosferei.
Acolo este rece. Când este rece, moleculele de apă se condensează, se unesc împreună în mici picături minuscule. Acestea reflectă razele soarelui și îl vedem sub formă de nori. Aceste picături fine sunt duse de curenții de aer numiți vânt.
Ca să poată ploua, umiditatea mare face ca aceste picături fine de ceață să se coaguleze în picături mari, care nu mai pot să rămână în masa de aer și greutatea le face să cadă in formă de picături la sol, și avem ploaie.
Ce se face ca să se provoace ploaie artificială.
Ca din picături mici, să se formeze picături mari, trebuie să existe la nivelul norilor nuclee de coagulare ale picăturilor fine de ceață. Dacă la nivelul norilor de aruncă din avion sau se aruncă de jos cu rachete niște cristale pe care picăturile să se aglomereze. Gheață carbonică, iodură de argint, pulbere de clorură de sodiu. Dar pentru asta, este nevoie să ai nori groși nori de ploaie, iar nu ca în poezia lui Șt. O. Iosif,
...Și norii vin, ca să se ducă.
"Când e cald, aerul se ridică în sus, și ajunge în pături înalte ale atmosferei"
Tot timpul e cald, mai ales vara când sunt temperaturi de 30° spre exemplu și tot secetă este pentru că nu plouă. Spuneați mai jos că trebuie să se coaguleze, asta cum se face?
Repet, e cald jos. Vezi că noaptea se depune rouă? Asta se întâmplă și în deșert unde plouă o dată pe an. Se coagulează acolo în atmosfera superioară, căci chiar dacă jos e cald, pe măsură ce te îndepărtezi de suprafața pâmântului, temperatura aerului scade. Dacă se depresurizează avionul la 10000 de metri, mori din lipsă de oxigern șo mori de frig.
În aerul cald de jos, apa este sub formă de vapori, așa cum sunt aburii care ies dintr-un vas încălzit. Astfel, în aerul la 30 de grade apa este sub formă de vapori.
La temperaturi mai mici, vaporii se transformă în apă. Cum? Se aglomerează mai multe molecule sub formă de picături de apă. Aceste picături de apă mai mici, sunt ceața. Cum și de ce se face coagularea nu știu cum să îți explic simplu. Să ne gândim că este un amestec de molecule de apă și de aer. Acest amestec la o anumită temperatură, aceste molecule de aer și de apă, care se ciocnesc între ele și se deplasează haotic.
Aceste ciocniri determină temperatura. Se numește echilibru termodinamic. Când scade temperatura este nevoie de alt echilibru energetic acolo. Acum la temperaturi mai mici, echilbru este mai bun, se simt ele mai bine atunci când se unesc într ele. Astfel din necesități de echilibru se unesc. Dar când sunt încă foarte mici, ele prin ciocniri se pot menține în aer fără să cadă. Când sunt prea mari, se rupe echilbrul și sunt prea grele și încep să cadă.
Ploaia se produce prin caderea apei cumulat in nori (saturati). Producerea ploii se poate intampla si prin "scuturarea" de vant /furtuna sau prin condensare pe particule care plutesc in aer.
Indienii (americani) cica si-au provocat ploi prin ritualuri speciale, care constau prin provocare de fum si zgomot specific.
Daca e seceta la voi, puteti uda prin irigatie sau din puturi adanci forate.
Da, se poate produce ploaie artificiala. O romanca, om de știință s-a dus in America de sud pentru a experimenta si asta in urma cu aproape 100 de ani. Nu-mi amintesc numele ei.Am citit despre ea in Enciclopedia marilor personalități.
Da se poate, într-un fel. Aparent eliberarea de iodură de argint sau alți compuși chimici în atmosferă poate crește probabilitatea de precipitații. Pe engleză metodă se numește cloud seeding, iar câteva figuri importante în dezvoltarea ei sunt Irving Langmuir și Bertrand Vonegut, dacă te interesează subiectul. Are și o istorie interesantă pentru că a fost folosit și că armă în timpul războiului din Vietnam când americanii au prelungit perioada mosunelor.
An auzit de această "armă", interesant! Multumesc pentru răspunsuri
Apa din mari, oceane, lacuri etc. se evapora datorita influentei soarelui -> apar norii -> norii sunt purtati de curenti -> cantitatea de vapori acumulata + intalnirea unui strat rece fac sa se produca procesul de condensare (transformare in picaturi de apa) -> ploua -> apa se infiltreaza in sol, in apele subterane, din nou in mari si oceane. Apoi o ia de la inceput.
Mă gândeam eu că așa o fi, dar am altă întrebare, de unde a pornit toată chestia asta, adică cum a apărut apa pe pământ?
Din ce am înțeles nu există un răspuns anume, se crede că de pe meteoriti care erau purtători de gheață.
Mulțumesc pentru explicație!
Cel mai probabil, apa a aparut pe pamant in perioada aparitiei primelor elemente chimice (inclusiv hidrogenul si oxigenul), in urma descarcarilor electrice in atmosfera de atunci.
Cantitatile de gheata aduse de meteoriti ar fi fost prea mici pentru a ajunge atata apa pe pamant (ar insemna ca si pe alte planete ar trebui sa existe urme de apa de cantitati comparative cu Pamantul).
Molecula de H2O a apărut probabil după prima explozie a unei stele. Fiindcă orice element cu excepția Hidrogenului nu poate fi obținut decât prin fuziune atomică care se întâmplă natural în interiorul stelelor. Deci cam așa s-ar întâmplat și cu sistemul nostru solar, prima dată au fost doar atomi de hidrogen, care s-au adunat într-o stea apoi prin fuziune s-au format și alte elemente printre care și Oxigen iar după ce această stea a explodat undeva în haosul de după explozie Oxigenul și hidrogenul au format apă (poate în stare gazoasă, poate lichidă, poate solidă) iar deoarece aceste două elemente Hidrogen și Oxigen sunt așa de comune ia că au ajuns și pe planeta noastră cândva în procesul ei de formare (poate chiar în primele momente).
Adica urme ale oceanelor/marilor?
Din ce am citit pe Marte s au găsit calote de gheață dar sub sol, ba chiar sunt și urme a unui ocean care a existat în trecut.
Îți dai seama că după atâta timp (aici raportat la milioane, zeci de milioane de ani sau poate chiar mai mult) urmele că au existat oceane sau orice formă de viață dispar
Urme detectabile de viata raman, de exemplu compusi chimici care contin Carbon.
Pe Marte am citit ca s-au gasit ceva urme de apa, dar pe Luna nu. Asta inseamna ca Luna n-a trecut pe fazele de formare asemanatoare Pamantului (si a Martei?).
Se crede că luna a fost formată de la coliziunea cu planetă theia, de acum nu știu câte miliarde de ani, poate 2-3.
Luna nu are o atmosferă ca cea a pământului sau cum se crede că a avut planeta Marte. Atmosfera este esențială pentru producerea ploii din ce am inteles din raspunsurile de mai sus. -230 ° C până la +120 ° C >Astea sunt temperaturile de pe lună, deci ar fi trebuit să existe precipitații, dar in lipsa unei atmosfere nu se poate.
Atmosfera este masa de gaze din jurul unei planete, atrase si retinute gravitational in jurul ei.
Si Luna are masa considerabila, dar n-are gaze ce sa retina.