| blackbone1776 a întrebat:

Este sau nu biblia o scriere apocrifa?

15 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Apocrif egal aleatoriu, ambiguu, apocrif, discutabil, nesigur, dubios, echivoc, ezitant, hazardat,...
Ai motive serioase să pui această întrebare? Ai asemenea informații și dorești să îți exprimi nesifuranța legată de autenticitatea textului când pui această întrebare?
La care versiune a Bibliei te referi?
Este pentru tine echivalentă Cartea lui Mormon, care își zic și ei creștini cu Septuaginta?
Pui întrebarea în termeni radicali, este sau nu.
Nu ai impresia că răspunsul necesită mai degrabă o pledoarie consistentă decât un răspuns categoric?

| blackbone1776 explică (pentru sadrian46):

Ma refer la noul testament, bazat pe cele 4 evanghelii, dupa ioan, luca, marcu si matei! nu exista dovezi istorice si nimic care sa sustina faptul ca macar unul din aceste personaje au existat! apocrif egal autenticitate subreda! din moment ce autorii care stau la baza acelor relatari nu au existat sau cel putin nu exista dovezi care sa le confirme existenta, atunci biblia este apocrifa!

| doctorandus a răspuns (pentru blackbone1776):

Ia-o mai incet: faptul ca evangheliile sunt anonime nu inseamna ca nu contin date istorice. Istoricii Bibliei si crestinismului se bazeaza pe datele din ele, dar numai in mod critic, nu iau de bun tot ce scrie acolo.

| blackbone1776 explică (pentru doctorandus):

Nu a spus nimeni ca biblia nu contine date istorice, am spus ca autorii ei sunt necunoscuti, din moment ce autorii sunt necunoscuti, inseamna ca biblia e apocrifa deoarece intervine posibilitatea ca autorii sa nu fie contemporani cu iisus, sa aiba alte interese si tot felul de scenarii de genul!

| doctorandus a răspuns (pentru blackbone1776):

Pai nu erau contemporani cu Isus si aveau scopul de a predica vestea cea buna despre Fiul lui Dumnezeu (adica erau ei insisi crestini). Nu inseamna ca daca nu e totul adevarat, atunci totul e fals.

| sadrian46 a răspuns (pentru blackbone1776):

Pot fi multe interpretări asupra originii, cine le-a scris.
Cei ce le studiază atent cuvânt cu cuvânt, verset cu verset, constată că sunt scrise de autori diferiți, fără contact între ei, care ai relatat totuși aceleași evennimente, la distanță temporară de producerea lor. Astfel au aflat de ele din auzite, prin transmisie orală. Intenția fiecărui autor a fost sî consolideze o religie în formare care s-a desprins ca sectă din religia evreilor. Nu era nici unul istoric de profesie, iar intenția nu era a unei acurateți reportericești ci să contribuie la crearea unui mit. Astfel, apostolii, cu precădere Pavel, și aceste scrieri au pus bazele religieii creștine. Aspectul că erau apocrife sau nu, contează pentru cercetătorii de azi. Pentru restul care le consideră carte de căpătâi religioasă, Iera Biblia, acest aspect este prea puțin relevant.

| blackbone1776 explică (pentru sadrian46):

Nu stiu ce sa spun, mi se pare ca religia crestina e inspirata din foarte multe religii mai vechi, babilon, egipt... probabil cu scopul de a parea mai familiara si ca ea sa fie mai usor de acceptat pentru publicul larg! consider ca principalul scop pentru care a aparut religia a fost unul nobil ( de a crea o autoritate suprema care sa oblige omul la a fii moral )

| blackbone1776 explică (pentru doctorandus):

Povestile au circulat prin viu grai foarte multi ani, probabil au fost modificate si schimbate de nenumarate ori!

| doctorandus a răspuns (pentru blackbone1776):

Da, asta e recunoscut pe larg de catre istoricii crestinismului.

Daca am renunta la povesti culese din auzite s-ar duce pe copca mare parte din istoria antica. De obicei monarhii care comandau inscriptii isi treceau doar victoriile, niciodata infrangerile. Deci, toate texele istorice din Antichitate sunt fie din auzite, fie propaganda.

| blackbone1776 explică (pentru doctorandus):

Diferenta intre biblie si scrierile monarhilor din antichitate e ca biblia nu are nimic care sa o sustina in afara de povesti ale anumitor indivizi necunoscuti care erau lipsiti de simtul realitatii iar istorisirile despre culturi si civilizatii antice sunt sustinute de mii de descoperiri arheologice care atesta acele istorisiri complexe si detaliate despre modul lor de viata, si ideologiile lor. monumente, constructii...

| doctorandus a răspuns (pentru blackbone1776):

Si istorisirile despre monarhi reali erau pline de zei si miracole.

| blackbone1776 explică (pentru doctorandus):

Bati campii, nu faci decat sa cauti cu disperare sa.ti validezi ceea ce iti doresti sa crezi! mai bine te puti la mijlocul distantei dintre cei doi poli, cantaresti cu atentie, privesti lucrurile din mai multe perspective si apoi mi.ar face placere sa vorbim despre veridicitatea intamplarilor biblice si motivele reale pentru care a avut nevoie societatea din timpul respectiv de autoritatea suprema (dumnezeu)!

| doctorandus a răspuns (pentru blackbone1776):

Lol, eu nu sunt crestin.

| DarthNiger a răspuns:

Nu se stie, poti doar sa presupui ca este.

| doctorandus a răspuns (pentru DarthNiger):

Http://en.wikipedia.org/wiki/Forged_(book)

Sunt lucruri cunoscute de mult in universitatile in care se studiaza Biblia. Atat ca nu le zice "falsuri", ci "pseudepigrapha" (care tot falsuri inseamna) sau false atribuiri (adica autorii nu au scris sub nume fals, ci altii le-au atribuit ulterior un nume).