Nu se poate demonstra ca determinismul ar fi corect sau fals.
P.S.:
Fizica cuantica nu sustine faptul ca modul complex in care particulele se comporta ar fi lipsit de o cauza anume, ci doar ca nu a fost descoperita inca o cauza precisa.
Cand vorbim de fizica cuantica numai un idiot ar pretinde ca stie toate "input-urile" ecuatiei.
Da, totul e predestinat. Ca asa vrea Dumniezo
Spune două "predestinări"
Nu se știe încă.
Există totuși teoria ciclului nașterii și renașterii Universului (Big Bang -> moare Universul -> Universul se prăbușește (centrează intr-un singur punct) -> Big Bang) în care absolut totul se repetă (deci predestinarea există).
Din pacate "ciclul" amintit de tine nu este posibil.
https://www.tpu.ro/go-to-answer/15809196/
Sa spunem ca totul este predestinat. Asta inseamna ca orice as face, voi ajunge inevitabil la acelasi rezultat. Corect?
Daca a nu face nimic va avea acelasi rezultat ca a face ceva util, de ce as m-as mai stradui sa fac ceva?
Deci, e posibil sa stau degeaba si sa ma trezesc peste noapte inginer, presedinte sau general. Daca ma straduiesc din greu e posibil sa nu am nimic. Orice as face, nu conteaza.
Este drept?
Desigur ca nu. E posibil sa vezi ministii care sa aiba postul "predestinat", dar afirmatia "Totul este predestinat" nu este adevarata. Poate unele lucruri sunt oarecum predestinate, dar nu toate.
Din pacate (si deocamdata), Stiinta nu poate sa foloseasca termenul predestinare, acesta fiind rezervat doar religiilor.
Daca folosim putina fizica...
Relativitatea spune asa:
Un spatiu tridimensional implica volum, te poti misca oriunde in acel volum.
Einstein a adus Timpul in acest volum, o a patra axa, atunci acest volum de spatiu-timp ar contine trecutul, prezentul si viitorul.
Avem asadar un volum de spatiu-timp, volum care poate fi indoit, curbat, sau chiar eludat de gaurile de vierme, matematica Relativitatii permitand teoretic calatoria prin Timp.
Problema predestinarii intr-un Bloc de Spatiu-Timp se loveste insa de mecanica cuantica, si aceasta iti spune ca nimic NU este predeterminat/predestinat.
Relativitatea functioneaza la scara mare si iti ofera Predictii Exacte asupra a ceea ce se va intampla in continuare.
Cand fizica a inceput sa treaca la nivel atomic si sub-atomic, legile familiare au esuat, la acest nivel neexistand certitudini, ci doar probabilitati.
Cum poate fi viitorul intregului Univers acolo, daca viitorul unei singure particule este imprevizibil?
Inainte sa privim ce face atomul, nu doar ca exista o lacuna in cunostintele noastre, dar insusi atomul nu s-a decis ce va face. Daca are un numar infinit de decizii,...le-ar face pe toate deodata, si numai cand il privim, il fortam sa aleaga.
Care crezi ca este Universul "corect"?
Cel al lui Einstein care contine teoretic TOT Timpul si tot spatiul, sau "Universul" mecanicii cuantice?
Raspunsul este probabil un melanj...
Pana ce Stiinta va demonstra ca elementul X este predestinat sa devina Y sau sa faca Z, arunca-ti ochii in filosofie si/sau religie, alta cale nu ai.
Acum 1 minut | Robert160 explică (pentru Darkmagic):
Ce părere ai despre faptul că totul este interconectat?
Cunosc bine inseparabilitatea (interconectarea daca vrei neaparat) din fizica cuantica, principiu care teoretic, permite teleportarea.
https://www.tpu.ro/go-to-answer/16364514/
Mai stiu cate ceva din ceea ce tine de interconectivitatea biologica si/sau relatii simbiotice...
Telepatia, presupune si ea o interconectare...
Si cam atat cu Stiinta. :)
"TOTUL este interconectat" suna ezoteric, daca nu ar suna exagerat.
O frunza, NU poate sa fie interconectata cu uraniu 234.
"Totul este interconectat".
Sarcina electrica NU este interconectata cu o bucata de cauciuc.
"Totul este interconectat".
Materia NU este interconectata cu antimateria.
"TOTUL este interconectat"
Din nefericire pentru mine si Nextel, telefonul NU este interconectat permanent cu releul... :D
Care "Totul"? :)
Daca intelegi 10 procente din ce am raspuns, ma declar "interconectat" cu multumirea de sine. :)
Cu placere.
Ia numara pe cati laureati ai Premiului Nobel i-ai facut prosti cu ocazia asta. Detalii pe http://en.wikipedia.org/......_mechanics
Nu exista nicio predestinare. Este o mizerie crestina. De fapt crestinii se contrazic singuri cand cred si in predestinare si in liberul arbitru in acelasi timp.
Tu esti cel care iti controlezi viitorul, nimeni altcineva. Crestinii cum sunt foarte limitati si ignoranti in gandire spun ca orice miscare pe care o faci este predestinata, fie ca vorbim de mancarea unei placinte sau sinucidere. Asa de usor isi explica ei lucrurile si asteapta sa vina de nicaieri zeul biblic sa le faca viata usoara fara ca ei sa miste un deget. Vai de steaua lor de spalati pe creier, de asta se afla Romania unde se afla.
A, stai, totul a fost predestinat
Eu cred si in destin, dar si in liberul arbitru. Cred ca este hotarat pentru fiecare cand vine si cand pleaca din aceasta lume, dar ni se da libertatea sa alegem cum ne petrecem timpul din acest interval.
Nu este nimic predestinat. Este o chestie aleatorie. Dupa orice actiune pot urma actiuni diferite. Funda?
Oh, mai există cerșetori de funde în 2018?
Tristuț, ce să zic...
Btw, "După orice acțiune, pot* urma acțiuni diferite"
Sunt multi care cred in predestinare. Eu unul nu cred. Nu cred ca predestinarea a fost dovedita sau infirmata de stiinta.
AvalohAlyn întreabă: