| troleibuz a întrebat:

Este un gest egoist sa aduci pe lume un copil constient de faptul ca s-ar putea sa iti mosteneasca o boala fizica sau psihica, o infirmitate pe care o ai?

21 răspunsuri:
| Adry05 a răspuns:

Dacă sunt șanse mari să aibă și el, cam da.

| doctorandus a răspuns:

Toti avem gene bune si gene proaste. Conceptia unui copil e cum ai juca la loterie. Daca toti ar gandi ca tine, n-ar mai face nimeni copii.

| T0T a răspuns:

Orice gest e „egoist", chiar dacă îl mascăm.
Ar fi complet normal. Cum s-a mai zis, nașterea e un fel de loterie.
Și chiar și așa, dacă eu prefer să trăiesc cu o anumită boală sau afecțiune, asta înseamnă că cel mai probabil și copilul meu ar prefera asta. În general experiența vieții este preferabilă nimicului. Altfel ne-am sinucide toți pentru orice. Majoritatea sinuciderilor sunt făcute la disperare, ca un gest pe moment. Este foarte rar să existe persoane care să aleagă sinuciderea gândind la rece. Asta pentru că instinctele ne fac să luptăm să supraviețuim. Suntem construiți ca să vrem să trăim.

| doctorandus a răspuns (pentru T0T):

Un cercetător care a analizat scrisorile de adio ale sinucigașilor le-a calificat drept "extrem de lucide și de raționale".

Petre Țuțea spunea: Luciditatea este o limpezire a spiritului nimicitoare. Când ești lucid, ești în fața cimitirului. A fi lucid înseamnă a-ți da seama perfect de limitele și neputințele tale. Luciditatea e o categorie dizolvantă. În măsura în care Dumnezeu trebuie primit, nu înțeles, la Dumnezeu nu ai acces prin luciditate.

| T0T a răspuns (pentru doctorandus):

„Un cercetător care a analizat scrisorile de adio ale sinucigașilor le-a calificat drept "extrem de lucide și de raționale"."
Cu siguranță, nu am spus că toți care comit suicid nu sunt lucizi. Dar, de asemenea, acel cercetător nu a studiat toate scrisorile de adio. Și chiar dacă le-ar fi studiat și ar fi rămas la aceeași concluzie (ceea ce nu era cazul) majoritatea sinuciderilor nu sunt însoțite de scrisori și există dovezi că sunt diferențe dintre cei care lasă scrisori și cei care nu lasă.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22759663/

„Whether differences exist between those who do leave a suicide note and those who do not has not yet been comprehensively answered. Leaving a suicide note is not a random phenomenon: A minority, varying between 3-42%, of all suicide victims leave a note. "

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16712947/

„Mean incidence of NW was 30.1% (male: 29.7%, female: 30.8%). NW in Japan had the following characteristics; higher proportion in female and living alone, suicide by more lethal methods such as carbon monoxide, hanging or sharp instruments. On the other hand, non-NW had tendencies to commit suicide for reasons of physical illness and psychiatric disorder, and/or history of previous psychiatric disorders. "

Petre Țuțea nu cred că se referea la completa neluciditate (ceea ce am afirmat că duce la suicid) ca și caz contrar al lucidității. Poate la normala luciditate care poate fi asociată de asemenea cu neluciditatea. Cât despre luciditate, cred că vrei să spui că ești lucid când ajungi la concluzia că viața e limitată și nu contează atât pe cât ai vrea să crezi. Chiar și așa, ăsta nu e un motiv pentru a o încheia. În acest caz instinctul de supraviețuire înclină balanța.

| anonim_4396 a răspuns (pentru T0T):

" În general experiența vieții este preferabilă nimicului"
Mi-ai amintit de un citat: " Sometimes I think maybe they were right all along, the people on the other side in Zombieland. Maybe it would be better if we didn't love. If we didn't lose either. If we didn't get our hearts stomped on, shattered: if we didn't have to patch and repatch until we're like Frankenstein monsters, all sewn together and bound up by who knows what. If we could just float along, like snow. But how could anyone who's ever seen a summer - big explosions of green and skies lit up electric with splashy sunsets, a riot of flowers and wind that smells like honey - pick the snow?"
Nimicul este o optiune mai sigura decat alternativa.

| T0T a răspuns (pentru anonim_4396):

Siguranța este rece, ca zăpada. Albul nepătat dintr-un întuneric etern. Și eu mi-am adus aminte de ceva.
„Do you know why the snow is white? ...Because it forgot what colour it was."

| anonim_4396 a răspuns (pentru T0T):

" Albul nepătat dintr-un întuneric etern."
Ce poetic.
Siguranta e rece, dar n-as putea spune ca e mai placut sa te arzi decat sa simti acea raceala.

| SilentRain a răspuns:

Părea mea este da ești egoista, pentru acele copil nu cred că își dorește să se nască bolnav /sufere

| halogen001 a răspuns:

Da.

| halogen001 a răspuns:

Mai exact parintii intotdeauna fac copiii din interes personal ca sa-si satisfaca placerea sau nevoia de a avea copii. Inainte de a fi facut, copilul nu exista, deci singurul interes e cel al parintilor.

| Lukasssz a răspuns:

Normal

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

Stai așa un pic. E ceva ce tu nu ști.
Copii moștenesc direct pe mamă pentru că tatăl e gena recisiva atât inteligenta cât și starea de spirit și temperamentul.
Deci prin urmare nu ai de ce sa îți fie frică de copil că ar putea avea ceva.

Sunt părinți care suferă enorm de mult pentru copii lor, pentru că nu mai ei știu câte sacrifici au făcut pentru ai crește și de-ai face oameni cu capul pe umeri.

Să faci copi e o decizie dificilă acum in secolul 21 mai ales că lumea s-a schimbat, sa înrăit și mai mult față de ce era înainte.

| Fabianaa a răspuns (pentru Pricope_Marius_1997):

Răspuns mai prost decât asta nu am văzut. Stai jos Mariusel.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns (pentru Fabianaa):

Prost! Ce este "prost" în răspunsul meu?

| alexalx1234 a răspuns:

Nu, dar nici eu nu doresc copil pentru a nu avea și el același boli fizice ca și mine. Nu vreau ca el să sufere.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Depinde ce probleme.
Sunt si boli ereditare foarte grave, cum ar fi harlequin. (Daca vrei sa fii terifiat cauta pe net bebelusi cu harlequin)
Sau altele care se pot mosteni, cum ar fi miopie, gene care aporesc probabilitatea de cancer, tulburari de personalitate, astm etc.
Depinde la ce fel de boli te referi.
Asa fiecare persoana are cate o mica problema. Asta ar insemna ca lumea sa nu mai aiba copii.
Daca e o problema extrem de grava, o dizabilitate sau retard mental nici nu cred ca se pune problema sa faci copii.
Egoist ar fi sa afli ca copilul tau va avea o dizabilitate sau ceva care il va face,, anormal" si nu intr-un mod,, normal", inca sa ai posibilotatea sa avortezi si cu toate astea sa n-o faci ca,, faci pacat". Asa ca din orgoliul tau de a nu face un,, pacat" alegi sa tii un copil cu ceva foarte grav cum ar fi paralizie. Sau si mai rau, sa nu vrei sa il avortezi si sa il lasi la casa de copii.
Dar da, am vazut persoane cu boli ereditare care au facut copii si mi se pare cam egoist.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Depinde de ce boala am eu, de sansele copilului de a o mosteni, de gravitatea ei(presupune imobilizare? presupune ingrijire 24/24? e ceva vizibil? ), de varsta la care se declanseaza simptomele, de situatia mea financiara(si implicit a lui).
Poate fi un gest egoist sa aduci pe lume un copil in conditiile astea si poate fi un gest egoist si sa nu-l aduci.Depinde de ce anume te face sa iei acea decizie.

| Cretinul112 a răspuns:

Da.

| Iubireameamika a răspuns:

Eu una cred ca nu e egoism, fiecare avem dreptul sa avem un bebelus un ingeras de la dumnezeu, se poate ca copii sa nu mosteneasca defectele parintilor depinde de dumnezeu? Sunt mama de 12 zile si e minunat am un defect fizic la un picior de la 9 ani si bebe e sanatos? nascut la 41 De saptamanii si 2 zile

| Angelicc a răspuns:

Hey! Poate un copil iti va schimba viata intr-un mod mai bun! Sti cum se zice, aspectul nici nu mai conteaza când ai un suflet bun! Daca chiar iti faci griji, e o viață la mijloc, poti face sesiuni de terapie! Mersii, ai încredere în tine, atata tot!