Medicul dietetician si nutritionist spune ca esti ceea ce alegi sa mananci; designerii spun ca esti ceea ce alegi sa porti; criticii literari spun ca esti ceea ce alegi sa citesti; romanticii spun ca esti ceea ce alegi sa iubesti; taoistii spun ca esti ceea ce gandesti. Noi alegem, (si dacă nu alegi este tot o alegere, "alegi de fapt să nu alegi") deci suntem ceea ce alegem.
Doamne, asta are o gramada de sensuri.
Sunt tot felul de tipuri de "alegeri" pe care le facem, alegeri pe care trebuie sa le facem in conditii de stres, alegeri pe care trebuie sa le facem cand suntem tristi sau cand suntem fericiti, si tot asa.
Daca ne-am caracteriza constant dupa alegerile pe care le facem, nu am ajunge niciodata sa ne cunoastem si sa spunem "sunt asta, si sunt asta", pentru ca trebuie intotdeauna sa alegem ceva diferit.
De exemplu, pana la varsta de 18 ani alegi, de buna voie, sa nu fumezi, te poti mandrii cu faptul ca esti un nefumator. La varsta de 20 de ani ai parte de o boala care se poate ameliora fumand. Te poti abtine, dar daca durerile sunt mari, e posibil sa cedezi. Faci o alegere, chiar daca este una sub actiunea stresului, este o alegere. Atunci ce faci, te numesti fumator, doar pentru ca ai fumat de nevoie? Nu. Dar nici nefumator nu mai poti spune ca esti.
Suntem o anumita categorie de fapte ce ne caracterizeaza, o anumita categorie de fapte pe care le facem cand nimic nu ne influenteaza negativ sau pozitiv.
Acest lucru se aplica daca ne referim la alegeri, la ceea ce alegem noi sa facem, la actiuni.
Acum, daca ne referim la faptul ca suntem ceea ce alegem noi sa fim, din nou, este neadevarat.
Suntem influentati constant, si nu zic acest lucru intr-un sens rau, nu suntem influentati de guvern, de politie, si tot asa.
Tot ce este in jurul nostru ne influenteaza, 97-98% din ideile pe care le avem sunt ori ideile altor oameni ori ideile altora dar prelucrate de noi.
Avem un comportament ce ne defineste, dar comportamentul este luat, involuntar, din diferite parti, de la diferite persoane, fie ca este un strain de la televizor pe care il admiram fie ca este un comportament pe care si tatal nostru il are.
Nu prea avem parte de decizii proprii, ci decizii care se iau in baza unor factori ce ne influenteaza, niste factori exteriori, ca familia, prietenii, anturajul, etc.
Deci, nu suntem ceea ce alegem.
Singurul moment in care suntem ceea ce alegem este momentul in care facem o alegere bazandu-ne pe sentimente pure si doar atat.
Atunci cand facem un gest complet irational din dragoste, sau din placere pentru ceva anume, atunci cand o mama renunta la mancarea ei din iubire pentru fiul sau, atunci cand un iubit ii ofera haina iubitei pentru ca acesteia ii este frig, chiar daca el tremura, din dragoste pentru ea, si tot asa, atunci putem spune ca acele alegeri ne definesc, pentru ca nu facem acele lucruri fiind influentati de altcineva, ci le facem pentru ca iubim.
Dragostea este ceea ce ne definieste, deci, putem spune ca suntem ceea ce iubim, sau suntem ceea ce alegem din dragoste.
A manca un anumit tip de mancare poate fi o alegere influentata de ceva de la televizor, o reclama, sau un sfat de la cineva.
A renunta la un tip de mancare datorita dragostei pe care o porti cuiva este o decizie personala si fara influenta, bazata pe sentimente care, dupa cum bine stim toti, sunt complet opusul rationalului.
Aceeasi intrebare formulata de tine ar putea fi: suntem ceea ce alegem sa fim?
Sau: suntem ceea ce alegem sa facem?
Interesant punct de vedere, foarte diferit de ce aveam eu in minte. Consider ca un om cu principii cu privire la viata bine inradacinate nu se leagana precum o salcie in functie de altii. Unul nu injura, nu ucide, nu loveste, nu pierde timpul neinvatand si alte lucruri fatorita principiilor pe care le-a ales el, datorita regulilor pe care le-a ales el sa se ghideze in viata. Si totul, realitatea o filtreaza in functie de aceste 'legi'. Adica, orice ar zice altii, legea ramnae lege
Corect, dar gandeste-te din alt punt de vedere. Un copil care sa zicem ca traieste 15 ani intr-o camera, singur, fara nimeni in jur, fara televizor, fara carti, fara internet, fara absolut nimic ce poate sa-i ofere idei sau cunostinte, nu ar fi capabil sa aleage ceva, nu ar fi capabil sa se descrie singur, si greu ar putea fi descris de altcineva.
Cam tot ce facem se bazeaza pe niste legi proprii, da, dar si aceste legi au fost prelucrate in functie de ce am invatat de la altii. De exemplu, o persoana poate fi buna pentru ca asa a invatat sa fie, pentru ca a fost educat astfel, si toate deciziile sale se bazeaza pe aceasta lege, de a fi bun. Dar daca el a fost invatat de altii sa fie bun, si nu a fost intentia sa, cum putem spune ca acest lucru il caracterizeaza?
La fel si in alte multe domenii. Chiar si cu vocabularul pe care il detinem. Nu petrecem ore intregi in fata unui dex invatand cuvinte, ci citim ceea ce au scris altii si astfel ne dezvoltam un vocabular, dar o facem fiind ajutati de autori morti sau in viata, care scriu carti, si care ne ajuta atat cu dezvoltarea unui vocabular cat si prin oferirea ideilor si distractie.
E greu sa spunem avem propriile noastre pareri, ca suntem unici, ca noi suntem noi si doar atat, fara influenta altui om, cand mare parte din ideile pe care le avem se bazeaza pe ceva ce am citit, ceva ce am vazut la televizor sau pe internet sau ceva ce am invatat la scoala, si tot asa.
Cel putin asta este parerea mea
Fals! Ti ai da explicatia, dar nu vreau sa dezvalui raspunsul la intrebarea mea.
Eu sunt misogin cred ca am ales asta?
NU
nu ceea ce alegi ceea ce alegi pentru ca ceea ce alegi sunt alegerii facute de creierul tau, daca isi place o tipa frumoasa creierul tau a ales in locul tau, daca esti prost nu ai ales asta, gay, lesby etc
Da, pentru ca alegand sa faci fapte si lucruri rele, devi rau...
Si e la fel cu faptele bune!
Alegi să te omori, ești sigucigaș.
Alegi să bei, ești bețiv.
Alegi să omori, ești criminal.
Alegi o bluză albastră, ești o bluză albastră?
Da, aparent ești ceea ce alegi, dacă alegerile au o importanță mare. În același timp, lucrurile astea depind de mulți factori, deși pare simplu. Ești tot criminal dacă omori în legitimă apărare? Mi-e greu să dau un răspuns exact, din moment ce soarta fiecăruia și alegerile sale sunt influențate de experiențele prin care trece.
Dar, dacă vrei părerea mea personală, ei bine, cred că nu suntem ceea ce alegem.Ne putem înșela, putem regreta, putem deveni altceva, putem evolua. Chiar dacă pe moment sunt ceea ce sunt datorită/din cauze alegerilor făcute, fără a mai face vreo alegere, mă pot schimba, deși aleg să mă schimb?
Alegi sa lovesti sau nu? Sa pierzi timpul, sau sa inveti?
Sa faci ceva cu viata ta, sau sa lasi ep ziua de maine? Aceste alegeri arata cine esti.
Alegi o bluza de prost gust - esti un om care la capitolul moda e varza, si asa mai departe. Totul iti contureaza caracterul. Pur si simplu pentru ca ai spus da in loc de nu arata ca esti diferit de X sau Y.
Nimeni nu face exact aceleasi alegeri, drept urmare fiecare are o viata diferita.
Poti fi, asta nu inseamna ca majoritatea vor fi, cred ca factorii precum locul unde te nasti, persoanele din juru tau, atitudinea societati in general si alte mii de factorii te vor influenta sa ajungi altceva decat ceea ce iti doresti
1. Bună seara căciulă că stăpâna n-are gură 2. Da 3. Adevărat 4. Pentru că se numește liber arbitru. Asta înseamnă creeație după chip și asemănare. Nu înseamnă ca Dumnezeu(oricare ar fi el) ne-a creeat pe unii răi pentru că și el e rău, ci pentru că ne-a dat atâta putere, încât ne-a oferit libertate. Este un test, în unele mitologii se spune chiar că Dumnezeu a făcut un pariu cu Satan. Se pare că satan câștigă tot mai mult teren .
Eu sunt de parere ca alegerile te fac ceea ce esti. Ca sunt bune sau proaste, ca nu sunt alegerile pe care ti-ai fi dorit sa le faci..asta e altceva, dar intr-un final alegerile alea sunt ale tale si te-au facut ceea ce esti