| sabin89 a întrebat:

Eu, ca de altfel oricare din voi, am fost adus pe lume fără consimțământul meu. Nu mi-a cerut nimeni părerea. Poate că eu nu voiam să vin; sau poate voiam. Oricum, era dreptul meu să decid cu privire la propria mea existență. S-a trecut peste voința mea.
S-a comis un abuz? Au fost încălcate drepturile omului? Cum vedeți problema?

35 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Conform legii, in tara noastra, pana la varsta de 14 ani, parintii /tutorele au drepturile si obligatiile de raspundere pentru minor.
Deci, parerea ta nu conta in fata legii.

| sabin89 explică (pentru Bula):

Deci înainte de a exista eram minor...

| Seba2013 a răspuns (pentru sabin89):

Nu poti sa supui viata calculului, masurii sau speculatiei ratiunii. Ratiunea inca nu a ajuns sa creeze viata ci doar anumite mecanicisme prográmate. Viata pentru umani inca este trascendentala nu face parte din inmanenta sau parimoniul omenirii. Daca spui ca víata este rea, este doar o posibilitate. Insa cealalta posibilitate spune ca este buna. Daca ajungi la concluzia ca este rea, acuzi si creatorul de lipsa de competenta. Spui ca creatorul este rau. Insa noi crestinii spunem ca creatorul este bun, pentru ca vedem si bunatatea creatiei. Un cert relativism iti lasa o margine nerigida. Moneda are doua fete, nu doar o fata. Multidimensionalitatea sau multifata iti da posiblitatea sa alegi fata monezii si respingi spatele monezii. Iti da o posibilitate de o certitudine. Hayek si Habermas spun ca nu totul este VALIDARE. Nu toate teoriile stiintifice sunt Valide. Multi cercetatori nu au spirit de observatie buna. Teoría stiintifica ia nastere prin metoda stiintifica. Ceea ce da comunitatea stiintifica ca Valid nu este ceva obiectiv ci subiectivismul lor (calculul lor gresit, lipsa de intuitie si observatie).

Totusi din cauza pacatului trebuie sa parcurgem un drum sau metodologíe STRATEGICA (gandire strategica). Econometria pentru a ajunge la rezultat sau sinteza trebuie sa parcurga nu un drum lineal ci ciclic. In teza, antiteza si sinteza se uneste un tablou. Tabloul are parti atat sceptice cat si pozitiviste. Negativismul cu pozitivismul se unesc in sinteza. Oamenii ajung la Dumnezeu printri linie discontinua si continua la un loc. Prin ecuatie diferentala sau reduccionism ajungi la rezultat. Complexul ajunge simplificat la partile esentiale. Monismul ajunge dualism iar dualismul ajunge panteísm (un tot adica materialism+spiritualism). Din acest tot tu decartezi ceea ce "nu ii" ca sa ajungi la ceea ce "ii". Ca sculptura lui Plotin.

Cand incepi sa masori dupa propia ta judecata pierzi din vedere ca exista un MASURATOR mai mare decat tine. Atunci cand tu incepi sa masori (inceperea filozofiei) se pierde Religia si Credinta. Credinta se bazezaza pe POZITIVISM nu pe speculatia ratiunii. Credinta acepta adevarurile fundamentale pe baza de INCREDERE nu Speculatie. Un om care este umil are gratitudine fata de viata si o accepta ca adevar pozitivist. Ea exista si o acceptam fara speculatia venita de la ratiunea sau filozofie. Filozofia este dialéctica nu pozitivista. Discursul(dialéctica, gandirea speculativa) nu se poate interpune peste principiul existentei. Ca sa accepti existentialismul nu ai nevoie de blocajul ratiunii.

Cand Parmenide spune ca exista Contingenta spune ca exista si Necesitatea. Este flexibil si are o gandire binominala. Elementele (nu elementul) din structura are ordine, magnitudine si cantitate. In aceasta COMPOZITIE structurala exista elemente mai calitatuve si mai putin cualitative. Chiar daca facultatile sunt distinse alcatuiesc acelasi corp. Omului i s-a dat facultati si recunoastere de om. Omul nu se rezuma la corp ci la pozitia lui data de Dumnezeu.

Vezi Teoría Probabilitatii de Jacob Bernoulli. Mi se pare ca Niklas Luhmann cu teoría sistemelor spune ca corpul se poate adapta la o anumita matemática insa nu o poate schimba. Doar ratiunea are puterea sa impuna un anumit calcul iar corpul conformeaza acelui calcul. De aceea pentru Platón exista stiintele inalte si stiintele joase. Fiziologia este o stiinta mai joasa decat Matemática. Chiar daca empiric le vezi sintetizate ele sunt de fapt distinse si ierarhice.

| Bula a răspuns (pentru sabin89):

Mini-minor. happy
Inainte de a exista, nici cum nu puteai lua decizii. big grin

| sabin89 explică:

N-am înțeles de ce unii useri au dedus că eu nu am vrut să vin pe lume. Eu am pus două feluri de "poate" acolo: poate nu voiam; sau poate voiam. De ce au văzut ei doar prima variantă?

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Parintii ti-au platit despagubiri: te-au educat, ti-au dat haine si mancare. Ii poti da in judecata pentru daune morale dar trebuie sa te pregatesti pentru ca in instanta iti vor cere sa faci un consult medical la o anumita specialitate. laughing

| darrio2007 a răspuns:

Atunci cănd ai fost conceput, consimțământul a fost al părinților.
Trebuia să le spui, la vremea respectivă, că nu vrei să te naști.

| RAY a răspuns:

Nu traim intr o lume idealista Sabin,am tot scris aici pe TPU,nu traim intr o lume idealista,nu ai ales nici sa te nasti, nici parinti nici numele tau, nici limba care sa o inveti, nici unde sa te nasti, nici in ce societate sa existi, nici religia, pentru ca nu puteai sa alegi, nu erai constient de existenta ta, dar in prezent poti sa alegi ce iti doresti, am o piesa pentru tine https://www.youtube.com/watch?v=z3vHrvtZorA crede-ma ca sunt probleme mult mai grave, noi suntem foarte bine dar nu constienti de asta

suntserios
| suntserios a răspuns:

Da-ti in judecata parintii.
Cere le despagubiri

| relian a răspuns:

Cum adica aveai dreptul sa decizi? Cum sa decizi daca tu nu existai laughing
Sau crezi ca celulele gindesc? Au si ele o memorie a lor, dar sigur nu gindesc, urmeaza un program.
Plus de asta tu esti rezultatul a doua seturi de celule separate, crezi ca gindeai in doua locuri diferite laughing
Asata cu drepturile omului ies din disciutie, pentru ca un om nu poate fi in 2 locuri diferite in acelasi timp laughing asa ca nu poate fi vorba despre om.
Asa este, grijania mamei lor, au trecut pentru vointa noastra laughing dar o sa ne vina si nou rindul cindva nu?
Nici eu nu voiam sa vin, eu chiar voiam sa plec, doar ca nu mai erau locuri in alta parte, asa ca am ramas pe aici laughing ce sa-i faci, asa e cand esti la aia a altora

| minrest a răspuns:

Notiunea de ''drept'' are mai multe sensuri. Exista drepturi ale omului, drepturi ale animalelor, dreptul de a fi consultat cu privire la soarta ta, care drept intr-adevat ti-ar fi putut fi incalcat, daca privim lucrurile intr-un anumit fel. Si asta e problema, toate aceste drepturi sunt teoretice, nu exista mecanisme de a fi impuse, si depind de interpretarea fiecaruia. Dar exista si un alt tip de drepturi, cele pe care le are un cetatean. In societatile care au castigat cu mare greutate aceste drepturi, si in care traieste o mica parte din populatia lumii, cetatenii pot impune, chiar daca nu reusesc intodeauna, sa li se respecte aceste drepturi; sa fie consultati prin alegeri, sa fie judecati conform legii, sa le fie respectata integritatea fizica si proprietatea. Iar tu, inainte de nastere, nu erai cetatean. Nu aveai nici un drept legal, pozitiv, prevazut cu mecanisme de impunere. Scriai, cu un an sau doi in urma, ca eu si ceilalti participanti la revolutie am luptat ca sa il inlocuim pe Ceausescu cu Iliescu. Complet fals. Noi am luptat ca sa obtinem aceste drepturi ale cetateanului, prevazute cu mecanisme de impunere, pentru noi si pentru toata tara, si am obtinut cea mai importanta parte din ele chiar din ziua de 22 decembrie 1989, iar restul, dupa o lupta de cativa ani.

| StrongHeart a răspuns:

E cu du-te vino. Viata e un dar de fapt, libertatea de a alege, mantuirea, etc.
Mai rau e cand esti destinat sa traiesti in iad din cauza unor alegeri de moment. Bucura-te de viata.

| FreddieM a răspuns:

Dacă după atâția ani, incă îți mai pui intrebarea asta, mai bine te avortau. Și nu mai băteai câmpii pe TPU.
Cheers

| sabin89 explică (pentru FreddieM):

Ce răutăcioși pot fi unii oameni!

| FreddieM a răspuns (pentru sabin89):

La ce te aștepți dacă îți renegi propria existenta? Un concept paradoxal, ridicol și complet lipsit de sens.
Ai idei faine uneori, dar cu asta m-ai cam dezamăgit. Ce probleme ai, ești într-o perioadă nefasta, puțin deprimat poate?
Cheers

| RAY a răspuns (pentru FreddieM):

E si asta o intrebare filozofica pe care au abordata si filozofi catolici, ei spuneau ca dumnezeu nea predestinat totul de la nastere

| StrongHeart a răspuns (pentru FreddieM):

Degeaba il ai pe Freddie Mercury la avatar, nu ii reprezinti imaginea.

| 1onur a răspuns:

Nu-mi pare rău că sunt pe lumea asta fiindcă sunt sigur 100%la100% că trebuia să fiu aicia pentru un scop ce numai Dumnezeu știe sigur de ce a decis în privința mea să exist, nu am de ce să mă plâng de viață și nici de ce să mă victimizez, am două mâini doi ochii două picioare pot muncii să-mi câștigă existența sânt mulțumit că nu depind de viața nimănuia și decât de Dumnezeu meu.

| Seba2013 a răspuns:

Legea universala primeaza peste Legea civila. Etnocentrismul incerca sa devieze Legile Divine (iusnaturalis) teocentrismul si sa afirme pozitivismul si antropocentrismul. Burghezul uman se bazezaza pe Rationalitatea lui pentru a crea legile pozitiviste (iuspozitivism) si uita ca exista Dumnezeu. Renasterea inseamna prostia UMANISMULUI care a cerut legile ratiunii si a uitat de legile Divine. Devierea centrului divin si punerea centrului in ratiunea umana. De aceea vedeti la TV o granada de oameni rationalisti Corupti. Pentru ca uita ética si se incred in ratiune si studiile lor

Astazi Legile pozitivistilor s-au transformat in corporatii si institutii. LEGEA o ajuns pietrificata si no o mai poti schimba ca lichidul pana nu treci prin toate organele care prin métode formaliste te trimit la einspe mii de organe ca sa solutionezi o treaba. Doar cei din organe trec prin legi ca prin branza. Pentru ei este usor sa dai pasi in fata. Rationalismul a creat legi de piatra. Una s-a scris o dogma, acolo s-a format si o institutie. Iar acea institutie se impune prin FORMALISM ca sa iti dea cand vor LUNGI ASTEPTARI sau aprobarí. Isi impun RITMUL lor peste Legi. Iti creeaza o burocratie de iti vine acrul.


Daca tu nu apreciezi viata incalci principiul ei. Dragostea te-a adus pe lume nu Dreptul. Daca te contrapui incalci principiul dragostei.

Unde ai vazut tu sa se contrazica viata? Viata este peste puterea omului. Omul poate sa Legisleze in viata nu viata. Life nu Live.

Oricum Ministrele si toata cloaca trebuie sa dispara. Sunt vreo 200.000 de mii toata cloaca. Vin aici pe TPU ca sa uite cum Seba2013 este mai presus ca ei. Tot timpul au fost ciudosi si din cauza lor societatea este slaba. In ultimul timp nu mai exista RESPONSABILITATE la ministrii. Au profesia asigurata si ne le place sa dea fata, ci doar anonimatul. La TV apar doar atunci cand un ziarist este pus tot din echipa lor iar ei in pasi de defliare intra in 4x4 si se ascund dupa geamuri fumurii. Avem 200.000 de cloaca de asta cand astazi este nevoie doar de unu pentru a ajunge la mii. Aveti grija ca presedintele guvernului are ministrii cu sete de putere. Au nu stiu ce model care trebuie sa le dea rezultat da sau da. Vor sa isi pastreze clasa iar le noi sa ne mentina mediocrii.

Ministrii ies din universitati care le inculca nu stiu ce fel de modele. Modelele acelea sunt ca sa inbolnaveasca oamenii si tehnici care le-au spalat creierii olgarhii. Ministrii au bani si puterea sa trimita dupa tine echipe de zombalai. Toate firmele si sefii de la stat sunt contrólate de ministrii. Tu mergi la lucru si dintr-o data esti inconjurat de o echipa de oameni camuflati in muncitori care sunt trimisi de ministrii ca sa iti influentesze opinia si deciziile. Tu crezi ca sunt oameni arbitrari pe cand ei sunt trimisi si platiti se ministrii. Ministrii au bani sa divizeze, nu ii intereseaza cresterea voastra.

Daca te uiti la ministrul justitiei, pe el il intereseaza viata familiara. Vrea sa fie Dumnezeu pe pamant. De fapt acel ministru va invideaza familia pentru ca el toata viata a invatat si este un pinguin. El vrea sa darame familia ca mai apoi tot sistemul justitiei ca sa manance. Cand mergeti la scoala aveti grija ca colegii care va intrerup sunt sageti puse de ministru. Ministrul are putere peste sistemul educativ. El ii pune si ii schimba cum vrea. De aceea la firme vezi oameni tacuti si servili.

Din cauza ministriilor nu aveti oameni ca Seba2013. Ministrii fiind din sistem (nu lume) isi cauta categoriile lor legaliste. Ca sa fii cult trebuie sa fii legal si sa vorbesti la conferinte nu aici pe TPU. Intelegeti mersul sistemul de cacao? Iar cand apare unu care nu face parte din sistem, hop pe el ca nu este de a-l nostru.

| adryang78 a răspuns:

O întrebare stupidă, din categoria "hai, că mă plictisesc, ia să-i plictisesc și pe alții". Nici măcar nu merită efortul unui răspuns.

| sabin89 explică (pentru adryang78):

"Nici măcar nu merită efortul unui răspuns" - Uite că totuși mi-au răspuns deja 5. Și nu oricine, oameni respectabili aici pe site happy

| MeisterSchnitzel a răspuns:

Cred e cel mai debil, cel mai deplasat raționament pe care l-am citit vreodată.

| minrest a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

E usor sa aruncam cu invective. Refuteaza argumentul (scuze de expresie).

| EestiSodalane a răspuns:

laughing))))
Efectiv e o contradicție logică treaba asta. Cum poti sa fii întrebat dacă vrei sa existi înainte sa existi?

| Cinic a răspuns:

Viața este frumoasă dacă ești capabil sa intelegi ca te-ai nascut ca sa supraviețuiesti și sa suferi. Dar și să iubesti, sa râzi, sa te distrezi si sa ai hobbyuri and stuff. Suferința si experințele negative te fac bărbat si îti ofera self awarness și întelepciune.Mie îmi place viața si ma bucur ca am venit pe aceasta lume.

| RAY a răspuns (pentru Cinic):

Puteai sa te nasti sclav si sa fii nu ai nici o libertate niciodata in viata sau orb sau surd sau paralizat sau retardat

| EliLeli a răspuns:

Nu vad vreo problema. Daca nu voiai sa vii pe lume puteai sa te autoavortezi.

| gabriela2201 a răspuns:

Omul credincios stie ca are o misiune de indeplinit in vremelnica lui existenta; stia dinainte in ce situatie familiala si in ce conjunctura va ajunge; a te plange ulterior de conditii sau de orice altceva e inutil; viata ta nu e atat de oribila din moment ce ai acces la net, un acoperis deasupra capului si mancare.

| sabin89 explică (pentru gabriela2201):

"viata ta nu e atat de oribila..." - Dacă e vorba de mine personal, viața-mi e departe de a fi oribilă. Din tot ce am scris până acum pe site, cred că s-a putut observa că nu sunt un pesimist sau unul care nu-și iubește viața. În întrebarea de față nu am zis că nu voiam să vin pe lume; am zis: "poate nu voiam; sau poate voiam". Adică am pus cazul cel mai general, să se poată regăsi oricine. Chiar și acel "eu" cu care am început nu am fost eu personal. Am pus condiția omului în general.

| DandG2304 a răspuns:

Spiritualitatea (nu biblia, care e plina de pareri controversate si aduce de multe ori discutii in contradictoriu) spune ca decizia ta ca suflet a fost sa vii aici pe pamant ca sa experimentezi viata si anumite chestii pe care dincolo le stii doar teoretic. Oarecum poti crede ca ai decis deja sa fii aici. Legat de chestia cu privire la propria ta existenta, deja esti responsabil de deciziile tale. Daca este vorba de drepturile omului care ti-au fost TIE incalcate, sa nu uitam ca si PARINTII au avut anumite drepturi incalcate.

| adam7 a răspuns:

Sunt sigur ca ți s-a cerut acordul dar erai prea mic și n-ai știut ce semnezi.

| SamHarris a răspuns:

Din perspectiva pe care am dezvoltat-o de-a lungul timpului, ideea că am fi putut consimți sau nu la propria naștere este una problematică, marcată de o confuzie fundamentală cu privire la natura liberului arbitru.

Așa cum am argumentat în numeroase ocazii, liberul arbitru libertarian, în sensul în care oamenii își imaginează că ar putea lua decizii independente de condiționările biologice și de istoria personală, este o iluzie.
Nu am ales să ne naștem, așa cum nu am ales nici genele, nici părinții, nici mediul social în care am crescut.
Toate aceste elemente, care ne definesc identitatea și ne modelează alegerile, sunt rezultatul unor procese aleatorii și a unor cauzalități care ne scapă controlului conștient.

| Robertone77 a răspuns:

Fiind prea mici în acele etape atunci nu putem vorbi de alegeri sau drepturi personale. Ele vin mai târziu.

| Robertone77 a răspuns:

De obicei se presupune că un nenăscut vrea să trăiască

| EvilCrystal00 a răspuns:

Dacă consideri ca ai fost nedreptățit ar trebui sa începi sa îți cauți un avocat.