Nu stie nimeni. Originea limbilor este mult, mult mai veche decat inventia scrisului. Efectiv nu avem documente istorice care sa ne informeze.
Dar limbile sunt fenomene "vii". Limba ebraică a lui Avram nu semăna 100% cu cea a lui Iisus us (aramaică ) si nici acestuia cu araba lui Mohamed. Iar araba lui Mohammad era diferită de araba moderna. (Ebraica modernă este o re-inventie recenta).
La fel si latina. Dar despre limbile latine stii deja. Proto-latina din jurul marii negre, latina imperiului roman, si o limba latina de azi sunt suficient de diferite.
Ideea este ca atunci cand spui limba X aceasta nu este ceva static, ci schimbator. X in 2000bc si in 2000ad au in comun doar o simplă forma de continuitate in transformare. Problema fundamentală este cum numesti un fenomen schimbator prin natura sa. E adecvat sa nu sa numim romana limba "latina", sau araba limba "ebraica"?
Un alt trend este ca limbile se complexifica in timp. Asta ar insemna că la origini orice limba era un set de sunete sau cel mult silabe. Posibil ca setul de sunete si silabe a fost odată unul comun, si din el s au ramificat toate limbile, dar nu există dovezi conclusive.
Ca o concluzie finala, inceputul firului lingvistic al unei limbi este întotdeauna inceputul omenirii. Poate într-o formă primitiva nu o numesti ebraica cum într-o formă mai avansata o numesti araba, nu ebraica. (Cum ziceam, ebraica moderna e o re-inventie moderna).
Poate că Noam Chromsky ar putea da o explicație exhaustivă a acestei probleme complicate care se cheamă originea limbilor. Cert este că sunt deosebiri foarte mari între grupele de limbi. În ce fel poți asemăna ebraica cu latina, de exemplu? În niciun fel. Sau cu rusa, cu maghiara sau cu japoneza? Lingvistica e fascinantă; și munca unora ca Chromsky e de toată lauda. În ce privește Avraam și Adam este clar că sunt două personaje biblice diferite.
Vechiul Testament nu trebuie disprețuit. Cum spunea cineva la o altă întrebare, este o sursă inestimabilă de informații istorice; o unealtă de preț în mâna arheologului.
Chomsky e interesant. El nu a studiat per se proto-limbile, dar a propus ideea de Gramatică Universală care pară sa aibă la bază idee de un limbaj comun. Pt chomsky structurile limbajului au de a face cu structurile mintii. Dar deja intram in alte subiecte.
Ideea este că se ipotezeaza o proto-limba (ursprache in germana) care sta la baza tuturor limbilor. Dar aceasta nu poate fi dovedită.
Se pare ca n-ai ajuns pana acolo sa citesti de turnul babel! Atunci s-au format limbile, si triburile etc pentru ca fiecare a plecat cu cei care intelegeau limba lui si asa oamenii s-au separat, numai era un singur popor...
Nu asta scrie in biblie...
Se vede ca ai citit biblia daca zici ca nu asa scrie... inainte de turnul babel oamenii vorbeau o singura limba... mai citeste o data biblia!
Nah, te las sa studiezi tu hermeneutica. Apoi te las sa te zbati cu problemele următoare care schimba si ceea ce este scris (textul) si sensul.
1. Traduceri consecutive
2. Metafore
3. Falsifiere
In ceea ce scrie despre babel, în primul rând este extrem de metaforic, așa că nu poți să o tratezi ca pe un adevăr istoric fara sa intelegi toate metaforele.
Dar divaghez. Mitul babel pe care il stii tu e doar una din interpretarile acelor pasaje din biblie. Cand vei studia tu, vei avea alte interpretări, pentru ca ceea ce scrie de fapt in biblie nu corespunde cu mitul in multe puncte.
Într-un final, mitul in sine pare o falsificare - introduce multe paradoxuri conceptuale, unele usoare, altele grave. Unul din cele grave este pozitia si extensia fizica a lui Dumnezeu (a coborat si a vazut) al doile este teama Lui de ce pot face babilonienii daca sunt lasati sa coopereze într-o singură limba.
Ai studiat hermeneutica?
Mai mult decat un om obisnuit, mai putin decat un specialist.
Ce hermateutica ma? Eu ti-am zis sa citesti biblia inca o data nu hermateutica ta crezi ce vrei pe mine nu ma intereseaza! Biblia e mai veche decat hermateutica ta si e inspirata de insusi Creatorul a tuturor vazute si nevazute, deci eu cred mai bine in ea decat in orice!
Mda, hermeneutica în contextul teologic este studiul bibliei și interpretarea ei. Asta presupune o aprofundare atunci când citești. Poate nu ești interesat să aprofundezi ceea ce citești în biblie, și asta este dreptul tău, dar dreptul nostru este să menționăm că părerea ta despre ce scrie în biblie este una superficială.
Studiul bibliei de catre cine? de niste oameni fara Dumnezeu care o inteleg cum vor! Numai cel ce crede in Dumnezeu intelege mai bine biblia! cum am zis, e dreptul tau sa crezi in ce vrei! Daca ai crede in Dumnezeu ai gandi la fel ca mine, dar asa e mai simplu sa crezi in niste oameni care nu-ti impun nici o lege, ba chiar te duc si in eroare indrumati de satana!
Dacă insiști să afli ai să vezi că (h)ermeneutica a fost inițiată și practicată de către oameni cu o credință desăvârșită în Dumnezeu, spre exemplu Augustin.
De ce ai crede că a studia ce scrie în biblie la modul profund înseamnă că acei oameni nu cred în Dumnezeu?
Primii plagiatori documentati istoric sunt chiar cei care au scris textele din VT.
S-au inspirat de pe unde au putut, cele mai multe din miturile sumeriene si mesopotamiene.
Daca nu ma insel Geneza face parte din Tora-Tora, dupa care a fost scrisa Bibila noastra in rezumat. Tora-Tora si Geneza sunt ca niste carti de Jules Verne, povesti cu aventuri, SCI-FI insa nu trebuie sa iei tot ce scrie acolo ca fiind adevarat.
Si acum de unde vine limba ebraica. A fost un moment in istoria omenirii cand omul a fost invins de animalele de prada (Leii) din Africa. S-a intamplat cam acum 500 000 de ani. Mai ramasesera cam 1000 de oameni pe tot pamantul. Si apoi cam acum 100 000 de ani omul a reaparut exact acolo unde putea sa prospere si nu erau animale de prada. Adica in Israel, in America de sud in Nord si pe valea Fluviului Galben in China. Inchipuieste-ti ca omul a fost ajutat de extraterestrii sa avanseze (cam acolo unde pe pamant au fost construite piramide). Si acum vei stii de unde primul om de pe pamant (Adam, sau Avraam) stia ebraica. Cum ai spus tu, fusese invatat de familia s-a cea care l-a ajutat sa avanseze (hai sa spunem extraterestrii care l-au creat). (Daca te uiti la alfabetul ebraic si la cel din Peru o sa vezi ca seamana in simplitate. )
Adam si avraam nu sunt aceeași persoană...
Ebraica antica nu prea seamănă cu mai nimic din America antica. Incasii (cei din zona Peru) nici macar nu aveau o limba scrisa...
Ba da, in ebraica numele este Avraam, la noi s-a schimbat in Adam. Mai citeste. Alfabetul ebraic se aseamana destul de bine in simplitate cu alfabetul unor civilizatii din America de Sud.
https://www.google.com/......ps?/search
Cum am spus, mai citeste.
Si inca ceva: Mozaicul lui Estrella, ultimul simbol din liniile de la Nazca se afla desenat si in interiorul piramidelor egiptene, numai ca fara cele 8 stele simetrice de desupra ei.
Mda...
https://ro.wikipedia.org/wiki/Avraam?wprov=sfla1
Asa si restul parerii tale
El s-a referit la primul om de pe pamant mentionat in geneza, Avraam (la evrei), Adam (la ortodocsi) sau Aron (la catolici). Este acelasi om. Cel care a fost izgonit din Rai pentru ca a mancat fructe din copacul din mijlocul Raiului.
Cum am spus, mai citeste. Nu te supara.
Am tot citit si scria pretutindeni despre meniul tau azi )
Serios, citeste despre avraam