anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Euclid, desi au trecut niste mii de ani de la el, continua sa fie si astazi considerat un reper important in istoria cunoasterii umane (nu numai a matematicii). Nu cred ca exageram prea mult daca spunem ca omenirea a preluat ideea de demonstratie riguros completa de la un singur om si o singura carte: Euclid si Elementele. Geometria lui Euclid nu este o simpla culegere de fapte, ci un sistem logic. Elementele lui sunt asezate in asa fel, incat fiecare teorema (propozitie, cum le spune el) este fondata pe axiomele, definitiile si teoremele precedente. Se poate spune ca tocmai ordinea aceasta a asezarii 'elementelor' este principala realizare a lui Euclid. Si alte stiinte au incercat si incearca inca sa imite sistemul logic conceput de el. Ar fi oare cazul ca stiinte mai indepartate de geometrie, cum ar fi psihologia si dreptul sa imite logica rigida a lui Euclid? Ce credeti? Si acum, pentru cei care sunt inca pe bancile scolii: Daca educatia are intentia de a da elevului notiunea de sistem logic, sunteti si voi constienti de importanta demonstratiilor geometrice care se invata in scoli?

Răspuns Câştigător
| Bøøgey a răspuns:

Ei bine, afla ca nu toti suntem niste imbecili. Mie mi-a facut placere sa citesc intrebarea, nu stiu daca tu ai inteles ceva din ea.

8 răspunsuri:
| EarsOfAFox a răspuns:

Nu inteleg ce ai tu cu psihologia? Nu-ti place ca incepe predarea cu procesele senzoriale? Mie mi s-a parut o materie predata chiar foarte ordonat/liniar in sistemul de invatamant romanesc. Mult mai liniar decat matematica insasi, incontestabil de vreme ce psihologia e si mult mai usoara! Adica la matematica inveti fractii in clasa a IV-a, iar apoi abia mai departe prin clasa a VIII-a(sau cand se mai face) inveti despre multimea numerelor rationale.
Asa ca un exemplu.
Zic de modul de predare, nu de stiinte/discipline in sine.

Si majoritatea populatiei de pe toata Terra e cat se poate de neprietenoasa cu matematica, se stie. Mai ales populatia feminina, care e si majoritara.

Procesul de educatie nu prea a avut niciodata treaba cu logica.
Ca geometria dezvolta o gandire logica foarte solida, bine, de acord, dar asta n-o face si importanta. Importanta e subiectiva.

In rest, ce sa zic de Euclid, wow, sublim! laughing Ar trebui sa ne inchinam la el.

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns (pentru EarsOfAFox):

Psihologia, logica si filosofia sunt cele mai cretine materii pe care le-am avut in liceu. Mai mult, n-am vazut in viata mea profesor de logica/psihologie/filosofie sanatos la mansarda.

| EarsOfAFox a răspuns (pentru IzvorulDeIntelepciune):

La mine a fost fix pe dos.

Profa mea de stiinte sociale era psihologul scolii si cea mai agera/ascutita minte din tot corpul profesoral, cu un simt al umorului foarte dezvoltat.

Am fost la Mate-Info intensiv si la un liceu de elita din oras.

Filosofia însă n-am mai facut-o cu dânsa, din păcate. Chiar s-a dovedit intr-adevăr o materie ridicola, iar proful acela chiar avea probleme la mansarda. Dar sunt si profi buni, nu se poate generaliza. Am văzut chiar si profi de sport sau religie mai inteligenti decât in mod obișnuit. In schimb profesoara de informatică a fost cea mai retardata, nesimțită si ciubucara dintre toti profii pe care i-am văzut.
Iar de regula profesorii de informatică nu sunt oameni prosti, cu toate ca o parte din ei au ajuns sa predea la clasa fiindcă de altceva mai bun nu au fost in stare.
Nu se poate generaliza in functie de materia predata si statutul ei ca importanta/dificultate. Depinde si de caracter, personalitate, mentalitatea generala.

| sabin89 a răspuns (pentru EarsOfAFox):

Si psihologia are o valoare, fiecare stiinta este valoroasa in felul ei. Dar care este 'regina stiintelor'? Poate ca la modul de predare mai trebuie lucrat, cum zici. "Mai ales populatia feminina, care e si majoritara." - Pai populatia feminina nu prea e prietenoasa nici cu fotbalul confused, dar asta nu inseamna ca... "Ar trebui sa ne inchinam la el" - De ce nu? La cineva trebuie sa ne inchinam si noiraised eyebrows

| EarsOfAFox a răspuns (pentru sabin89):

Inchina-te la parintii tai mai intai!

| EarsOfAFox a răspuns:

Sabin, mai lucreaza la formatarea textului, chiar si la formulare. Te critica lumea.hee hee
Dupa mine problema nu e cat de mult scrie cineva intr-o postare pe TPU, ci cum o scrie de lizibila.

| Radu921 a răspuns:

Ai facut-o atat de complicata si stufoasa ca generatia aste tanara (copy / paste) careia i te adresezi, nici nu stiu daca se obosesc sa citeasca pana la jumatate.

| sabin89 a răspuns (pentru Radu921):

Hai sa nu mai scriem doar intrebari telegrafice. Din mici 'eseuri' mai putem si invata cate ceva. Cel putin mie asa mi se pare, ca dialogul devine mai interesant cand mai si spunem cate ceva, nu doar strict intrebarea.raised eyebrows

| Bøøgey a răspuns (pentru Radu921):

Ei bine, afla ca nu toti suntem niste imbecili. Mie mi-a facut placere sa citesc intrebarea, nu stiu daca tu ai inteles ceva din ea.