Practica asta nu e atat de rara pe cat ai crede.
"Beowulf" de exemplu, un vechi poem germanic incepe prin a descrie arborele genealogic al familiei protagonistului. [https://filimoniana.blogspot.com/......a-12.html]
Exemplul asta mi se pare in mod special pregnant pentru ca stim ca pana sa fie scris, poemul se transmitea pe cale orala, deci atat de importante erau familia si originile celor din poem, incat oamenii le invatau pe de rost.
Dar mai avem exemple multiple de genul acesta si in alte parti. Multi din vechii conducatori ai Japoniei sustineau ca se trag din imparatul legendar Jimmu si la chinezi multi sustineau ca se trag din Regele Galben. In ambele cazuri inca avem tabele cu genealogia lor.
Atunci cand cel ale carui origini sunt cunoscute in detaliu nu era rege, avem de obicei o anumita traditie culturala sau religioasa ce avea nevoie de un circuit neintrerupt de la fondator pentru a-si pastra autenticitatea. Iti dau un exemplu care mi se pare ca ilustreaza bine fenomenul, cu toate ca e mai recent decat ce spui tu:
In Islam, pe langa Coran mai sunt niste texte secundare care se numesc "Hadith". Sunt practic niste mentiuni suplimentare ale vorbelor si obiceiurilor lui Muhammad scrise de cei care l-au cunoscut personal, chestii care sa-i ajute pe musulmani sa interpreteze mai bine Coranul.
Ideea e ca, pentru ca un text sa poata fi considerat Hadith, trebuie sa se cunoasca o cantitate enorma de informatie despre cel care l-a scris, viata lui personala, daca avea defecte de caracter sau interese personale care sa-l motiveze sa modifice informatia, daca a obtinut-o de la cineva care l-a cunoscut personal pe Muhammad, daca cei care l-au cunoscut pe autor il considerau cinsitit etc. Daca tu descoperi un text scris in secolul X care vorbeste despre ceva legat de profet, dar cel care i-a dat informatia celui care i-a dat informatia celui care i-a dat informatia celui care i-a dat informatia autorului a fost acuzat de cineva ca a jucat candva jocuri de noroc sau ca a furat o paine de la un vecin, deja nu mai ai cum sa iei acel text in considerare.
Deja m-am lungit cam mult dar mai zic o ultima chestie: prin religiile din sudul Asiei se practica foarte mult pastrarea evidentei circuitului de informatii. In Jainism, de exemplu, o religie cu origini cam la fel de vechi ca Iudaismul, acestia sustin ca au evidenta dinainte de Big Bang Iar daca cumperi in ziua de azi Bhagavad-Gita cu comentarii de la cei din cultul Hare Krshna, o sa ai mereu pe prima pagina lista cu cine a fost mentorul autorului, si cine a fost mentorul mentorului, si mentorul mentorului mentorului etc. pana ajungi cu 4000 de ani in trecut direct la Krishna.
Or fi avut și japonezii, și chinezii ceva, dar la evrei este un caz cu totul diferit. În primul rând, faptul că sunt consemnate în Biblie face ca acele liste să fi fost citite - și să fie citite și astăzi - de miliarde de oameni. Și, iar întreb: Cu ce scop? Pe cine a interesat sau interesează lista urmașilor lui Manase, de exemplu? Și listele lor se extind pe o rază mult mai largă. Ei ne spun, de exemplu, că urmașii lui Seir au fost: Lotan, Șobal, Țibeon, Ana, Dișon, Ețer, Dișan, Alvan, Manahat...să mai zic? Crezi că ne folosește la ceva să știm toate astea? Sau a folosit vreodată cuiva?
S-au mandrit cu natia lor de bisnitari de colt de strada, asta este motivul.
Pai egiptenii nu au fost popor de sclavi. Daca erau probabil isi faceau si ei in incercarea de a demonstra cine sunt cu adevarat.
Un indiciu cu privire la folosul genealogiilor îl găsim tot în Biblie, în Neemia, capitolul 7.
La întoarcerea din exilul babilonian, acestea au ajutat la indentificarea evreilor care făceau parte din neamul lui Levi, care conform legii lui Moise, doar aceștia aveau dreptul de a face parte din preoție.
"64. Si-au cautat cartea spitelor neamului lor, dar n-au gasit-o. De aceea au fost dati afara din preotie,
65. si dregatorul le-a spus sa nu manance din lucrurile preasfinte pana nu va intreba un preot pe Urim si Tumim."
Într-un fel, spița neamurilor era ca un fel de CNP al acelor vremuri, așa cum fiecare cifră din codul numeric personal reprezintă o informație particulară despre individ și formează un cod unic pentru fiecare persoană, tot la fel și spița neamurilor era unică pentru fiecare bărbat și nu putea fi duplicată sau falsificată. Destul de similar cu principiile de funcționare ale Blockchainului, nu?
În general, în cultura evreiască, apartenența la națiune era considerată un privilegiu, la fel ca și respectul față de înaintași, iar genealogiile ajutau în acestea aspecte, mai ales dacă aceste ajungeau până la Avraam, dar de multe ori interesul față de genealogii ajungea să se transforme în obsesie.
Nu întâmplător în Tit 3:9 apostolul Pavel sfătuiește să ne ferim de înșirările de neamuri fără rost.
Mai făcea cineva așa ca ei? Grecii sau alte națiuni din vremea aceea?
N-am idee, din răspunsul lui mOdin observ că și alte popoare țineau genealogii, îmi place când învăț câte ceva nou pe acest site.
Țin minte că un predicator spunea cândva:
"Știți ce e uimitor la genealogii? Că Dumnezeu îi cunoaște pe fiecare în parte".
Dacă stai să te gândești, fiecare nume din listă reprezintă o viață de om, și numai Avraam câte aventuri a avut de la bătrânețe încolo, cine știe ce istorii poartă fiecare nume din acele spițe.
Bieții de noi, românii, de la străbunicul încolo nu mai știm nimic
În primul rând toți știau să scrie.
La Celelalte popoare această abilitate era rară atunci.
Trebuiau să își dovedească apartenența la popor. În scris.
Gigi777 întreabă: