anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Exista, intr-adevar, teorii care explica aparitia ochiului. Dar ele nu cred ca ating problema centrala. Ochiul nu este un simplu organ biologic, desi in esenta asa ceva este. El este un organ biologic care permite fiintelor vii sa vada. Daca noi nu putem spune ce este vederea in termeni fizici sau materiali, atunci nu putem spune nici daca o teorie este adecvata sa explice aparitia unui organ care sa faca vederea posibila. Este exact ceea ce noi nu putem spune. Detaliile fizice in parte le intelegem. Lumina patrunde in ochi sub forma de fotoni si iese sub forma de semnale electrice. In intervalul dintre cele doua, celulele bipolare transporta informatia vizuala la celulele ganglionare; acestea la randul lor conduc informatia la nervul optic. Nervul optic transporta semnale electrice la creier. Iar acesta da viata, ca sa spun asa, spasmelor care se produc in el. Neuronii se agita incoace si incolo si pentru un moment intreaga masa aceea informa numita creier este convulsionata. Si, ca rezultat, eu vad ce este in jurul meu: cladiri, strazi, parcuri sau piete alimentare forfotand de lume. Cum pot niste nervi tremuratori, impreuna cu ceva reactii chimice si niste strafulgerari electrice sa ofere fiintei umane asemenea experiente?

Pentru a răspunde la o întrebare trebuie să ai cont pe TPU.ro
Răspuns Câştigător
| NouaOrdine a răspuns:

Miroase a propaganda creationista asa ca am sa il citez pe cel care va fi cititat categoric de un crestin
Darwin:
"Să presupui că ochiul, cu toate planurile inimitabile pentru a ajusta focalizarea în funcție de diferite distanțe, pentru a admite diferite niveluri de lumină și pentru corectarea aberațiilor sferice și cromatice, ar fi putut fi format datorită selecției naturale, pare, mărturisesc sincer, de o absurditate uriașă."

Acum foarte important continuarea care niciodata nu este pusa:

"Ratiunea imi spune ca daca se poate arata existenta a numeroase gradatii de la un ochi simplu si imperfect la unul complex si perfect, fiecare stadiu fiind folositor posesorului sau, dupa cum cu siguranta se si intimpla; apoi daca ochiul variaza mereu si variatiile se mostenesc, ceea ce de asemenea se intimpla in mod neindoielnic; si daca astfel de variatii sint folositoare oricarui animal in conditii de viata schimbatoare, atunci dificultatea de a crede ca un ochi perfect si complex ar putea fi format prin SELECTIE NATURALA, desi pare de neinvins pentru imaginatia noastra, nu ar trebui considerata ca subminindu-ne teoria."

Oricum daca comparam ochiul nostru cu ochiul alotr vietuitoare, ne vom da repede seama ce mizerie ochi avem de fapt. Daca vorbim de design, trebuie sa fie unu al dracului de incompetent.
Am postat doar asa, ca sa nu mai fie citat Darwin, asa ca ma abitn de la alte comentarii pe acest subiect, deoarece nu este in aria mea de cunostinte.Am doar niste notiuni generale, cum bine inteles ai si tu.

| sabin89 a răspuns (pentru NouaOrdine):

Imi place raspunsul tau. Si da, am doar cunostinte generale, asa cum bine ai intuit. Am pus intrebarea asta nu ca eu as cunoaste deja raspunsul (chiar nu-l cunosc), ci pur si simplu pentru ca uneori imi face placere sa filosofez; si, bineinteles, nu de unul singur, ci cu colegii mei de forum (daca putem numi forum acest site).

11 răspunsuri:
| TychoB a răspuns:

Http://www.youtube.com/watch?v=7jEhzAn1hDc

Lobul occipital se ocupa cu vazul, nu tot creierul si nu exista 'spasme' doar daca ai anevrism :). Creierul se ocupa cu treaba asta, ochiul este doar instrumentul. Totul este biologic, semnale electrice. Informatia o gasesti pe wikipedia, sau poti cauta niste carti/cursuri de facultate.
Tema pe wiki: occipital lobe & visual cortex

| RAY a răspuns:

Cine se intereseaza de stiinta am blog cu cele mai multe, documentare si noi in care se explica totul, vezi la profilu meu

| RAY a răspuns:

Ochiul uman e unul dintre cele mai proaste, ce asa complexitate vedeti la el, da sigur zaeul ochii complex la creat, nici macar ochiul vede si creierul el interpreteaza informatia, asa ca mai terminati cu propaganda religioasa, nu exista sa fie clar in oceane sunt animale care arata clar evolutia ochiului uman, ne consideram asa complexi de fapt nu suntem

| sabin89 a răspuns (pentru RAY):

"asa ca terminati cu propaganda religioasa" - Raymusic, sari ca muscat de fund oridecateori se exprima o incertitudine, o nedumerire referitor la functionarea unui anumit organ sau la modul in care are loc un fenomen sau altul. Obsedat, cum esti, vezi numai religie inaintea ochilor si sari hodoronc-tronc la atac impotriva ei, si daca e, si daca nu e vorba de ea. Am impresia ca ai cosmaruri, te visezi si noaptea luptandu-te cu religia. Consulta un medic, ma omule. Nu indreptase nimeni atentia spre religie aici; s-a pus numai intrebarea "cum de este posibil", cu referire la functionarea ochiului. Un gand, o incertitudine. Daca tu ai un raspuns stiintific, foarte bine, prezinta-l. Dar fa asta in mod civilizat. Ce e asa greu?

| RAY a răspuns:

Darwin citat ("Ratiunea imi spune ca daca se poate arata existenta a numeroase gradatii de la un ochi simplu si imperfect la unul complex si perfect, fiecare stadiu fiind folositor posesorului sau, dupa cum cu siguranta se si intimpla; apoi daca ochiul variaza mereu si variatiile se mostenesc, ceea ce de asemenea se intimpla in mod neindoielnic; si daca astfel de variatii sint folositoare oricarui animal in conditii de viata schimbatoare, atunci dificultatea de a crede ca un ochi perfect si complex ar putea fi format prin SELECTIE NATURALA, desi pare de neinvins pentru imaginatia noastra, nu ar trebui considerata ca subminindu-ne teoria.")

| RAY a răspuns:

Cert este că teiştii se uită adânc la construcţia ochiului şi se minunează de pefecţiunea acesteia, uitând să se mire în acelaşi timp de defecţiunea creierelor lor teiste. Intr-adevăr, ochiul este o piesă de tehnologie naturală care funcţionează binişor în anumite limite dar care într-un cadru mai larg este o tehnologie de cea mai proastă factură. Dacă n-ar fi fost aşa nu am mai fi construit microscoape, telescoape, spectroscoape, telescoape în infraroşu şi nici ochelari de soare. Ochiul uman are acces la o bandă extrem de redusă din spectrul electromagnetic; dacă am fi avut vedere microscopică de exemplu, am fi putut observa micile vietăţi care ne-au decimat şi ne-au ucis sistematic în chinuri groaznice de când existăm.

Există varietăţi de ochi de păsări şi de insecte care ridiculizează capacitaţile ochiului uman în materie de rezoluţie sau de cadre pe secundă. Din cauza asta ne este şi foarte greu să prindem nişte nenorocite de muşte. În comparaţie cu capacităţile pe care ar fi putut să le aibă, ochiul uman este unul handicapat, şi handicapat foarte grav. Imaginea pe care ne-o oferă despre realitate este una trunchiată şi este trunchiată extrem de grosier dar, în capul credinciosului căcatul şi mucii sunt o dovadă pentru existenţa lui Dumnezeu, deci cum n-ar fi şi ochiul la fel de dovadă?

| cei7pitici a răspuns:

Stiinta nu poate accepta ca in trup exista un suflet iar vederea ne este data de ochi prin intermediul sufletului, asa se explica si cazurile de dedublare sau cazurile referitoare la moartea clinica cand oameni orbi ajung sa povesteasca lucrurile ce le-au vazut in momentul in care practic erau morti, noi vedem cu "ochii mintii„ cel putin asta este parerea mea despre aceasta problema.

| TychoB a răspuns (pentru cei7pitici):

Stiinta nu poate sa accepte ceva ce nu este demonstrat. In schimb, daca stimulezi electric diferite zone ale creierului obitii diferite rezultate (fiecare parte a creierului face altceva). Asadar, am putea spune ca creierul este sufletul happy.

| cei7pitici a răspuns (pentru TychoB):

Si cand creierul este in moarte clinica si intervine procesul dedublari? Probabil o sa blamezi cazurile de moarte clinica insa ele exista si cateva au fost studiate cu mare atentie iar stiinta nu a avut nici un raspuns stiintific.Este relativa situatia eu nu te pot convinge cum nici tu nu ma poti convinge de ceea ce crezi tu ca este adevarat.O seara frumoasa!

| TychoB a răspuns (pentru cei7pitici):

Dedublare? Imi pare rau dar nu stiu ce inseamna. Am cautat pe dex dar nu cred ca vorbesti despre tublurari psihice. Imi poti da un caz care a fost studiat cu mare atentie ca sa vad despre ce este vorba? Pe mine ma poti convinge daca imi dai ceva 'studiat cu mare atentie' cum ai zis tu.