| Inferno a întrebat:

Exista ipoteze alternative pentru tot ceea ce stim?
Si daca da, atunci ce sens ara sa mai folosim cuvantul "stim"?
Nu pot spune "Stiu ca fenomenul X a produs consecinta Y" atat timp cat mai exista si varianta: "Fenomenul Z a produs consecinta Y."
Deci:
Exista ipoteze alternative pentru tot ceea ce stim?

21 răspunsuri:
| Inferno explică:

*ipoteze alternative valabile

| RAY a răspuns (pentru Inferno):

Isi pierzi timpul aiurea sincer

| sabin89 a răspuns:

Păi, de exemplu, dacă evoluţia e un fapt, cu ce alternativă să mai vii aici? Faptul e fapt. În faţa unui fapt împlinit nu mai e loc de întors.

| Inferno explică (pentru sabin89):

Eu as argumenta cu ceva acceptat pana si de cei mai "speciali" dintre noi. Sa nu degenereze discutia.
Spre exemplu faptul ca Pamantul exista. Si asta e un fapt, nu?

| NOBODY a răspuns:

Din f(x) poate fi egal cu y, la fel de bine cum f(z) poate fi egal de asemenea cu y.
Asta înseamnă că pentru orice lucru din lumea noastră există multiple cauze alternative care pot produce aceeași consecință.

| NOBODY a răspuns (pentru NOBODY):

Fără din*.

| RAY a răspuns:

In stiinta existe fapte stiintifice care trec prin metoda stiintifica mereu,adica mereu vin informati noi mai mereu, nu exista ipoteze alternative gen la teoria evolutiei, asa cum e ia prezentata e foarte bine, e un fapt stiintific bazat pe dovezi stiintifice, aparitia vieti de care nu stim inca da exista ipoteze alternative sau aparitia acelui big bang, acele ipoteze nu sunt fapte stiintifice
Observarea și măsurarea fenomenelor
Acumularea și ordonarea materialului
Crearea de ipoteze și modele, prognoze, stabilirea nivelului de importanță
Testarea ipotezelor modelului prin experimente, teste, încercări
Confirmarea sau infirmarea ipotezelor
Publicarea rezultatelor, pentru ca acestea să poată fi validate de alții
Modificarea, dezvoltarea sau invalidarea modelului, în funcție de rezultatul testelor și de opiniile criticilor
În cazul confirmării, dezvoltarea unei teorii, care trebuie însă să îndeplinească anumite criterii
Atât timp cât teoria nu este falsificată, poate să fie considerată cunoștință științifică

| relian a răspuns:

Ce inseamna "ce stim"la ce anume faci referire? Daca un lucru, un fenomen este cunoscut total, dovezi etc, nu vad ipotezele ce rost ar avea.In acest caz o ipoteza adusa unui fapt cunost ar fi de fapt o contradictie. Daca o mie de oamenii vede o hartie alba, vine al 2001 si spune ca e neagra,este o ipoteza nu? Dar ala de fapt este nebun laughing Daca intrebi daca putem veni cu o noua ipoteza la ce avem deja si tot o ipoteza e ste, da un lucrur, un fenomen teoretic ii poti atribui cate ipoteze doresti, dar exista o regula si anume sa fii o persoana cunoscuta, astfel ca ipoteza ta sa poate fi luata in seama laughing

| Inferno explică (pentru relian):

1.) "Ce inseamna "ce stim"la ce anume faci referire?"

"Tot ceea ce stim" inseamna "tot ceea ce stim". Daca nu intelegi formularea asta inseamna ca ai probleme cognitive grave. Nu se poate explica mai detaliat de atat.

2.) "Iara ai venit cu intrebri incomplete"
Adica? Ce e incomplet?

3.) "Daca un lucru, un fenomen este cunoscut total, dovezi etc, nu vad ipotezele ce rost ar avea.In acest caz o ipoteza adusa unui fapt cunost ar fi de fapt o contradictie."
Pai exista fenomene sau lucruri total cunoscute? Poti aduce macar un singur exemplu de fenomen pentru care nu se poate veni cu ipoteze diferite VALABILE?

"Daca o mie de oamenii vede o hartie alba, vine al 2001 si spune ca e neagra, este o ipoteza nu? "
Evident.
"Dar ala de fapt este nebun"
Restul organismelor de pe terra care vad foaia aia in "n" culori sunt si ele nebune?
Culorile nu exista, reprezinta doar modul in care ochiul uman decripteaza radiatia electromagnetica. Asa ca este absurd sa afirmi ca modul in care vedem noi culorile ar fi absolut si corect, alte tipuri de perceptive fiind eronate. Asta e unul dintre cele mai stupide exemple cu care puteai veni.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru Inferno):

Aceasta societate a noastra a fost creata de oameni, pentru oameni. Felul in care vede un animal o anumita culoare este total neimportant fiindca nu ele iti guverneaza viata. Daca esti la semafor, e rosu, iar cainele percepe rosul ca fiind verde (ipotetic). Te iei dupa el si treci strada? Aceste comparatii cu alte specii sunt total inutile, fiindca noi ca specie trebuie sa avem anumite legi dupa care sa ne luam care sa se refere strict la conditia umana.

| Inferno explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Tu nu intelegi ca un fapt stiintific trebuie sa fie independent de perspectiva din care este privit. In caz contrar nu se mai numeste fapt ci perspectiva subiectiv. Caz in care mutam discutia pe taramul filosofiei.

Ideea ca o foaie de hartie este alba nu e un fapt, un fapt ar fi ca o foaie de hartie reflecta aproape toate tipurile de radiatie electromagnetica, fiecare organism descifrand-o in mod diferit.

| RAY a răspuns (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Cainele nu vede culori decat in alb si negru

| relian a răspuns (pentru Inferno):

Sa stim e doara sa stim si atat? Ok man cum zici tu. Poti la fel de bine sa stii o chestie faptica si la fel de bine poti sa stii o ipoteza, sa stii sa cunosti o teorie.A sti pentru mine inseamna ceva faptic, sa stii ceva 100%..Si nu vorbeam de cum vad insectele culoriel, cred ca era vorba de oameni, nu am bagat eu animale in discutie.Dar tie se pare iti place f mult sa o faci pe desteptu.Pai ba desteptule care te dai tu mare destept laughing a stii, a cunoaste, poate fi vorba si de o teorie, care vorba aia e doara o vorba in vant, ca urmare poti sa jonglelzi cum doresti cu un cuvant.
Cand spui cuiva daca stie sau cunoaste nu stiu ce teorie, cum anume ii spui? Intreb si eu poate ca tu folosesti alte cuvinte.Eu asa stiu ca se spune-cunosti teoria X sau stii teoria X sau Y ce zice?
Acu tie clara ce am vrut sa spun? Daca nici acu nu-ti este clar, de desenat nu ma bag laughing
Omule tu cred ca plutesti pe bune.Ma iei pe mine acum ca nu stiu ce sunt culorile, hai ca esti tare de tot.Noi vorbeam aici ce sunt culorile? Noi am spus cum vad oamenii cumoarile, sau eu am spus asta, si cred ca majoritatea vad culorile la fel, cine vede altfel are deja ceva probleme.Nus curios eu de radiatie electromagnetica,nu stiu ce tot incerci sa spui. Vrei sa ne arati ca stii ce este lumina asa mai pe ocolite sau ce incerci sa arati aici?
Sincer tu mereu trebuie sa raspunzi la o intrebarea cu alta intrebarea, mereu trebuie sa aduci in discutie alte subiecte, care n-au nimic in comun cu intrebarea.
Stii ce cred eu ca faci tu pe aici? Tu de fapt vrei sa ne arati ce mare filosof esti, tu, sau cel putin asta incerci sa filosofesi, nicidecum ceva concret clar.Adica mai pe scurt bati campii.
Ipoteze alternative,stim,produsu,fenomenu etc laughing ba ma lesi, intreaba frate ceva mai simplu, asa pe intelesu oricui, de aia este acest site, ca cineva sa vina sa vorbeasca cat mai simplu si clar.Tu mereu incerci sa duci o conversatiue in ceata, probabil iti place ceata laughing

"Sa stim e doara sa stim si atat? Poti la fel de bine sa stii o chestie faptica si la fel de bine poti sa stii o ipoteza"

Nu imi dau seama daca ai probleme de gandire sau de vedere. Probabil ambele.
Am spus "sa stim TOTUL".
"A sti totul" nu mai necesita specificatii suplimentare deoarece prin "tot" se intelege absolut tot.
"A sti ceva" necesita specificatii suplimentare. Poti sa stii matematica, poti sa stii ca pasarile zboara, etc.
M-am plictisit sa explic chestii pe care un copil semiretardat le poate intelege fara probleme.

"Si nu vorbeam de cum vad insectele culoriel, cred ca era vorba de oameni"
Intrebarea care s-ar pune este daca stim cu siguranta ca foaia este alba sau nu. Iar raspunsul este "Nu, nu stim cu siguranta".
Faptul ca toti o vedem intr-un fel (cu tate ca nici asta nu e o certitudine) nu implica ca este automat si asa.

"a stii, a cunoaste, poate fi vorba si de o teorie, care vorba aia e doara o vorba in vant, ca urmare poti sa jonglelzi cum doresti cu un cuvant."

Asa, si? Corect. Am spus eu ca nu? (Ma rog, depinde si de ce fel de teorie vorbesti)

"Cand spui cuiva daca stie sau cunoaste nu stiu ce teorie, cum anume ii spui? Intreb si eu poate ca tu folosesti alte cuvinte.Eu asa stiu ca se spune-cunosti teoria X sau stii teoria X sau Y ce zice?"

Asa il intreb si eu. De unde ideea ca as folosi alte cuvinte?

"Acu tie clara ce am vrut sa spun?"
Foarte, numai ca e irelevant. Nu are legatura cu ce am intrebat eu.

"Noi am spus cum vad oamenii cumoarile, sau eu am spus asta, si cred ca majoritatea vad culorile la fel, cine vede altfel are deja ceva probleme."

Repet. Intrebarea care se pune este daca stim cu siguranta ca acele culori sunt asa cum le vedem noi, reale. Iar raspunsul e nu, nu stim.
Cu alte cuvinte exista o ipoteza alternativa si pentru afirmatia "foaia e alba", iar acea ipoteza este: "Foaia nu e alba, culoarea e o iluzie."
Prin urmare nu se poate spune ca stim cu certitudine daca foaia este alba sau nu.

Pe intelesul tau:

Exista un lucru pe care il stim 100% sigur?

| RAY a răspuns (pentru Inferno):

Exista un lucru pe care il stim 100% sigur?
prostia e infinita

| relian a răspuns (pentru Inferno):

Asa e cu tine cum am spus nu se poate discuta, esti dus de acasa omule.Si tu si germanu asta Ray laughing e neamt omu, cel putin asa se da el lovit, cu dealde voi nu se poate discuta nicicum.Dar de tine mam lamaurit cu rezervoarele, am vazut cat te poate duce mintea. Daca te mai si lauzi ca esti inginer, nu-i de mirare de ce RO merge asa de bine.Bafta,dai inainte

Esti irelevant.

| relian a răspuns:

Iara ai venit cu intrebri incomplete laughing tu numai atat poti? Stim asta trebuie inteles, sau tu cand intrebi trebuie sa spui ce anume stim.
Arunci intrebari cam aiurea, sau incomplete.Reformuleaza ca e mai bine, daca lasi asa lumea o sa te vada cine esti, nu cine vrei tu sa pari laughing

| Nilsson a răspuns:

Cand ajungi la un anumit nivel de cunostinte nu mai poti fi sigur de nimic.
Nici macar de numarul gaurilor unui pai laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Poate ceea ce stim nu este complet, nu stim tot, deci da, exista ipoteze alternative. E normal sa existe, am fi toti niste oi daca nu ar exista.

| Uxellodunon a răspuns:

Ipoteze sunt, dar nu toate sunt sustinute de dovezi si nu toate pot prezice ceva.