| i86e2 a întrebat:

Există o fantomă în mașinărie? Mă refer la dualitatea corp-minte. Oamenii și celelalte animale sunt mașinării foarte complexe. Este mintea separată de corp?
Mie mi se par similare cu părțile hardware/software ale unui calculator. Un calculator fără software e inutil. Software-ul nu poate funcționa în afara calculatorului. La fel, corpul fără minte e inutil și mintea nu poate funcționa în afara corpului.
Totuși, sunt pregătit să-mi schimb părerea dacă apar dovezi rezonabile. Vorbind de asta, vă recomand să vedeți "brain story", primul episod e aici, dați click pe CC pentru subtitrări în română: http://www.youtube.com/watch?v=Bh4auwj0tRE

Răspuns Câştigător
| WR104 a răspuns:

Creierul este procesoru, l ochii placa video, urechile desigur placa audio, samd.
Calculatorul este gandit sa functioneze pentru nevoile omului adica sa vedem ce se intampla, ce realizam si sa auzim eventual informatiile.
Corpul noastru este partea hard iar simturile, softul.

11 răspunsuri:
| Arthur a răspuns:

Ce părere ai despre teoria conform căreia o particulă poate exista în două locuri diferite în acelaşi timp?
Sau dacă accepţi dualitatea corp fizic - corp energetic, poate exista corpul energetic separat de corpul fizic?

| sabin89 a răspuns:

Mai stii ca n-o fi vreo fantoma pe acolo? Stii cum a numit Freud mintea: "a haunted house" (o casa bantuita). El insa nu a fost capabil sa spuna cine bantuie casa asta. Pentru ca, intr-adevar, ne confruntam de multe ori cu lucruri pe care nici nu le putem numi, nici explica.

| WhatheWow a răspuns (pentru sabin89):

Cum cine Sabine? Informatia, ea e singura care ne poate bintui mintea; si o face in multe feluri.

| sabin89 a răspuns (pentru WhatheWow):

Informatia zici? Informatia bantuie. Bantuie asa de capul ei? De fapt, este impropriu zis bantuie. Mai bine informatia circula. Sau merge, si mai bine. Sau sare? Sare din neuron in neuron ca puricele de pe un picior pe mana si de pe mana in cap. Nazdravana informatia asta. Se duce pe unde nici nu gandesti. De fapt, se duce exact pe acolo pe unde gandesti. Adica pe la neuroni. Bun, am inteles.

| WhatheWow a răspuns (pentru sabin89):

Exact!

| WhatheWow a răspuns:

Noi sintem o masinarie complexa condusa de creier. Deci, creierul e calculatorul sau hard-ul iar informatia e soft-ul. Informatia circula libera in spatiu iar noi o captam prin intermediul simturilor si o procesam sau chiar stocam pe hard. De multe ori stocam si informatie neprocesata care trece in cosul de reciclare care e subconstientul, odata cu informatii de care nu mai avem nevoie. Din subconstient nu se sterg toate o data ci unele informatii pot ramine inmagazinate multa vreme.

| WhatheWow a răspuns:

Aceasta trecere din partea constienta a creierului in subconstient se face in timpul somnului, de cele mai multe ori din aceasta mutare in subconstient rezulta si visele. Informatia care ramine mai multa vreme inmagazinata in subconstient ne da uneori senzatii stranii, procese inexplicabile sau cel putin greu de explicat din cauza ca nu constientizam existenta ei. Aceste informatii pot fi sub o oarecare forma fantoma din masinarie.

| harciog a răspuns (pentru WhatheWow):

Prea mult implicam gindirea sa descoperim ceva care vine fara ajutorul ei, fara nici o impunere, inconstient si, indraznesc s-o spun, in mod aproape natural.In cazuri din astea cautarea n-ar avea nici o solutie si, probabil, din cauza ca ne-am ocupa mintea cu aceasta cautare si am refuza practic sa ne lasam deschisi starilor respective.

| ZOZOKid a răspuns:

Tin minte ca la cursul de farmacologie, doctorita care ne preda ne-a povestit despre cateva experiente de-ale ai cu pacientii, din sala de operatii. Spre exemplu, mi-a povestit de un pacient care sub anestezie, era total inconstient. Cu toate astea, acesta, cand s-a trezit din anestezie, i-a surpins pe medici cand le-a spus ca el plutea deasupra salii de operatii si ca a vazut tot ce au facut ei. A putut sa descrie cu acuratete fiecare miscare pe care medicii au facut-o, cu toate ca el fusese inconstient. Tot asa, ne-a povestit de un alt pacient care, tot inconstient fiind, a inceput sa vorbeasca limba rusa in timpul operatiei ( si inca foarte corect), cu toate ca nu stia nicio boaba de rusa, nu studiase deloc limba rusa.
Oare ce inseamna toate acestea? Oare mintea umana o fi detasabila de corp? Daca da, in ce conditii?
Adevarul este ca tot ce cunoastem legat de minte in mod concret tine de constient. Informatiile care le avem despre subconstient sunt foarte limitate si studiul acestuia in mod sistematic este foarte dificil, daca nu chiar imposibil.

| i86e2 explică (pentru ZOZOKid):

M-ar interesa ceva mai mult decât povești. Vreau să văd studii, că omul cutare a observat un obiect pe care nu-l putea observa.

| ZOZOKid a răspuns (pentru i86e2):

Aha. Eu am dat exemplele de mai sus pentru ca stiu sigur ca sunt reale, ca altfel nu spuneam nimic. Stiu si ca au mai fost niste emisiuni pe Discovery cu chestii de genu' care se presupune ca erau reale.
Tu ai facut o anlogie corp-minte = hard-soft
Daca se sterge softul, atunci hard-ul nu mai functioneaza.
Tu vrei sa stii daca un corp fara minte poate functiona. Depinde insa ce intelegi prin absenta mintii.
Daca ne referim la o persoana, gen leguma ( un handicap mental sever ), atunci nu prea poate functiona ca lumea corpul. Poate doar daca exista o persoana care sa il ajute. Daca te referi la un individ in moarte cerebrala, atunci raspunsul e categoric nu. Doar aparatele il tin in viata. Daca te gandesti la o persoana cu amnezie atunci corpul poate functiona perfect normal. Este afectata memoria, dar daca omule e sanatos in rest, atunci marea majoritate a lucrurilor pe care le-a uitat pot fi reinvatate.