O limita fizica a temperaturii in univers e de 142 miliarde de grade C.
142, urmat de 30 de zerouri este temperatura Planck, pentru ca radiatia a ceva atat de fierbinte, ar avea o lungime de unda egala cu lungimea Planck: 1. 616229(38)×10^35 metri.
S-a teoretizat ca daca temperatura Planck (1. 416784(16)×10^32) ar creste, s-ar forma o... chestiune numita Kugelblitz, spatiul ar colapsa intr-un orizont de eveniment similar colapsului materiei la formarea unei gauri negre.
Cred ca cea mai inalta temperatura este cea a interiorului Soarelui, poate in alte locuri din galaxii sa fie si mai mare decat a acestuia in functie de volumul "stelei" respective.
Pe Pamant nu stiu acum foarte multe exemple dar unele dintre cele mai ridicate temperaturi sunt cele din otelarii peste 1600 °C
Ca in laborator se pot obtine si altele mai mari asta nu stiu.
Pe un site oarecare spune ca "From what I have been able to find, the highest temperature obtained on Earth was 3.6 billion degrees, which even though is over 2.000 times hotter than the interior of the Sun, is only an insignificant fraction of 1032 degrees" dar nu stiu ce fel de speculatii sunt si unde se obtin efectiv aceste masuratori...parerea mea ca sunt mai mult stiintifice decat practice, speculatii matematice.
Limita poate fi energia din acel punct din care s-a produs Big Bang. Însă, asta e doar limita cunoașterii noastre.
Limita inferioară, însă, este o limită clară, fizică, când particulele își încetează mișcarea deoarece nu există energie. Deci, ai posibilitatea de a avea limita minimă internă a energiei, iar tu propui o limită superioară a cantității de energie, care poate fi determinată strict din observații, nu logic.
Aia ce ararti tu nu este limita joasa a caldurii, caldura, pentru ca temperatura nu este ceva anume, temperatura este unitate de masura a caldurii, sau ceva care arata la ce nivele se afla caldura.
Deci 273 ala arata absenta calduri, deci nu mai exista caldura deloc, de aia ii si zice 0 grade.
Care ar fi tem cea mai ridicata? Cred ca aia la care atomii fuzioneaza, ori ailanta la care atomii se distrug, se topesc.
Daca tot veni vorba de caldura de stiu si eu povesti de astea.Ce temperatura este in vid? Uite o intrebare mai interesanta ori ce se intampla daca intri intr-o camera vidata, bine cu butelie de oxigen la tine?
Ce se intampla daca iesi in spatiu tot cu butelie de oxigen dar fara costum de protectie?
Intrebarile astea is legate de intrebarea ta.
Nu exista o limita superioara, sau cel putin stiinta nu a aratat sa existe o astfel de valoare in prezent, raportata la acelasi concept la care se raporteaza valoarea minima de -273 de grade Celsius.
Aceasta temperatura minima este in realitate exprimata in grade Kelvin (0, 15 grade Kelvin) si in laborator este cea mai mica temperatura obtinuta, sub aceasta temperatura, valorile nemaiputand fi masurate din cauza faptului ca sub aceasta temperatura nu mai exista vibratii intramoleculare, deci variatia pozitiilor atomilor in timp si spatiu este zero.
Aceasta temperatura nu este limita inferioara reala, ci este limita inferioara a temperaturii masurabile.
La limita superioara, sau cu cat ne indepartam mai mult de aceasta temperatura minima, atomii vor avea miscare, acesta fiind si motivul pentru care nu se poate stabili o astfel de limita.
Alincutza întreabă: