Cica,temperatura Planck :https://en.wikipedia.org/wiki/Planck_temperature
Cea mai ridicata temperatura, creata in mod artificial de om, este de +5, 5 trilioane grade celsius in interiorului celui mai puternic accelerator de particule Large Hadron Collider (LHC) de langa Geneva( vezi sursa:http://soundofscience.info/cele-mai-mici-si-mari-temperaturi-din-univers/)
Nu.
Când vorbim de temperatura vorbim de agitatia termica a particulelor.
Exista evident o limita inferioara a agitatiei termice, cea in care particulele sunt imobile (zero absolut), insa nu exista o limita superioara, particulele putând oscila cu orice viteza.Raspunsul tau aici...
"The temperature of a system is simply related to the amount of energy in that system. Because the system can't have a negative energy, there is only so much heat you can remove from it and so a limit to how cold you can get. This is called absolutely zero. We’ve got very close to it. Scientists in Finland have cooled rhodium atoms to a 10th of a billionth of a degree above absolute zero. On the other hand, an absolute maximum temperature would require there to be a limit to the amount of energy you canA thermometer give to a particle. As far as we know, there is no such limit."
http://www.thenakedscientists.com/HTML/questions/qotw/question/3375/
Legat de raspunsul tau anterior, frecventa unei particule nu e neaparat legata de viteza ei.
Spre exemplu fotonii, care se misca cu viteza luminii, pot avea frecvente diferite.
Frecventa e legata de timp, da? Exista o unitate minima de timp, contanta lui Plank de timp.
Uite aici explicatia: https://en.wikipedia.org/wiki/Planck_temperature
E o limita fizica.
Temperatura plank e temperatura pana la care legile fizicii pot fi explicate de fizica actuala. (La temperaturi mai mari cele patru forte fundamentale fuzioneaza intre ele)
Asta nu inseamna ca nu exista si temperaturi mai mari.
Frecventa unei particule este egala cu energia pe care o are, impartita la constanta lui Plank.
f=E/h
1. Nu stiu de unde ai scos faza ca fortele fuzioneaza intre ele. Ai gasit tu cumva un grand unified theory or something?
2. Frecventa nu poate sa fie cat vrea pasarica ei de mare. Pentru ca frecventa este invers proportionala cu lungimea de unda. Si lungimea de unda nu poate fi mai mica decat constanta lui plank de spatiu.
Nu exista o limita a temperaturii pozitive.
Unii ar putea crede ca "temperatura Plank", in grade Celsius: 1, urmat de treizecisidoua de zerouri a fost cea mai ridicata dar tot teoria Marii Explozii initiale spune ca Big-Bang a pornit dintr-un punct cu o densitate si TEMPERATURA infinite.
Daca Universul isi va inceta expansiunea va merge catre Big-Crunch iar finalul va fi in acelasi punct infinit de dens si fierbinte dar momentul nu va putea fi experimentat/observat de fiinte, in orice fel ai incerca sa-ti imaginezi respectivele fiinte.
Acel zero absolut e un etalon, o valoare la care nu se va ajunge niciodata pe pamant, o valoare a temperaturii, care odata atinsa, nu se mai poate extrage caldura, cum fiecare experiment se face cu o eroare cat de mica, nu poate fi atinsa, ci doar sa se ajunga la valori foarte apropiate. (acelasi exemplu si pentru vid). insa, e total opus pentru a genera caldura. caldura e generata de agitatia termica a moleculelor unei substante, iar aceasta agitatie e haotica, astfel ca nu exista un punct de maxim al unei temperaturi pozitive. apropo, acel -273.15 se numeste 0K(kelvin).
DyAnA_6324 întreabă: