Viteza luminii, de 299.792.458 metri/secunda, este considerata ca fiind limita absoluta de viteza, conform teoriei speciale a relativitatii a lui Einstein, necesitand o cantitate infinita de energie pentru a accelera un obiect peste aceasta limita.
Acum, Günter Nimtz si Alfons Stahlhofen de la Universitatea din Koblenz din Germania, afirma ca au realizat exact acest lucru, reusind sa transmita un flux de fotoni mai repede decat viteza luminii.
Acest lucru a fost realizat sau mai bine zis observat in cadrul unui experiment pe care cei doi il efectuau legat de un fenomen numit tunelarea cuantica. Experimentul consta in alaturarea a 2 prisme, trimiterea unui fascicul de lumina prin acestea si detectarea luminii la iesirea din acestea, inregistrand informatii despre fotonii care ies din prisme.
Cei doi au observat ca atunci cand prismele au fost asezate la o departare de 1 metru una de cealalta, cea mai mare parte a fotonilor fasciculului de lumina erau detectati conform asteptarilor la iesirea din prima prisma, dar, ocazional, cativa fotoni au aparut in cea de-a doua prisma mai repede decat ar fi fost posibil in mod teoretic, parand sa treaca de la o prisma la alta printr-un fel de efect de tunel, care anuleaza distanta dintre cele 2 prisme.
Acesti fotoni, desi au avut de traversat o distanta mai lunga, au fost detectati in acelasi timp cu cei iesiti din prima prisma, parand astfel sa se deplaseze cu o viteza mai mare decat cea a luminii.
Concluzia celor 2 cercetatori germani a fost ca limita de viteza a relativitatii speciale a fost violata. Dr. Nimtz afirma ca tunelarea cuantica este un fenomen putin inteles, care reprezinta "cel mai important" aspect al fizicii cuantice si care ar putea fi responsabil de eficienta computationala a creierului uman. Intr-un anunt facut dupa publicarea lucrarii care descrie experimentul, Dr. Nimtz a afirmat ca "deocamdata, aceasta este singurul caz pe care il stiu de violare a teoriei speciale a relativitatii."
Depasirea vitezei luminii ar da insa peste cap actualele convingeri privind intelegerea spatiului si timpului, conducand la o serie de efecte bizare, considerate pana acum ca fiind fictiune, cum ar fi calatoria in timp. Spre exemplu, un astronaut care ar calatori cu o viteza mai mare decat viteza luminii ar ajunge teoretic la destinatie inainte de a fi plecat.
Lucrurile sunt insa departe de a fi clare, acest experiment si interpretarea sa de catre cei doi oameni de stiinta urmand probabil sa declanseze controverse in lumea stiintifica.
Spatiul se poate dilata cu o viteza mai mare decat a luminii. De fapt tot universul nostru imediat dupa Big Bang sa dilatat cu o viteza mai mare decat viteza luminii, un fenomen care poarta denuirea de "inflation". Deci toata materia din univers sa deplasat cu o viteza mai mare ca a luminii.
Pe un spatiu curbat asa cum este cel in care se afla universul nostru materia poate aparent calatori cu o viteza mai mare decat a luminii, dar de fapt este decat o iluzie. De exemplu varsta universului este de aproximativ 14 miliarde de ani, dar dimensiunea universului observabil este de 46 de miliarde de ani lumina (asta este numai ce se poate observa de pe pamant tot universul este probabil mult mai mare) si cum nimic nu poate depasi viteza luminii universul nu ar trebui sa aiba o raza mai mare de 14 miliarde de ani lumina.
Buna ba exista o viteza mai mare inregistrata de om. Pe undeva printr-o casa de 3, 2 km in America un accelerator de particule o intrecut viteza luminii. Viteza? 1 miliard de kilometri.