| deddi a întrebat:

Exista sange artificial?

Răspuns Câştigător
cristian
| cristian a răspuns:

Pentru trucaje foto poti folosi cu succes sucul de rosii.

6 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Ceva inlocuitori s-au experimentat, dar fara folosinta indelungata. Eu unul nu le-as prefera in stadiul actual, fiind un fel de produse asemanatoare cu "E" -urile alimentare...
Poate peste cativa ani?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Aproape...
Un grup de profesori de la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca a obţinut un grant de un milion de lei pentru un proiect de cercetare care-şi propune producerea sângelui artificial. Şeful colectivului de cercetători, conf. Radu Silaghi Dumitrescu, a declarat ieri presei că abia peste în 3 – 5 ani se vor efectua teste pe animale, apoi pe om, dar că aşteptarea merită, deoarece sângele artificial ar rezolva problema crizei generate de numărul tot mai mic de donatori. În plus, sângele uman este perisabil (30 de zile). „Mai este şi problema compatibilităţii grupelor de sânge. Se mai moare astăzi chiar în UE când se efectuează transfuzii cu grupa greşită de sânge şi este apoi problema de etică. Avem grupuri, cum sunt Martorii lui Iehova, care vor refuza o transfuzie dacă aceasta înseamnă sângele unui alt om", a spus cercetătorul.

La sintetizarea sângelui artificial se foloseşte în principal hemoglobină purificată, modificată pentru reducerea toxicităţii. „Avem două direcţii de acţiune. Încercăm să modificăm hemoglobina ca ea să reziste stresului oxidativ şi nitrozativ. Hemoglobina pură este o otravă. Noi încercăm să îi reducem toxicitatea, reducând reactivitatea faţă de stresul oxidativ şi facem asta prin modificări chimice sau prin încapsulare în matrici polimerice.
http://www.stirilocale.ro/cluj/Singe_artificial_made_in_Cluj_IDN21585.html
ziarul "Gandul", 18.03.09

cami
| cami a răspuns:

Nu. ce ai? exista o forma de sange care de fapt e transparent [cred big grin] si se numeste.plasma? nu mai stiu sigur... dar asta e la fel de benefic ca si sangele normal[p`asta il mai folosesc si musulmanii-parca thinking fiindca ei sunt impotriva transfuziilor de sange]
sper ca am putut sa-ti fiu de folos
ceau

cami
| cami a răspuns:

Nu. ce ai? exista o forma de sange care de fapt e transparent [cred big grin] si se numeste.plasma? nu mai stiu sigur... dar asta e la fel de benefic ca si sangele normal[p`asta il mai folosesc si musulmanii-parca thinking fiindca ei sunt impotriva transfuziilor de sange]
sper ca am putut sa-ti fiu de folos
ceau

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu exista, eu sunt medic si am 28 de ani si pana acum n-am vazut sange artificial. Poate in SUA unde sunt foarte dotate spitalele cauta pe internet.

| albuleasa a răspuns:

Cum de medicii nu stiu? Nu pot sa inteleg de ce se mai cramponeaza de sange cand sunt alternative la transfuziile de sange sunt sigure nu te infectezi de diferite boli recuperarea e mai rapida si multe alte avantaje.Ma intreb de ce medicii nu se obosesc sa invete ce trebuie sa faca in loc sa astepte donatori?