Toata lumea stie ce este timpul si totusi nu poate spune ce este. Einstein a pus bazele unei revolutii in conceptia asupra timpului si spatiului, punand bazele relativitatii speciale, in lucrarea din 1905 "On the Electrodynamics of moving Bodies".
Timpul este relativ, asta o stim cu totii. Clipele frumoase trec mai repede decat ne-am dori, in schimb, momentele neplacute par sa nu se mai sfarseasca.
Teoria lui Einstein spune ca timpul trece mai repede sau mai incet, in functie de cat de repede se misca un anumit obiect in comparatie cu altul.
Astfel, un ceas care se misca ticaie mai incet decat unul identic, dar care nu se misca, acest fenomen fiind numit de Einstein "dilatarea timpului".
Cuantica spune ca timpul este format din proprille noastre memorii, ceea ce da relativitatea timpului. Timpul ordoneaza evenimentele, care la randul lor sunt ireversibile din punctul acesta de vedere. Ceea ce a trecut nu mai revine...
Sa fie scurgerea timpului mai "relativa" decat preconiza teoria relativitatii? Descoperirea tahionului, particula care ar calatori cu viteze mai mari decat cea a luminii, avand astfel un statut special, ar reprezenta o noua sursa de ipoteze, din domeniul paranormalului de duzina, pana la fizica teoretica moderna.
Poate "miscarea' timpului nu este, nu a fost si nu va fi niciodata constanta din punct de vedere al ritmului, fapt imposibil de sesizat de fiinte limitate, subordonate unor simturi relative tocmai la mediul care se modifica in permanenta. Poate ca asemenea Universului lumea noastra este in expansiune; distantele devin insesizabil din ce in ce mai mari, pana in momentul in care intreaga Terra se va destrama, odata cu moartea Universului.
Suntem obisnuiti sa judecam trecutul si viitorul prin prisma prezentului; credem ca daca astazi rasare si apune soarele pentru a defini o noua zi, acelasi fenomen va avea loc intr-un oarecare maine. Suntem niste fiinte relative la o lume relativa:ce poate fi mai incert?
Teoria relativitatii reprezinta in fizica moderna un ansamblu a doua teorii formulate de Albert Einstein:relativitatea restransa si relativitatea generalizata.Ideea de baza a acestor doua teorii este ca timpul si distantele unui eveniment masurate de doi observatori au, in general, valori diferite, dar se supun intotdeauna acelorasi legi fizice.
Nu cred.Am vazut niste documentare in care se dadeau exemple concrete si s-a incercat sa se demonstreze ca e doar un mit.
Sa zicem ca eu as porni din Romania spre America acum cu avionul si descopar ca am ajuns acolo la acceasi ora la care am pornit din romania si mai mult in aceeasi zi...inseamna ca am oprit timpul?
@somebody... inseamna ca a trecut 1 an. Cu ce firma calatoresti sa stiu la ce sa ma astept... ^^