| tteo91 a întrebat:

Exista viata si pe alta planeta sau suntem singurii din univers? normal ar fi, sa mai fie si alta viata, ca universul e chiar foarte mare si e greu de crezut ca am fi singurii. dar ma intreb, oare cum e viata lor, cum arata, cati ani traiesc ei, ce fac, cu ce se ocup, etc, nu v-ati intrebat niciodata asta? stiu ca e o intrebare absurda si un raspuns cu certitudine nu cred ca va fi vreodata, dar totusi, ar fi ceva interesant, sa stim si ce mai exista in afara de oameni, sau daca mai exista oameni si pe alta planeta,,,

11 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Da,universul este mare.Imposibil sa nu mai existe viata si pe alte planete.Dar cine poate spune cu certitudine?

| tteo91 explică (pentru RAY):

Cum se numeste documentarul, normal?

| RAY a răspuns (pentru tteo91):

Asa cum scrie acolo asa se numeste

| Mădă0611 a răspuns:

Viata exista, ar fi culmea sa nu, dar nimeni de pe Pamant nu poate sti cum arata. Am incercat odata sa imi imaginez cum ar arata plantele pe alte planete, si tot ce faceam era sa combin elemente din plantele cunoscute, am lasat-o (in) balta, asa am inteles ceva referitor la creier, dar e alta poveste. Nu putem sti ce fel de mediu exista pe alte planete, nu putem sti cum a raspuns viata acelor conditii, de exemplu, daca pe Pamant ar fi fost doar iarba si peste tot aceeasi clima, acum ar fi fost doar cabaline, bovine sau ovine laughing, sau niste animale asemanatoare, nici picior de om.

| sublime89 a răspuns:

Nu cred ca e deloc o intrebare absurda. E absolut normal sa ne-o punem, pentru ca, asa cum zici si tu, universul e foarte mare si ar fi prea ciudat sa fim doar noi. Aici depinde foarte mult cum apare viata, cat de rapid si in ce conditii. Pe Pamant a aparut relativ repede, cam la 500 de milioane de ani dupa formarea planetei, deci din punctul asta de vedere am putea fi tentati sa spunem ca viata apare rapid daca se intrunesc anumite conditii. Un alt lucru incurajator pentru existenta vietii extraterestre e faptul ca avem pe Pamant niste organisme numite extremofile, care supravietuiesc in cele mai grele conditii, la temperaturi sau presiuni foarte mari, cu mult mai mari decat am putea noi suporta. La fel, sunt multe organisme care nici nu au nevoie de energia solara pentru a exista. Deci toate aceste lucruri ne pot da sperante cum ca viata in univers ar fi abundenta, pentru ca astfel de conditii cum sunt aici pe Pamant, sigur se intalnesc pe miliarde de planete din intreg universul. Totusi, nu cred ca trebuie sa cadem in capcana de a crede ca absolut oriunde sunt conditii asemanatoare Terrei trebuie sa apara neaparat si viata. Ca sa apara trebuie sa se formeze moleculele potrivite, iar daca un singur ingredient lipseste, ea nu va mai aparea, probabil.

Cat despre civilizatii, in primul rand trebuie sa spunem ca alti oameni, in adevaratul sens al cuvantului, nu vom gasi niciodata. Vor fi alte specii, inteligente, dar complet diferiti de noi, pentru ca acolo pe planeta lor evolutia ar lua un cu totul alt curs decat aici, si nu se va putea ajunge la oameni. Eu unul sunt mai sceptic in ceea ce priveste numarul civilizatiilor extraterestre. Daca ne uitam la istoria vietii pe Pamant, vom vedea ca oamenii, deci prima civilizatie, a aparut la aproximativ 4 miliarde de ani de la aparitia vietii unicelulare, si la aproximativ 600 de milioane de ani de la aparitia primelor forme mai complexe de viata. Daca e mult sau putin, e greu de spus, dar mie mi se pare cam mult. Daca civilizatiile ar aparea usor, si viata ar evolua "intentionat" spre inteligenta, cred ca ar fi trebuit sa aparem mai rapid. Faptul ca am aparut doar acum arata ca civilizatiile apar oarecum accidental, si ca nu e o regula ca ele trebuie sa apara pe o planeta cu viata. Viata a existat fara probleme sute de milioane de ani fara noi, si cred ca va mai exista inca pe atat si-n viitor dupa ce omenirea va disparea. Eu nu cred ca ar trebui sa fim surprinsi daca in univers ar fi sute de miliarde de planete cu viata, dar doar cateva milioane pe care au evoluat si prosperat civilizatii. Din acele specii doar cateva ar ajunge sa poata calatori sau comunica prin spatiu, pentru ca majoritatea dintre ele probabil ar disparea prematur din cauza unor razboaie sau calamitati naturale, altele ar stagna si ar fi prinsi intr-un ev mediu fara sfarsit, sau altii poate ar fi chiar eliminati de alti "semeni intru ratiune". Deci pana la urma ar ramane destul de putine civilizatii pentru un univers asa mare. Asa de putine civilizatii incat universul ar parea absolut lipsit de ele la o prima vedere, asa cum ni se pare noua acum.

| Lămâie00 a răspuns (pentru sublime89):

Merci si mie de informatiile astea

| PedoBarbie a răspuns:

Nu ai de unde şti cum e viata lor, cum arată, câți ani trăiesc ei, ce fac, cu ce se ocup, etc decât dacă îi întâlneşti sau ceva.

| Darkmagic a răspuns:

Am raspuns la asa ceva in vreo doua locuri;
Aici:
http://www.tpu.ro/go-to-answer/11743747/

si aici:
http://www.tpu.ro/go-to-answer/8073203

Nu e o intrebare absurda, dar nu s-au elaborat decat ecuatii pe tema asta, sigur, inca nu se stie nimic.

| Swan39 a răspuns:

E mult mai probabil să mai existe viaţă pe alte planete decât să nu existe, având în vedere imensitatea universului. Cât de evoluată sau puţin evoluată să fie acea viaţă, nu prea avem de unde să ştim; putem doar să ne dăm cu presupusul.

| Teiko a răspuns:

Pai nu cred ca exista cineva care sa poata raspunde la intrebarea asta. Eu personal cred ca exista viata si pe alte planete care nu se afla in sistemul nostru solar. Desigur ca nu ma astept la oameni, nici la micutii omuleti verzi. Poate ca exista viata si sub alte forme, cum ar fi diferite specii de plante sau de animale, sau poate creeaturi si mai inteligente.