De ce trebuie sa fie constienta? "What one man calls God, another calls the laws of physics.", a zis Tesla. Gravitatia se gandeste "ba, ui' la ala ca a pasit dincolo de marginea unui bloc, ia sa-l trag in jos"? ca in desene, de fugeau aia linistiti in aer pana observau ca sunt in aer, abia atunci cadeau. Sau polul pozitiv al unui magnet se gandeste "ia uite un pol negativ, ntz, nu imi place de el, nu-l vreau langa mine"?
Si crezi ca tu esti constient de existenta ta? Totul e perceptie. Tu te vezi intr-un anume fel, dar esti doar o gramada de atomi; si apa e o gramada de atomi, si e toata la fel. Si aerul. Crezi ca exista intinct de supravietuire si reproducere, dar e doar magnetism. Steaua lupta sa supravietuiasca si sa se reproduca? Ne. Daca are hidrogen in preajma, il atrage. Daca e mult, devine stea gigant si apoi supernova, deci are "urmasi", stele si planete. O stea care nu are mult hidrogen in apropiere, nu are urmasi, pentru ca se stinge.
Deci natura nu e constienta de existenta ei?
De stiut nu putem sti sigur, in orice caz mi se pare plauzibil ca natura nu este o fiinta facuta dupa chipul si asemanarea omului. Poate ca facultatile cele mai de pret pentru om nu sunt de pret la scara Universului sau Multiversului.
Natura e tot ce exista, chiar si omul. In fiecare secunda schimbam atomi, acei atomi sunt folositi de alte organime si noi ii folosim pe ai altora; e un intreg rupt si modelat de legile universului. Daca un copac e natura si omul foloseste atomii lui, nu e si el natura?
https://www.youtube.com/watch?v=cxl9TM9oarU :x (de aici e textul din imaginea mea de profil) In afara mintii nu exista bun-rau, frumos-urat, succes-insucces, dreptate, mila...
Nu putem sti sigur daca un atom este constient?
Sau daca sistemul solar este constient?
Cum sa nu?
Daca Universul are ceva asemanator cu constienta este o intrebare filosofica la care de fapt nu se prea poate raspunde.