Se știe de peste un secol ca in Orion, Constelația fecioarei, apar noi galaxii; iar pe de altă parte, toate galaxiile se îndreaptă către Marele Atractor — pe undeva in Centaurus. Adică galaxiile intră pe o parte si ies pe alta... dacă se poate zice așa?
Aici sunt studiile: Liniakea, our home supercluster
https://youtu.be/rENyyRwxpHo
teoria cu Marele Atractor este veche, adică eu am citit-o prima data prin ‘90-91 dar cartea (cred ca era "întrebările științei" ) ere foarte veche (din anii ‘60-‘70): acolo universul ar fi explicat ca seamănă cu un balon ce are niște găuri foarte mici in el, dacă pompezi aer in el pe o gaura se umfla cu toate ca pe cealaltă gaura va începe sa iasă aer.
In univers, constelația oreonului (piramidele sunt așezate in aceasta poziție) este bizara deoarece in zona nu încetează sa apară noi galaxii. In carte mai se vorbește si de Micul Atractor (nu si in film) care este o alta direcție in care se îndreaptă galaxiile (o altă "găurica" ). Mie îmi place aceasta teorie deoarece are logica: ce rost ar avea ca galaxiile sa se alinieze pe o direcție dacă nu ar exista un "curent de aspiratie"?
Deși aceasta teorie nu se învață prin facultăți, uite ca exact hawaienii, care au un tescop (la a cărui acces nu poate fi îngrădit de americanii) încă merg pe "linia teorie" si a evidențelor. Big bang bomf, sau teoria imprastierii, eu chiar nu văd sa aibă ceva in comun cu ceea ce, de fapt, se intâmplă.
Tot in acea carte, sau in reviste de "știința si tehnica" se explica precum ca galaxia noastră si Andromeda nu va intra niciodată in coliziune deoarece Andromeda nu este o galaxie cu brațe in spirală ci omogenă si aceste galaxii omogene nu interacționează (ca si cum ar avea un scut magnetic: la o anumită apropiere "maxima" urmează, curios, o miscare de respingere)... totuși, nu se încetează sa se susțină aceasta coliziune, chiar se fac simulări peste simulări ce sunt prezentate sa fascineze populația. Evident, in aceste cazuri, teoriile lui Einstein despre gravitatie, cam trebuie aruncate la gunoi.
Vrei sa spui ca Orion e o gaurica de intrare ( aparitie si formare sau nastere aparenta de noi galaxii ) aparenta si Atractorul e o gaurica in balonul Universului pe unde ies galaxiile? In intrebare am vrut sa scot in evidenta ca fiind zone cu galaxii mai inghesuite si zone cu galaxii mai imprastiate e o dovada ca in procesul de expansiune a universului exista si au existat forte externe universului cu care materia a interactionat inca de la inceputul universului.